Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Su tasarrufu ve israfı

SU TASARRUFU VE İSRAFI KONUSUNDA BİR KAÇ HUSU DİKKAT Ç.EKMEK İSTİYORUM

ABDESTİN SÜNNETLERİNİ SAYAR VE ANLATIRKEN BU İKİ KISSANIN DA ANLATILMASI VE İZAH EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR.

PEYGAMBER EFENDİMİZİN SUYU İSRAF KONUSUNDA Kİ TİTİZLİĞİNİ ANLATAN 2 KISSA:

- - Suyu kullanırken iktisatlı olup israf etmemek. Hz. Enes şöyle riva­yet eder: "Peygamberimiz (s.a.v.) bir müd miktarı su ile abdest alırdı." [1]

- - Hz. Ömer şöyle rivayet eder: "Peygamber (s.a.v.) Sa´d´ın abdest alır­ken yanında geçti, O´na:

"Ya Sayd bu ne israftır" diyence, Sa´d cevaben, Suda israf var mı ya Rasulallah? dedi.

Bunun üzerine Allah Resulü (s.a.v.): "Evet akan bir nehrin kenarında olsa dahi" [2] buyurdu.


ABDESTİN MEKRUHLARINI İZAHEDERKEN VE ANLATIRKEN DE ŞU KISSALARI DİKKAT İLE OKUMAK İZAH ETMEK GEREKİR.

Abdest alırken suyu israf etmek de mekruhtur.
İbn-i Abidin:
"İsraf, suyu şer'i hacetten fazla kullanmaktır.
Zira İbn-i Mace ve başkalarının Abdullah b. Amr b. As'dan rivayet ettikleri bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur:
"Resûl-i Ekrem (sav) abdest alan Sa'd'ın yanına uğradı da bu israf ne dedi?"
Sa'd:
"-Abdest'te israf var mıdır?" diye sordu.
Resûl-i Ekrem (sav):
"-Evet, nehirde bile olsa israf vardır" buyurdular. Uzvu üç defa yıkamanın sünnet olduğuna itikad ettiği halde, üçten fazla yıkamak israftır" hükmünü beyan ediyor.[3]

Dolayısıyla mü'minler; velev ki Abdest'te bile olsa, israf'tan uzak durmak zorundadırlar.

Bu su israfı konusunda http://kitap.mollacami.com/emanet-ve-ehliyet/temizlik-bahsi.html
okumanızı tavsiye ederim

bu konuda uzunca biryazı yazmak istiyorum fakat bu aralar herşeyin yarım kaldığı gibi bu yazımda yarım kaldı... dualarınızı bekliyorum kardeşlerim...


[1] Buhari, 198.

[2] Ibni Mace ve İmam Ahmed

[3] EMANET VE EHLİYET Temizlik Bahsi

Allah razı olsun su meselesi hakkında ciddi sorunlar yaşadığımız şu günlerde faydalı bir paylaşım oldu.Umarım devamını getirebilirsiniz dikkat etmeyen kişiler çok günümüzde bizler de inşallah yardımcı oluruz bu konu hakkında..
**Sevgi Gül gibidir,Yusuf'a Benzer,Onu Koklamaya Bir Yakup İster,Sevgiyi Allah Korur,Kula Yetmez,Gönülde Oldumu Söze Gerekmez..!!!!******

Faydalı bir paylaşım olmuş Adıgüzel kardeşim, teşekkürler. Birkaç ilavede bulunmak istedim tasarrufla ilgili;

(TEMA Vakfı Kaynak Geliştirme Bölüm Başkanı Yeşim Beyla, haber7)

TASARRUF ÖNERİLERİ


- Musluğu açık bırakmayın. Sebze meyveler elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkanırsa çok daha az su tüketilir. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.

-Bulaşıkları elde değil makinede yıkayın. 4 kişilik bir aile günlük bulaşığını elde yıkarsa, ortalama 84-126 litre su harcanır. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26-40 ton su tasarrufu demektir.

-Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatın. Kullanılmadığı halde açık bırakılan su harcaması, yılda kişi başına ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam yaklaşık 48 tondur.

-Daha kısa duş alın. 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcanır. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton suyu kurtarır.

-Sifonu gereksiz yere çekmeyin. Dört kişilik bir ailenin fertleri günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış olur. -Rezervuara, su dolu 1,5 litrelik pet bir şişe yerleştirin. Bu basit önlemle, yılda 2 ton su tasarrufu sağlanabilir.

-Duş başlığını yeni çıkan suyu daha iyi püskürten ekonomik duş başlıklarıyla değiştirin. Böylece suyu daha az açarak daha tazyikli suyla duş alınabilir.

-Muslukların su kaçırmadığından emin olun ve gerekirse tamir ettirin. Her saniye bir damla damlayan musluk, yılda 1 ton su harcar.

-Su kaçaklarını engelleyin. Ev ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca suyun kayıp olmasına neden olur.

-Çamaşır makinesini ekonomik kullanın. Tek bir çalıştırmada yaklaşık 176 litre su harcayan çamaşır makinesi haftada bir kez bile az kurulsa, yılda 9 ton su tasarruf edilir.



