Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Nasreddin hoca -rahimehullah-

Nesîm-i Hz., Mansur Hz., Nasreddin (Hoca) Hz.; üçü bir Şeyhin müridi idi. Bunların bir kuzuları vardı. Şeyh, tekkede bu kuzuyu keser, bunların hepsi yerlerdi. Sonunda şeyh dua eder, bunlar da "âmîn" der, kuzu geri dirilirdi. Bir gün şeyhleri bir yere gitti. Bunların da canı et istemişti.

– Biz kuzuyu keselim, yiyelim. Dua edelim dirilsin, dediler. Kuzuyu, Mansur Hz. kesti, Nesîm-i Hz. derisini yüzdü. Yediler. Nasreddin Hoca Hz. kuzunun ön kürek kemiğini sakladı. Yedikten sonra, okudular, dua ettiler. Kuzu dirildi. Ön kürek kemiği yoktu. Ayağının biri havada kaldı. Şeyhleri geldi. Bir kuzuya, bir bunlara baktı. Şeyhleri bunlara beddua etme değilde; yüzlerine bakınca, ileride başlarına gelecek hâli, Allahu Teâlâ kendisine bildirmişti. Yani kuzuyu kesen, kesilecek; yüzen, yüzülecek; yaptığına gülünce, ona da gülünecekti. Bunu da Allahu Teâlâ kendisine ilm-i ledûn ile bildirince:

– Kuzuyu kim kesti? Mansur Hz.:

– Ben, dedi. Şeyhları ona bakıp:

– Sen sonunda kesileceksin. Derisini kim yüzdü? Nesîm-i Hz.:

– Ben, dedi. Şeyhleri:

– Sen de yüzüleceksin. Bu kuzunun ayağı yukarıda kalmış. Niçin basmıyor? Nasreddin Hoca Hz.:

– Ön ayağının kürek kemiğini, nasıl olacak diye ben sakladım, dedi. O sırada kuzunun kürek kemiği yok olduğu için ayağı havada olduğundan hepsi de bakıp gülüyorlardı. Şeyhleri, Nasreddin Hoca Hz.'ne de:

– Sana da, müslümanlar kıyamete kadar gülecek, dedi.

Bunlar sonunda yetişip, kemâl bulunca; Mansurî Hz. "(Enel Hak), Ben Hakk'ım" dedi. Bunun manasını kimse anlayamadı. Mansurî Hz.'ni mahkemeye verdiler. "Ben Allah'ım" diyenin cezası kesilmekti. Mansurî Hz.ni kestiler, yaktılar, külünü ırmağa attılar.

Nasreddin Hoca Hz.nin sözüne de kıyamete kadar herkes gülecektir. Çünkü Nasreddin Hoca Hz.'nin sözleri hikmetli, manâlı, düşündürücü, ve ayrıca mizahlı (nükteli)dir.

Nasreddin Hoca'ya:

– Sultan Süleyman (as)'a, Belkıs'ın haberini getiren Hüdhüd kuşu erkek mi, dişi mi idi? diye sordular. Nasreddin Hoca:

– Erkektir, dedi.

– Ne biliyorsun? dediler. Nasreddin Hoca:

– Eğer dişi olsa, o kadar zaman çenesini tutup, konuşmadan dînleyemezdi. Onları uzun boylu dînlediğine ve haberi getirdiğine göre erkektir, dedi. Yani kadınlar çok konuşur, sabredemez, demek istiyor.

Evet dostlar..Nasreddin Hoca rahimehullah büyük bir Allah dostudur.. Hatta mertebesinin Mevlana Hazretlerinden daha fazla olduğunu büyüklerimizden hep duyarız...
Rabbim şefaatlerine nail eylesin..


İz Bırakanlar ( İslam Büyükleri)

MollaCami.Com