Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Namazi vaktinde kildigini bilmek sarttir

Namazi vaktinde kildigini bilmek sarttir

Sual: Bir namazi vakti girmistir diye zannederek kilsak,vakit de gerçekten girmis olsa,bu namazlarimiz sahih olmaz mi? Yani namazlari vakitlerinde kildigini bilmek sart midir?

CEVAP

Evet sarttir.Namazin sahih olmasi için,vaktinde kilmak ve vaktinde kilindigini bilmek sarttir.Vaktin girdiginde süpheli olarak kilip, sonra vaktinde kilmis oldugunu anlarsa,bu namazi sahih olmaz. (Mizan-ül-kübra)

Vaktin içinde oldugunu bilerek,vaktin farzi diyerek,basladigi namazi kilarken,vakit çiksa ve çiktigini bilmese sahih olmaz.Bu günün farzi deseydi,sahih olup,kaza olurdu.Vakti girmeden kilinan farz,nafile olur.Vakti çiktiktan sonra kilinmis ise,kaza olur. Yani,(Bu günün ögle namazini eda etmeye)diye niyet eden kimse, vakit çikmis ise,ögleyi kaza etmis olur.Bunun gibi,ögle vakti çikti sanarak,(Bu günkü ögleyi kaza etmeye) niyeti ile kilinca,vakit çikmadigi anlasilinca,ögleyi eda etmis olur.Her ikisinde de ayni namaza niyet etmis,yalniz vaktin çikmasinda yanilmistir.Fakat, geçmis ögle namazini kazaya niyet ederek kilinca,o günün ögle namazinin yerine geçmez.Cünkü, bugünün namazina diye niyet etmemistir.Ögle vaktinde,bugün ögleye diye niyet edip kilininca, bu,geçmis bir kaza namazi yerine geçmez.

Bir kimse,senelerce, ögleyi vaktinden önce kilmis olsa ve hepsine, (Üzerime farz olan ögleyi kilmaya)diye niyet etse,o günkü ögleyi düsünmese,her gün bir evvelki ögleyi kaza etmis olur.Yalniz son ögleyi ayrica kaza etmesi lazim olur.O günkü ögleyi niyet etse,eda dese de,demese de,her gün o günkü ögleyi eda etmis olup,vaktinden önce olduklari için,hiçbiri öglenin farzi olmaz,nafile olur. Hepsini kaza etmesi lazim olur. (S. Ebediyye)

Görülüyor ki,namazlarin vakitlerini bilmek ve vaktin içinde kilmis oldugunu bilmek lazimdir.


Arabada namaz

Sual: Kis günü ikindiyi kilip,aksami evimde kilarim diye yola çikan ve yatsiya evine varamayan kimse,yolda arabasinda namazini ima ile kilamaz mi?

CEVAP
Namazi cem etmek,arabada ima ile kilmaktan önce gelir.Eve gidince yatsi ile cem etme imkani varsa,(namazi yatsi ile cem edecegim) diye niyet eder ve eve gidince de,Hanbeli mezhebine uyarak cem eder.Yatsiya da eve gitme imkani yoksa,o zaman mecburen araba içinde ima ile namaz kilinir.

Ahlâki güzel olan insan,her yasta güzeldir.
Hadîs-i serîf

HUZUR PINARI

Selam Sevgi ve Dua Ile


Soru ve Cevap

MollaCami.Com