Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


islami toplumlardaki etik ve kültürel çöküsün sebepleri

acaba islam toplumlarindaki budeGisimin sebebi kimlikde müslüman yasamda ise avrupali olmak ikilemimidir

AHLAKi BOZUK BiR sAHiS AHLAKi BOZUK BiR MiLLETi TEMSiL EDER.

islami yasamamak ve batililasma zihniyeti iset basimiza geliyorsa bunlardan geliyor... :(

bu deGisim bence batiya duyulan özenti.bu özentinin sebebi ise dinimizi tam ve doGru olarak bilememekten kaynaklaniyor.halbuki dinimizi tam olarak anlayip yasamis olsak bu gibi özentilere ihtiyaç bile duymayiz.

degisim dediGiniz nedir acaba tam olarak neden bahsediyorsunuz ....anlayamadim..tesekkürler .

100-150 Yildir bu millete darbe üstüne darbe vuruluyor. Günümüzde en aGir sekline dönüstü bu saldirilar. Oynanan oyunlar hep bu millet üzerine. Kültüründen uzaklastirma, ayakta tutan ne kadar deGeri varsa hepsini ayaklar altina alma, duyarsizlastirma vb. Bu oyunlar baska bir millet üzerinde oynanmis olsa adi bile kalmazdi emin olun. DeGerlerimiz ne kadar yozlastirilmis ya da yozlastirilmaya çalisilmissa da çok sükür hala ayaktayiz. Bunu deGerlendirip kendimize gelmemiz lazim.Dini ve kültürel deGerlerimize siki sikiya sarilmamiz, yeni yetisen nesilleri de mahrum birakmamamiz lazim. Maddi sikintilari buna karistirmayalim. Geçim derdine düsüp deGerlerimizi terketmeyelim.

islam toplumlarindaki ve özellikle Türk toplumundaki etik ve kültürel cöküs, yazildigi gibi yaklasik 150 sene önce basladi. O zamanlarda daha cok bazi sahislarin yenilikci akimi olarak birey seviyesindeydi. Araya 2. Abdülhamid devri girince bu cöküs hizini bir nebze olsun kaybetti ve daha sonra ittihad-i terakki cemiyeti vesilesiyle devlet kademelerinde yeniden bas gösterdi ve Osmanli'nin cöküsüne kadar devam etti.

Ve daha sonra Cumhuriyet Türkiyesinde devletin tek amaci sanki bu cöküse hizmet etmekmis gibi kendini gösterdi. Neticede devlet her ne kadar millete ragmen manevi sahada tahribat yolundan gitmissede, milletimiz tarafindan bu tür faaliyetlere itibar edilmedi.

Fakat günümüzde gercekten bu cöküntü kendini asiri derecede belli eder oldu.
isin en aci yaniysa bu cöküntünün hic bir hiz kaybetmeden devam ediyor olmasi.

Bunun sebebi ne?

Günümüzde bu cöküntünün kendini bu derece göstermesinin sebebi bence kesinlikle medyadir.

kiymetli kardeslerim...,
söyle bir düsünelim..., bu millet öyle bir dönemden gectiki islami ögrenmek ve ögretmek tamamen yasakti yani insanimizin manevi muslugu kesilmek istendi.
Fakat buna ragmen bizim insanimiz gercek manada (istisnalar kaideyi bozmaz) etik ve kültürel yozlasma yasamadi , cünki o zamanlarda insanlari yönlerdirecek medya gibi bir güc henüz gelismemisti. TV bulunmazdi , her köyde olsa olsa bir evde veya iki evde radyo vardi ve programlari bugünkülerle kiyaslanmayacak kadar düzgündü. Gazetede ulasim sorunu yüzünden yalnizca büyük sehirlerde ve bazi kasabalarda bulunurdu.

Ve bugün...,

Bugün Medya öyle bir konuma geldiki, evlerimizin bas kösesinde günün büyük bir bölümüde kapanmaz. Programlari sanirim anlatmama gerek yoktur. bazi kanallarin programlari öyle bir seviyeye geldiki inanin bir seyirci olarak benim ar damarim catliyacak saniyorum.
Arti , medya patronlari özellikle TV kanallarinin özellesmesinden sonra medyanin siyasi ve toplumu etkileyici gücünü son sürat kullanmaya basladilar.
Yalnizca insanlari siyasi alanda etkilemekmi? Hayir...! Artik hic cekinmeden dini alanada el attilar.
Hepiniz görüyorsunuz, daha düne kadar toplumun müsterek oldugu dini meseleleri öyle bir hale getirdilerki, bir ailede dini bir mesele hakkinda Baba baska , Ogul baska , Dede baska düsünür olmaya basladi.

Milletimiz iste böyle cöküntüye ugruyor.
Bir Tv kanalinda tartisma oluyor 10 ilahiyatcidan 10 ayri ses cikiyor. Ayri ses cikmasida birsey degil, bazilari tamamen islama aykiri fetvalar veriyor.

Ben yutdisinda yasayan bir kardesinizim. Cocuklugumda memlekete izine geldigimde görüyordum ve hayran oluyordum insanimizin dinine bagliligina.
Fazla degil aradan 10-15 sene gecti ve simdi bakiyorumda her eve 1 veya iki televizyon girmis. Tabiki televizyonla birlikte bazi seylerde o evlerden disari cikmis.
(burada genelleme yapmak istemiyorum ama bunlar gercek.)

Yani kardeslerim bu etik ve kültürel cöküsün sebebini ben acizane bir kardesiniz olarak Televizyona MEDYANiN iNSANLARi YÖNLENDiRiCi VE ETKiLEYiCi GÜCÜNE BAGLiYORUM.

selametle ....


Kültür ve Toplum

MollaCami.Com