Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Senai Demirci'nin 99 Esma adli hatali kitabi

Senai Demirci'nin 99 Esma adli hatali kitabi


Senai Demirci'nin "99Esma 99 Dua" adli kitabindaki hatalarin bir kisminin listesini 21 madde halinde asagida veriyorum. Asagidaki maddeler Allahü Teala'nin isimlerine dair yapilmis itikadi hatalar olup kitapta bulunan mana ve lafz yanlislarinin sayisi bu sayinin yaklasik 3-4 kati civarindadir;

yaziyi fazla uzun tutmamak adina bunlari maddelemeyecegim, buna zamanim da yok zaten.. Bu maddelerdeki kimi hatalar kitapta birden fazla yerde tekrarlanmistir; bir kisminin tekrar yerlerini ayni madde içinde vermeye çalistim. Bu hatalarin, kulluk edebine yakismayacak çirkin ifadelerin bir kismi din alimlerince elfaz-i küfr açisindan incelemeye konu olabilecek niteliktedir.

Esmaül Hüsna hakkinda bu kadar özensiz, bilgisizce ve hatalarla dolu bir kitap yazilmasini tekrar esefle kiniyorum ve tekrar ediyorum: "Dine ve hele Allahü Teala'ya dair bir kitap yazmak "Saglik Sirlari" veya "Aska Dair Öyküler" yazmaya benzemez." Kalemine, süslü sözler yazmasina güvenerek cahil cesaretiyle bu kitabi yazan ve yayinlayanlari Allah islah etsin.

1) Hakem ism-i serifinin açiklandigi 74. sayfada "sen kalbimi bir nutfe gibi rahmetinin rahminde besleyip büyütensin" denmis. Allahü Teala'nin rahmetine disilik organi olan rahim kelimesinin tesbih edilmesi ne büyük çirkinlik, ne büyük saygisizliktir?? Bu utanç verici ifadenin bir benzeri Rahim ism-i serifinin açiklandigi 22. sayfada da yeraliyor.

2) Kitabin bir çok yerinde bir ism-i serif açiklanirken verdigi örnekler hatali. Mesela 22. sayfada Rahim ism-i serifini açiklarken "öyle Rahimsin ki rahmetinin nesimi gökleri yükseltir, yeri genisletir" denmis. Oysa bu örnekte Allah'in Bedi, Musavvir, Halik vb. ism-i seriflerinin tecellisi vardir.

Bir örnek daha vereyim. 190. sayfada Muksit ism-i serifi açiklanirken "hücreye ahenk veren senin adaletindir" denmis. Bu örnekte de tecelli eden isimler Bedi, Musavvir, Halik ism-i serifleridir ve bu iki örnek asil bu isimlerin tecellilerine örnek olarak verilebilirdi. Yazar Esmaül Hüsna'nin tecellilerini dogru anlamadan Esmaül Hüsna hakkinda kitap yazmaya kalkmis.

3) 14. sayfada Allahü Teala'nin Kadir, Rahim, Gafur, Kahhar isimleri için "yaraticinin unvanlari" denmis. Bu isimler Allahü Teala'nin isimleridir, unvanlari degildir. Allahü Teala'nin unvani olur mu?

4) Melik ism-i serifinin açiklandigi 25. sayfada "mülküne dahil eyle beni" denmis. Allah'in mülkünde olmayan, mülkünün disina çikabilecek olan bir zerre var midir dünyada?

5) Müheymin ism-i serifinin açiklandigi 33. sayfada "unutusta birakma, koruyup kolla beni" denmis. Allahü Teala Semi'dir, Basir'dir, Alim'dir ve unutmaktan münezzehtir. Hasa Allah nasil unutur? Benzeri çirkin ifadeler kitapta bir çok yerde yeraliyor; mesela 57., 151., 159. sayfalarda...

6) Kabid ism-i serifinin açiklandigi 59. sayfada "sebeplerle oyalama beni" denmis. Allahü Teala'ya "oyalama beni" diye hitap etmek ne büyük çirkinliktir? Ve Allahü Teala kainatin nizamini sebeplere bagli kurmustur; "sebeplerle beni oyalama" demek buna isyan anlamina gelir ve bu da çok çirkin bir ifadedir. Ayni çirkin ifade 127. sayfada da yeraliyor.

7) Gafur ism-i serifinin açiklandigi 47. sayfada "senin bagislaman günahkarlar içindir/ Ben günahkarim; bagislamani hak ettim" ve "senin örtüp gizlemen kusurlar içindir/ Kusurluyum; örtüp gizlemen gerekir" denmis. Yazar burada incelikli ifadeler yazmak istemis ama bunu yaparken büyük itikadi gaflar yapmis. Allahü Teala'nin bagislamasi gibi cezalandirmasi da günahkarlar içindir ve "günahkar Allah'in bagislamasini hak etmistir" denemez, kusurlu olmak da Allah'in örtüp gizlemesini gerektirmez. Ayrica Allahü Teala'ya "bunu yapman gerekir" diye hitap etmek de çok çirkin bir ifadedir; Allahü Teala herseyden münezzehtir.

