Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


çocuklarda suçluluGu azaltmanin yollari

ÇOCUKLARDA SUCLULUGU AZALTMANiN YOLLARi

*ilk çocukluk yillarinda çocuGa karsi tutarli davranmak, onun zararsiz davranislarina müdahale etmemek, hareket alanini fazla kisitlamamaya dikkat etmek, ama bazi kurallara uyulmasi gerektiGini hissettirmek gerekir.
*Çocuk, anne ve babasinin pek çok davranisini taklit eder. Çocuklarin yaninda saldirganca davranislarda bulunulmamasi, yalan söylenmemesi ve çocuGun yalan söylememeye tesvik edilmesi yararli olur.
*Oyunun toplumsallasmada önemli bir yeri vardir. Oyun oynamak çocuGa isbirliGini, toplu yasam için gerekli kurallari öGretir.
*Bu yüzden çocuklarin yeteri kadar oyun oynamalarina izin verilmeli, fakat oyun arkadaslarinin seçiminde çocuGa yardimci olunmalidir. *Her türlü maddi cezadan, özellikle dayaktan sakinilmalidir. Dayak atilan çocukta düsmanlik hisleri gelisir.
*Anne-baba özellikle uygulayacaGi disiplin yönteminde tutarli olmalidir. Asiri sert ve otoriter, hosgörüden uzak, baskili bir disiplin uygulamasinin yanlisliGinin yaninda, umursamaz bir yetistirme tarzi da yanlistir.
*ÇocuGun zorunlu temel ihtiyaçlarinin asgari düzeyde karsilanmasi, çocuGa yetecek kadar harçlik verilmesi, gerekli araç ve gereçlerin alinmasi gerekir.
*Çocukluk yillarinda anne-babalar, çocuklariyla arkadasça bir diyalog kurmayi basarirlarsa, ergenlik döneminde de bu diyalog sürer ve ergenlik dönemi sorunlari daha kolaylikla çözülebilir. Bu nedenle ailenin öncelikle çocuklarini tanimalari, onlarin ilgi ve yeteneklerini bilmeleri, onlara kendilerine yeter duruma gelebilmeleri için firsat hazirlamalari ve özellikle çocuklarinin sorunlarina arkadasça kuracaklari diyalog yardimiyla eGilmeleri gerekir.
*Anne-babanin, çocuGunun bos zamanlarini deGerlendirmesinde ona rehberlik yapmasi, okuyacaGi kitaplarin, seyredeceGi filmlerin seçiminde çocuGa yardimci olmasi gerekir. EGer çocuGun, saldirganlik tepkilerini harekete geçiren film ve dizileri izlemesi engellenemiyorsa, anne-babanin bu tip programlari çocukla birlikte izlemesi ve daha sonra programin iyi ve kötü yanlari hakkinda kisa bir söylesi yapmalari yararli olabilir.
*ÇocuGa her yasta sorduGu cinsel bilgiler uygun bir dille verilmeli, kiz-erkek arkadasliklari kontrollü bir sekilde tesvik edilmelidir.
*Her seyden önemlisi, çocuklar ve gençler yeteri kadar sevilmeli, kisiliklerine saygi gösterilmelidir.

ÖGRETMENE YÖNELiK ÖNERiLER
*Okulun toplusallastirma görevi genellikle sinif içinde yerine getirilir. ÖGrencinin benimseyeceGi deGer yargilari ve tutumlari açisindan öGretmenin rolü büyüktür. ÖGrencinin grup içinde kendini gelistirmesinde öGretmen iyi bir rehberdir.
*ÖGretmen, sinifta adaletiyle olduGu kadar sirdasliGi ile de bir model olusturmalidir.
*ÖGretmen sinifta bütünlüGü saGlarken, sevgi temeline dayali bir saygiyi da olusturmalidir. ÖGrencinin eksik ve yetersiz yönlerini vurgulamak yerine basarilarini kendisine hareket noktasi yapmali, sinif içinde kiyaslama yapmamaya, asaGilayici sözler kullanmamaya özen göstermelidir.
*ÖGretmen kan davasi, baslik parasi gibi kültür kaliplarinin olumsuz yönlerini sergilemeli, buna karsilik toplum yararina olan kültür kaliplarinin benimsenmesini saGlamalidir.
*ÖGretmen, çocuGun özdeslesme modeli olarak sevecen, anlayisli, genis görüslü, özgür düsünceli, aydin ve çevresel etkinlikleri izleyen bir kisi olmalidir.
*ÖGretmen, ergenlik dönemi özellikleri ve sorunlarini bilen, ergenin özel sorunlarina eGilebilen bir birey olmalidir.
*ÇocuGun suç islediGi durumlarda ( hirsizlik, yalan söylemek gibi.) mümkün olduGu kadar kendisi ile konusulmali, yaptiGinin yanlis olduGu anlatilmali, baskalarina teshir edilmemelidir. Ayrica çocuGun suç islemesinin ana nedeni ortaya çikarilmalidir. Nedenler giderilmezse, davranis aliskanlik haline gelir. Nedenlerin bilinmesi ve giderilmesi çözümü kolaylastirir.
;D


Aile ve Cocuk

MollaCami.Com