Allah (cc) razı olsun kardeşim. Çok önemli bir konuya temas etmişsin. Çalışmnalarınızın devamını da bekliyoruz. Suyun kıymetini şu günlerde daha iyi anlıyoruz. Özellikle başkent. sadece 3 günde bir kez su alıyoruz ve aldığımız suyu da biriktiriyoruz insanlar su biriktirirken de birden herkesin musluklara sarılması ile su yetmediği için sadece 4-5 saat doğru düzgün su alabiliyoruz. biraz şikayet eder gibi oldu ama yaptığımız israfın karşığını alıyoruz sonra da şikayet ediyoruz. elimizdekinin kıymetini ancak kaybettiğimizde anlıyoruz. Rabbim bizleri açlıkla ve susuzlukla terbiye etmesin. AMİN

Farukaktaş kardeşim yorumunuz için çok çok teşekkür ederim açıkçası böyle şeyler ne zaman yazılacak diye bekliyordum Adıgüzel sağolsun temelini attı siz de çok güzel devamını getirmişsiniz.Allah Razı olsun.
Gözyaşı kardeşim Allah sizlere ve bizlere yardım etsin bu sabah duydum Ankara nın içme suyu tesislerinde mi ne boru patlamış tonlarca su kaybı:(Allah cümlemizin yardımcısı olsun bizim burda da halı yıkayanlar fln hiç tasarruf yok kimse takmıyo su kesintisini.Allah sonumuzu hayır etsin ...

**EL İBADETÜ HASENÜN SEVABUHAA,VEL MAĞSİYYETÜ KABİİHUN AZABUHAA***

sağol talebecik kardeşim Allah (cc) hepimizin yardımcısı olsun. evet bir boru patladı ve su kesintisi bu sorundan dolayı 4 güne çıkmış oldu. evet bazı yerlerde hala su tasarrufu yapmamakta ısrar edenler var bunların uyarılması gerekiyor. geçen gün bir komşumuz "evde bir halımı yıkayacaktım halıyı banyoya götürdüm tam suyu açacakken vicdanım sızladı bu susuzlukta böyle bir şeyi nasıl yaparım dedim ve halıyı yıkamaktan vazgeçtim" dedi. Rabbim herkese bu muhasebeyi yapmayı nasib etsin.
farukaktaş kardeşim önerilerin için sağol ama bunları uygulamak için önce musluktan su akması gerekiyor:) siz üzerinize düşeni yapıyorsunuz Allah sizden razı olsun.

İlginiz için teşekkür ederim kardeşlerim. Aslında belirttiğiniz gibi bu tür önlemleri önceden bildirmek gerekirdi, halkımızı bilinçlendirmek gerekirdi israf konusunda. Bu sıkıntıyı İzmit de yaşadı, oradan bir ders çıkartılıp "biz de aynı duruma düşebiliriz, dikkat edelim, israf etmeyelim" gibi bir değerlendirme söz konusu olaabilirdi halk arasında.

Ne yazık ki "çevremizde yaşanmayan bizi alakadar etmez" düşüncesiyle yaşıyoruz çoğu zaman, sorunlarımız da bitmiyor bir türlü... İnşallah bunlar bize bir ders olur da elimizdeki nimetin kıymetini bilip şükrünü eda ederiz... Elimizdekini iyi muhafaza ederiz...

"Zararın neresinden dönülse kardır" sözünden hareketle birtakım tavsiyeler yazdım, en azından suyu bulunanlar bu tavsiyelere uyar da onlar susuz kalmaz... Bilinçlenmekte fayda var..

Susuz kalmamanın yanında dinimizin haram kıldığı "israf" tan da kaçınmış oluruz..

Selam, sevgi ve dua ile...

NEDEN ŞİMDİ!!!!!!!!!!!!!!!

Sevgili mollacami üyeleri Türkiye TASARRUF için alarma girmiş durumda... Yani Peygamber Efendimiz (SAV) in hadislerinde buyurmuş olduğu İSLAM dininin emretmiş olduğu TASARRUF u daha yeni uygulamaya uygulatmaya başladılar. Tek Türkiye değil elbet DÜNYA alarmda... Acaba bu tasarrufu susuz aç kalacağız diye mi yapmalıyız yoksa DİNİMİZ emrediyor diye mi? Sizce?

Allah razı olsun kardeşim önemli bir noktaya temas etmişsiniz. Tasarruf çok önemli. Efendimiz (SAV) in Tasarruf ile ilgili Hadis-i Şerif lerini ve kıssaları bizlerle paylaştığın için teşekkür ederim kendi adıma. Farukaktaş kardeşime de teşekkür ederim sağolun.

Selametle
güvercin

Elbette dinimiz emrediyor diye. zaten şimdi de bu sorunu yaşamamzın nedeni dinimizin emirlerini yerine getirmekte gösterdiğimiz gevşeklik. ama ne yazık ki insanlar bunun farkında değil. hep olayları küresel ısınmaya ve tabiat olaylarına bağlıyorlar. küresel ısınmanın nedeni de zaten insan değil mi? yaptığı hatalarla. ama nedense kimse kendisine toz kondurmuyor. bu bilim insanları tarafından ne zamandır söyleniyordu. geçen sene okulda tam 9 ay boyunca küresel ısınmanın nedenlerini ve sonuçlarını işledik. ben bile öğrendikçe kendimi suçladığım çok olmuştur. çünkü bilmeyerek o kadar çok neden olmuşuz ki bu ısınmaya. zaten dinimizin emirlerine göre yaşasak muhakkak ki her şeyi Rabbimiz bilir ama bu kadar vahim bir duruma düşmezdik.


Serbest Kürsü

MollaCami.Com