Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Altin günü yapmak

Altin günü yapmak

Sual: 10-15 arkadas,tasarruf yapmak için,altin günü yaparak, toplanan altinlari kur’a çekerek her hafta veya her ay birine vermek caiz midir? Caiz degil ise,çikar yolu nasildir?

CEVAP

Kitaplarda bunun caiz olmadigi,faiz oldugu bildiriliyor. Yine fikih kitaplarinda su örnekler de veriliyor: Iki kisinin ortak bir inegi olsa,sütünü bir gün biri,bir gün öteki alsa faiz olur.Her günkü sütü esit bölüsmek gerekir. Bunun gibi iki kisinin kirada bir evi olsa,kirasini bir ay biri, bir ay öteki alsa caiz olmaz.Her ay alinan parayi, ikiye taksim etmek gerekir.

Altin gününün caiz sekli,söyle olabilir: Sohbet etmek için,önce hangi evlere gidilecegi,kur'a ile veya anlasarak tespit edilir.Sonra, her gidilen evin sahibine,mesela bir çeyrek altin hediye edilir.Böyle hediyelesme usulü ile yapilirsa,caiz olur.Denilebilir ki, bizim niyetimiz hediyelesmek degil,tasarruf etmektir.Evet, niyet tasarruf olsa da, hediyede,alis veriste,nikahta söze itibar edilir,niyet geçersizdir.Niyeti ne olursa olsun, bunu sana hediye ettim der de, öteki kabul ederse,hediye sahih olur.

Biyik kazimak

Sual: Mesru bir mazeretle sakal birakilmazsa,sünnete uygun olan biyigi,mazeretsiz kazimanin hükmü nedir?

CEVAP

Bid’attir. (S. Ebediyye)

Agelli baslik

Sual: Arap ülkelerinde,erkekler baslarini,agel denilen beyaz tülbent gibi bir baslikla örtüyorlar.Bununla namaz kilmak caiz midir?

CEVAP

Arap ülkeleri,çok sicak yerlerdir.Beyaz renk,günes isigini yansitir.Belki de onun için,agelli basliklari takiyorlardir. Bununla da namaz kilmak caizdir.

Allah’in sifatlarini bilmek

Sual: Allah’in sifatlarini teker teker saymasini bilmeyene kâfir denir mi?

CEVAP

Sifatlari sayamayan; ama anlamlarini bilene kâfir denmez. Mesela Allahü teâlânin her seyi yarattigini,her seyi bildigini,isittigini, gördügünü v.s. bilen kimse,Allah’in sifatlarini biliyor demektir.Birer birer sayamasa da, mahzuru olmaz.

Kâfire dua

Sual: Bir kâfire yaptigi iyilik karsisinda,\"Allah hidayet versin\" denir mi?

CEVAP

Iyilik yapmasa da,o sekilde dua etmekte mahzur yoktur.

Haramlarda sebep aramak

Sual: Dinin yasakladigi seylerde zarar olmasa da yine haram olur mu?

CEVAP

Haramlarda zarar veya herhangi bir sebep aranmaz.Bir yudum sarap,bir damla idrar insana hiç zarar vermese de,yine haramdir.Besmelesiz kesilen kuzu etini yemek,haramdir. Besmele ile de kesilse,domuz eti haramdir.Su veya bu sebep aramamali.Allahü teâlâ yasakladigi için haramdir.

Iman yenilemek

Sual: Tecdid-i iman,yani iman yenilemek,tam olarak nasil yapilir?

CEVAP

O isten pisman olmak ve kelime-i sehadet getirmekle,iman yenilenmis olur.


Turkiye Gazetesi

Selam Sevgi ve Dau Ile


Soru ve Cevap

MollaCami.Com