8) Allah ism-i serifini açiklayan 18. sayfada "ruhaniler ve melekler... sana kulluk gerdanligini boyunlarina süs diye takmislardir" yaziyor. Kulluk ne ruhanilerin ne de meleklerin süsü degildir varliklarinin özü ve temel sebebidir.

9) Allah ism-i serifinin açiklandigi 19. sayfada "sen ki bütün eksiksiz sifatlarin sahibisin" denmis. Islam akaidi Allahü Teala'yi anlatirken "kemal sifatlariyla muttasif, noksan sifatlardan münezzeh" der. "Eksiksiz sifatlarin sahibi" lafzi kemal sifatlariyla muttasif olmakla veya noksan sifatlardan münezzeh olmakla ayni anlama gelmez ve mana olarak da eksik ve hatali bir tanimdir.

10) Melik ism-i serifinin açiklandigi 24. sayfada "ellerimi elinde tutan sensin" denmis. Burada "yed-i kudretinde" veya "kudret elinde" lafzini kullanmasi gerekirdi; kullandigi ifade çok hatalidir.

11) Vehhab ism-i serifinin açiklandigi 50. sayfada "yokluga sirf yok oldugu için varlik bahsedersin" denmis. Bu kelime oyunu kulaga güzel gelebilir ama itikadi açidan hatalidir. Allah'in varligi yaratmasinin sebebi varligin önceden yok olmasindan degildir; Allahü Teala'nin öyle dilemesindendir.

12) Vehhab ism-i serifinin açiklandigi 50. sayfada "isyan edenlerin isyanina aldirmaz, onlara da ihsan eylersin" diyor. Bu da yanlis ve çirkin bir ifadedir. Allahü Teala'nin isyan edenlere dahi dünyada nimetlerini vermesi Rahman isminin bir tecellisidir ve "Allahü Teala isyan edenlerin isyanina aldirmaz" demek yanlistir, Allahü Teala onlarin isyanindan razi degildir; sadece cezalarini öbür dünyaya birakmistir.

13) Vehhab ism-i serifinin açiklandigi 51. sayfada "ebedi var eyle" beni denmis. Oysa insan zaten ebediyet için yaratilmistir; akibetinde ya sonsuz cennette kalir yada sonsuz cehennemde... Bu hatali ifade de kitapta bir kaç yerde yeralmaktadir.

14) Adl ism-i serifinin açiklandigi 76. sayfada "senin takdir ettigin egrilikler de dogrudur" denmis. Allahü Teala'nin takdir ettigi egrilik egriliktir, buna da dogru denmez. Allahü Teala hayri da serri de diler ve yaratir. Ama hayrdan razidir ve serden razi degildir. Allahü Teala'nin egrilik takdir etmesi haktir ama "takdir edilen egrilik dogrudur" denmez.

15) Latif ism-i serifinin açiklandigi 79. sayfada "sen ki fiillerinde pek latif ve incitmesizsin" denmis. Allahü Teala Kahhardir, sedid-ül ikabdir, dilerse fiilinde incitir ve bu durum da Latif ism-i serifiyle tezat olusturmaz.

16) Azim ism-i serifinin açiklandigi 85. sayfada "hasmet ve heybetine ram eyle beni" denmis. Allah'in azameti vardir ve bu hasmet, heybet gibi mahluka dair sifatlarla ifade edilemez. Ayni çirkin ifade 84. ve 101. sayfalarda da kullanilmis.

17) Mukit ism-i serifinin açiklandigi 97. sayfada "yüzümü kara çikarma" denmis. Allahü Teala'ya "mahser günü yüzümü kara eyleme" diye dua edilebilir ama "kara çikarma" denemez; bu ifadenin anlami çok daha baskadir ve burada kullanimi çok çirkindir.

18) Celil ism-i serifinin açiklandigi 100. sayfada "senin yüceligin kemalindendir" denmis. Allahü Teala'nin yüceligi Zatindandir; "kemalindendir" denmez.

19) Hakim ism-i serifinin açiklandigi 111. sayfada "hikmetine bahane eyle varligimi" denmis. Allahü Teala bahane aramaz, bahane etmez; bunlarin hepsinden müstagnidir. Yazar "vesile" deseydi belki demek istedigini dogru ifade etmis olurdu.

20) Þehid ism-i serifinin açiklandigi 118. sayfada "senin gördügünü görmek en güzel tecellidir" denmis. Kul, Allah'in kendisini gördügünü göremez, bilir. Hz. Peygamber (a.s.v.) efendimizin durumunda vaki olmus olabilecek bu tecelli için de "en güzel tecelli" hükmünü koyma cesaretini yazar nereden bulmaktadir??

21) Vasi ism-i serifinin açiklandigi 108. sayfada "cennet lütuflarina sig kalir" denmis. Cennet Allah'in lütuflarindan bir lütuftur ama onun için "sig gelir" denmez, bu edebe aykiridir çünkü cennet Allah'in salih kullari için razi oldugu yerdir ve en büyük nimet olan Allah'in cemalini görmek de orada gerçeklesecektir.

Alinti

Selam Sevgi ve Dua Ile :)


Kitap Tavsiye ve Analizleri

MollaCami.Com