Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Ciplak Ayakla Namaz Kilmak

Ciplak Ayakla Namaz Kilmak

Sual: Kadin, çiplak ayakla namaz kilabilir mi?

CEVAP: Namaz etekligi uzun ise,ayaklar görülmüyorsa,bir mahzuru olmaz. Kadinlarin el ve yüzlerinden baska her yerleri,bilekleri, sarkan saçlari ve ayaklarinin alti,namaz için Hanefi’de avrettir.Ellerin üstü avret degildir diyen âlimler de çoktur.Bunlara göre,kadinlarin bileklerine kadar ellerinin üstü açik kilmalari caiz olur.Ama,kitaplarin hepsine uymus olmak için, kadinlarin elleri örtecek kadar uzun kollu namazlik veya genis bas örtüsü ile elleri örtülü olarak kilmalari,daha iyi olur.Kadinlarin ayaklari namazda avret degildir diyen âlimler de varsa da,bu âlimler de,namazda örtmesi sünnet,açmasi mekruhtur dedi.(S. Ebediyye)

Kadinlarin ayaklarinin açik olmasinda iki kavil vardir.Birinci kavle göre mekruh,ikinci kavle göre namaz bozulur. Kadinlar,ya çorapla veya ayaklara kadar uzun etek veya entari giyerek namaz kilmalidir.(Mezahib-i Erbea)

Kadinin topuk kemigi,bilegi veya boynu yahut saçi açik olarak kildigi namazi sahih olmaz.Ince olup içindeki uzvun sekli veya rengi görünen kumas,yok demektir.(Umdet-ül-Islam)

Safii’de kadinin iki elinden ve yüzünden baska her yeri her zaman avrettir.

Hür kadinin,avuç içinden,yüzünden ve ayaklarindan baska bütün vücudu, avrettir.Ayaklarina,avret diyenler de oldu.Nur suresindeki,(Kadinlar ayaklarini yere vurarak yürümesinler ki,ayaklarindaki örtülü ziynetlerin sesleri isitilmesin)mealindeki âyet-i kerime,ayaklarin avret oldugunu göstermektedir.(Halebi-yi kebir)

Namaz disinda avrettir ve avret degildir diyen âlimler olmustur.Bu bakimdan namazda ve namaz disinda,ayaklari çorapla örtmeli,ayagi açik gezenlere de haram isliyor dememelidir.


Erkeklerin çiplak ayakla kilmasi

Sual: Kadinlarin ayaklari avret oldugu için,çiplak ayakla namaz kilamiyorlar. Erkegin ayagi avret olmadigina göre,çiplak ayakla namaz kilmalarinda bir mahzur var midir? Hatta,diz ile göbek arasini kapatarak kilsa ne zarari olur?

CEVAP: Sadece göbek ile diz arasini örterek kilinan namaz sahih olursa da, mekruh olur.Namaz borcundan kurtulur ise de namazdan hasil olan büyük sevablara kavusamaz.Eshab-i kiram kamis denilen ayaga kadar uzun olan gömlek, yani entari ile namaz kildiklari için ayaklari örtülmüs olurdu. Ayaklar örtülü kilinan namaz çok sevabdir.(Halebi,Berika,Hadika)Namazi,çorap veya mest ile kilmali,çiplak ayakla kilan Yahudilere benzememeli.Hadis-i serifte, (Yahudilere benzememek için namazlari,nalin ile kilin) buyuruldu.Resulullah ve Eshab-i kiram,nalin ile namaz kilarlardi.Nalinlari temiz idi ve kirli nalinla mescide girilmezdi.Nalin,terlik gibi,mest gibi bir ayakkabi çesididir.(Redd-ül muhtar)


Dizlerim agriyor

Sual: Namazimi normal kiliyorum.Ancak,dizlerimde agri oldugu için,sert yere koyamiyorum.Dizlerimin altina yumusak sünger koysam mahzuru olur mu?

CEVAP: Mazeretiniz oldugu için mahzuru olmaz.

Turkiye Gazetesi

Selam Sevgi ve Dau ile


Soru ve Cevap

MollaCami.Com