Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Kaza namazı ve vakit namazı

Vakit namazlarının sünnetleri ile beraber kaza namazları da kılınabilir mi? Mesela öğle namazının sünnetini kılacağımız zaman aynı anda birgün önce kılamadığımız ikindi namazının farzı kılınabilir mi? Hem öğle namazının sünneti hem de ikindinin kazası...

"...Kaza namazlarının belli vakitleri yoktur. Üç kerahet vakti dışında, istenilen her vakitte kaza namazı kılınabilir.
Mesela kazaya kalmış bir öğle namazı akşamdan sonra kılınabileceği gibi, bir akşam namazı da öğleden önce veya sonra kılınabilir." (s.160; Büyük İslam İlmihali, Ö. Nasuhi Bilmen)

Yukarıda da belirtilen mekruh üç vakit;

"...Birincisi: Güneşin doğmasından bir mızrak boyu (beş derece) ki, memleketimize göre kırk ile elli dakika arasında bir zamanla yükselişine kadar olan zamandır.

İkincisi: Güneşin yükselip de tam tepeye geldiği zeval anının bulunduğu vakittir.

Üçüncüsü: Güneşin sararmasından ve gözleri kamaştırmaz bir hale gelmesinden itibaren batışı zamanına kadar olan vakittir.

Bu üç kerahet vaktinde ne kazaya kalmış farz namazlar, ne vitir gibi vacib olan namazlar, ne de önceden hazırlanmış bir cenaze namazı kılınabilir, ne de evvelce okunmuş bir secde ayeti için tilavet secdesi yapılabilir. Bunlar yapılırsa, iadeleri gerekir." (Büyük İslam İlmihali, Ö. Nasuhi Bilmen)

Sizin ifade şeklinizde bir hata var, veya ben öyle anladım. Öğle namazının sünnetini kılarken aynı anda bir gün evvelki ikindi namazının kazasını kılmak nasıl mümkün olabilir ki? İkisine birden mi niyet edeceksiniz?

Öğle namazını tamamen kıldıktan sonra bir gün önce kılamadığınız ikindi namazının kazasını kılabilirsiniz.

Bugünkü öğle namazının sünnetini kılarken öğle namazının sünnetine değil de dün kılmadığım ikindi namazının kazasına niyet etsem, acaba hem öğle namazının sünnetini hem de ikindinin kazasını kılmış olur muyum? Gibi bir soru sormak istediyseniz, bu olmaz kardeşim. Kaza namazları nafilelerin kılınmasına engel değildir. O anda neye niyet ettiyseniz onu kılarsınız; kılınabilecek bir vakitte ise.

Vakit namazını sünnetleriyle beraber kıldıktan sonra kazaya kalan namazınızı kılınız. Tertib sahibi iseniz şayet Terib sahibinin namazını kaza etmesi kısmına bakınız...






Kardeşim yanlış anlamadıysam mesela 4 rekat kılacaksınız ama o hem kaza hem de atıyorum ikindinin sünneti aynı namaz ikisi için de olurmu diye soruyorsunuz bikaç defa okudum ve öyle anladım sorunuzu.Eğer doğru anladıysam bildğim kadarıyla olmuyo çünkü niyet önemli eğer öyle olsaydı bütün kazalarımızı bir vaitte kıldığımız 4 rekatle hallederdik..(yanlışım olabilir sorunuzu yanlış anlamış olabilirim hakkınızı helal edin)

**MuhabbeT ÇukurlardA BirikmiŞ YağmuR DamlasI Değil kİ GüneŞ ÇıktığındA KurusuN,BeniM SizE OlaN MuhabbetiM DenizleR Misalİ BuhaR OluP Uçsa Da,YağmuR OluP Geri DöneR**
(Mollacami Üyeleri bu söz size;)

Ben bu konuyu bazı hocalardan duymuştum da. Doğru söyleyip söylemediklerinden emin olmak için sormuştum. Bana da mantıksız geldi ama yine de böyle birşeyin olup olmadığını o hocaların da ne kadar güvenilir olduğunu anlamak için sormuştum... Hepinizden Allah razı olsun...


Soru ve Cevap

MollaCami.Com