Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Sükür secdesi nedir? Ne zaman yapilir?

Sükür secdesi nedir? Ne zaman yapilir?

“Ben,sevinç yasadigim,huzur buldugum zamanlar sükür secdesi yapmayi çok seviyorum.Geçenlerde bir hoca; bu tür sükür secdesinin câiz olmadigini söyledi. Dogru mu söylüyor,ben bugüne kadar yanlis mi yaptim?”Hayatimiz içinde zaman zaman çok önemli olaylar yasariz.Bu olaylar sonunda; kimi zaman tarifsiz sevinçlerin yeserttigi sonsuz tad ve huzur için,kimi zaman da zarar ve ziyandan kurtuldugumuz için,coskulu minnettarlik ve gönül dolusu sükürler ile Allah’a hamdimizi sunariz,secdeye vara, vara…

* Örnegin: Beklenen çocugumuzun dogmasi,

* Önemli bir makama getirilmemiz,

* Ümitle bekledigimiz nimetin gelmesi,

* Kötü bir hastaliktan kurtulup sifaya kavusmamiz,

* Cevremizde dönen kötülüklerden siyrilip kurtulmamiz,

* Yangin-sel gibi felaketten sag çikabilmemiz,

* Baskasinda gördügümüz çok kötü bir aliskanligin veya durumun kendimizde olmadigini fark etmemiz gibi hayatimizi etkileyen çok önemli olaylar yasayabiliriz.Bu tür durumlarda insan,her seyin sahibi; hiçbir seye muhtaç olmayan yaratani Yüce Allah (cc)’a olan sonsuz sükranlarini sunmak, gönül dolusu hamdini, sükrünü ifade etmek ister.O vakit yapilabilecek en ilk ve en güzel tesekkür sekli; Yüce Rabb’imizin huzurunda egilerek basimizi secdeye koymaktir.Iste sevinçle yesermis,muhabbetle husu bulmus bu secdeye sükür secdesi denir.

Sükür secdesi yapmak; âlimlerin çogunluguna göre sünnet olup müstehaptir. Cünkü bu secde kulu Allah’a yaklastiran bir harekettir ve bundan dolayi da sevap islenmis olur.Buna delil teskil eden Hz.Ebu Bekir’in su rivayetidir:

“Hz.Peygamber(sas)sevindirici bir haber aldigi zaman yahut kendisine bir müjde verildigi vakit secdeye kapanirdi.”(Islâm Fikhi Ans.c.2,s.251,Zaman Yay.). Þükür secdesi,sekil itibariyla tilâvet secdesine benzer; kisi,kibleye dönerek tekbir alip secdeye varir,secdede iken Allah’a hamd ve sükür ettikten sonra yine tekbir alarak ayaga kalkar.

Yalniz,sükür secdesinin namazdan hemen sonra yapilmasi mekruhtur.Cünkü bilmeyen bir kisi,bu secdeyi namazin bir sünneti veya bir vâcibi olarak düsünüp yanilabilir.Bunun için namazin pesi sira yapilmasi dogru bulunmaz. Ayrica nâfile namaz kilmanin mekruh oldugu vakitlerde; günes dogarken,günes tepe noktasindayken,günes batarken sükür secdesi yapmak yine mekruhtur.Hayatimizdan sükür secdeleriyle onlara vesile olan hayirli rizik ve selâmetin eksik olmamasi dilegiyle…

Alinti

Selam Sevgi ve Dua Ile

teşekkürler bilgilendirdiğiniz için..


Soru ve Cevap

MollaCami.Com