Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Mevlid,dogum zamani demektir

Mevlid,dogum zamani demektir

Sual: Mevlid okumaya bazilari bid'at diyor,dogru mu?

CEVAP
Mezhepsizler, Resulullah efendimizi "sallallahü aleyhi ve sellem" öven ve ondan sefaat isteyen Müslümanlara müsrik damgasini basiyorlar.Bunu açikça söyleyemedikleri için,mevlide bid'at diyorlar.Resulullahi övmek bid'at olmaz.Bu övgüden ancak Allah'i ve Onun Resulünü sevmeyen rahatsiz olur.Cünkü Allahü teâlâ Onu övmektedir.

Kur'an-i kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Biz seni,âlemlere rahmet olarak gönderdik.) [Enbiya 107]

Biz seni,bütün insanlara müjdeleyici ve uyarici olarak gönderdik.) [Sebe 28]

(Senin için bitmeyen,sonsuz ecir vardir.Elbette sen,en büyük ahlak üzeresin.) [Kalem 3-4]

(Rabbin sana [çok nimet] verecek,sen de razi olacaksin!) [Duha 5]

(Allah ve melekleri,Resule salevat getiriyor,iman edenler,siz de salevat getirin.) [Ahzab 56]

Erkek-kadin karisik olmadan,çalgi ve baska haram karistirmadan, Allah rizasi için okumak,salevat-i serife getirmek,tatli seyler yedirip içirmek,hayrat ve hasenat yapmak,böylece,o gecenin sükrünü yerine getirmek müstehabdir. (Ni'met-ül kübrâ,Hadika,M.Nasihat)

Mevlid,dogum zamani demektir.Dogum gününe önem vermeyi, Hiristiyanlar,Müslümanlardan ögrenmislerdir.Mevlid okumak kiymetli bir ibadet oldugu konusunda Islam âlimleri çok kitap yazdi. Bunlardan 10 tanesi,Kesf-üz-zünun da bildiriliyor.

Mesela Ibni Hacer-i Hiytemi'nin En-Nimet-ül-kübra isimli mevlid kitabi ile imam-i Süyuti'nin Erreddü ala men enkere kiraetel mevlid-in-Nebi kitabi meshurdur.


Mevlid okumak sevabdir

Sual: Imam-i Sarani'nin mevlid cemiyetlerine,büyük bid'at,Ibni Abidin'in de,ölünün arkasindan 7,40.ve 52.geceler tertip etmeye bid'at dedigi ve bu gecelerde mevlid okutmanin ölüye iskence olacagi söyleniyor.Mevlid okumak niye bid'at olsun ki?

CEVAP
Ne Imam-i Sarani hazretlerinin kitaplarinda,ne de Ibni Abidin hazretlerinin kitaplarinda böyle bir ifadeye rastlamadik.Böyle ifadeler olsa bile,bunlar Mevlid-i serifin bid'at olugunu göstermez.

O geceleri tayin ederek ölü için Kur'an okumak da günahtir. Dinimizde 7,40 ve 52.gece diye bir sey yoktur.Bayram günleri oruç tutmak da günahtir.Suç oruçta degil,orucu, oruç tutulmasi haram olan bir günde tutmaktir.Kabahat mevlidde veya Kur'anda degil, bunlari yanlis yerde okumaktadir.

Ibni Âbidin hazretleri buyuruyor ki: Minarede yakilmak için yag adamak batildir.Seyyid Abdülkadir'e yag adarlar da,minarenin dogu tarafina yakilir.Bundan daha çirkini de,minarelerde mevlid okutmayi nezrederler.Halbuki bu mevlide çalgi katiyorlar,sarki ve oyun gibi seyler karistiriyorlar. (Redd-ül muhtar)

Su halde,o zamanki mevlidlerde de,bugünkü bazi mevlidlerde oldugu gibi teganni ve uygunsuz seyler de varmis.Onun için,bu iki büyük âlime isnat edilen yazilarda,mevlid kötülenmiyor,haram islenen mevlid cemiyetleri kötüleniyor.Bugün de,mevlidlere bid'at karistiriliyor.Kadin erkek beraber oturup dinliyorlar.Böyle mevlid okumak uygun degil demek,Mevlidin kendisi kötü anlamina gelmez.

Mevlid okumak,Resulullah efendimizi övmektir ve ibadettir.


Turkiye Gazetesi

Selam Sevgi ve Dua Ile


Soru ve Cevap

MollaCami.Com