Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


banka promosyonları helal mi?

devlet memurlarına verilen banka promosyonları helal mi?yahu Allahını seven ve bilen cevap versin kardeşim.ankara müftülüğü haram dedi.kalbim kanaat etmedi.Yani; kurumlar banka ile anlaşma yapıyor.Memurlarının maaş ödemesini yapma karşılığı banka da memurlara örneğin senelik 300 YTL promosyon adı altında para veriyor.Bu parayı ne yapmak lazım?Helal mi?Ankara Müftülüğü haram dedi.Hayır Kurumunada vermezsiniz bir fakire ayakkabı,giyecek vs.alın verin dedi.

Nefsani isteklerimden değil.Herkes hayrını yapar elbet gücü ölçüsünde .Amacım bu sitedeki bazı uzmanlar ehli sünnet ölçüsünde muhteşem tespitler yapıyorlar onu öğrenmek.Şimdi Bir paranın helal yada haramlığı kesin olmalıdır.Diyanet bana göre yegane fetva kurumu değildir.Hatalı fetva da verebilir.Diyanetin fetvası yanlıştır demiyorum.Ama kesin bir fetva mıdır onu da bilmiyorum.Benim yaptığım araştırmada bazı sitelerde helal olduğu söyleniyor.Bu da kafa karışıklığı oluşturuyor.Faka şunu ifade edeyim ki bu memurlar için önemli bir konudur.Cevabını merak eden milyonlarca memur var.Sadece ben değilim.Kaldıki fakir olup bu parayı çoluğunun çocuğunun önemli bir ihtiyacını giderecek olan memurlar var.Benim için seneli 300 Ytl önemli değil.FAKAT:
1-Diyanet bu fetvanın dayanağını söylemedi.
2-Bankanın kazandığı paranın haramlığından yola çıkarak verilen promosyonun haramlığına fetva vermek çok doğru olmayabilir.Zira bankalar fatura,çek senet tahsilat,havale,eft vs.helal olabilecek kazançları da vardır.Bu durumda ne yapmak lazıım?
3-Diyanet niye hayır kurumlarına da verilemez dedi ?İlla fakirin yiyeceği haricindeki bir ihtiyacına harcanmalı dedi niye?
4-Diyanetin haricinde bu ülkedeki ehli sünnet islam alimlerinin helal dediklerini biliyorum.Kaynak vermeyeceğim.Bu kafa karışıklığını çözmek lazım.
ÇÜNKÜ BİR SÜRÜ MEMUR BİLMEDEN BU PARAYI KULLANIYOR.HARAMSA ANLATMAK LAZIM.HELALSE DE HELAL DEMEK LAZIM.Önemli olan bu göksultan kardeşim.Yoksa elbette bizler hayırda yarışan olmalıyız.

Mesele hayli uzamış; ama bir arpa boyu yol alınamamış. Meseleyi ilgilendirmeyen yorumları siliyorum. Salihkablan kardeşimden de, Ankara Müftülüğü'nün "haramdır" yönünde verdiği fetvanın, hangi sebebe dayandırılarak "haramdır" dendiğini yazmasını rica ediyorum.


1-Memurların kurumlarının maaşlarını vermek üzere anlaştığı banka her memura örneğin senelik 300 YTL promosyon adı altında bir para ödüyor.Bu para helal olur mu?
2-Müftülükten bir görevli bu soruya "kardeşim o parayı bir fakire ver.Ayakkabı yada giyecek alsın" diye cevap veriyor.
3-Müftülük haram demedi belki ama dolaylı olarak bu para harcanamaz demiş oldu.Hangi sebepe dayandırdı bu fetvayı bilmiyorum.
4-BU PARAYI KULLANMAK CAİZ MİDİR? ALLAH RAZI OLSUN.

muhterem halis ece hocamın yorumunu bekliyoruz.allah razı olsun

Promosyondan önce!

Bankaya girmek helal mi? Hatta ve hatta gölgesinden geçmek helal mi?

Aslında; öncelikle buna cevap aramamız gerekmez mi?

___________________________________________________________________
Andolsun Zikirden sonra Zebur'da da :''Yeryüzüne salih kullarım varis olacaktır'' diye yazmıştık.(Enbiya,105)


Soru ve Cevap

MollaCami.Com