Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Çocuğa isim vermek ve isimler!

Çocuğa isim vermek ve isimler!

Yeni doğan bir çocuğa güzel bir isim koymak öncelikle babaya sonra da anneye düşen önemli bir vazifedir. Çocuğa isim vermenin ehemmiyetine binaen Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

اذاسميتم فعبدوا

“Çocuklarınıza isim verdiğiniz zaman, kulluk manasını ifade eden isimleri veriniz.”

Bir başka hadis-i şerifte ise:

انكم تدعون يوم القيامة باسماءكم واسماء اباءكم فاحسنوااسماءكم

“Sizler kıyamet gününde özel isimleriniz ve ecdadınızın isimleriyle çağrılacaksınız. O halde isimlerinizi güzelleştirin. Yani çocuklarınıza güzel isimler verin.”

Herhangi bir müslümanın manası uygun olmayan ismi varsa o ismi değiştirmesi o kimse için müstehaptır. Nitekim Allah’ın Rasülü (s.a.v.), El-As’ın ismini “Abdullah” diye değiştirdi. (Ümmü Seleme validemizin kızı) Zeynep’in ismi (temizleyici manasına gelen) “Berre” idi. Bunun üzerine Allah’ın Rasûlü (s.a.v.) “O kendi nefsini temizler” dedi ve ismini “Zeynep” olarak değiştirdi. Böylece Eflah, Yesar, Nâfi ve Bereket isimleriyle isimlenmek hususunda da yasaklama gelmiştir. Çünkü “Bereket orda mı?” diye sorulunca “Hayır” cevabı verilebilir.

Kötü ve çirkin mana taşıyan, hele İslam’da yasak edilen isimlerin çocuklara verilmesi doğru değildir. Bunun gibi, İslam’da çirkin görülen isimlerin değiştirilmesi hakkında hadis-i şerifler varid olmuştur. Zamanımızın modası haline gelen anlamsız ve uydurma isimleri çocuklara vermekten müslümanların kaçınması gerekir.

Rasülullah (s.a.v.) Efendimiz, isyan manası taşıdığı için “Asi” ismini, izzet ve ululuk sadece Allah’a mahsus olduğu için, bu manaya gelen “Aziz” ismini, kulun hayırdan uzak olması manasına dalalet ettiği için “Şeytan” ismini, verdiği hükmü geri almak manasını taşıdığı için “Hakim” adını, yılanlardan bir cinsin adı olduğu için “Hubab” adını, ateş adı olduğu için “Şihab” ismini, çorak ve verimsiz araziye denildiği için “Afira” adını değiştirmişlerdir. (Et-terğib, vet-Terhib)

Peygamber Efendimiz, zevcelerinden ikisinin ve üvey kızının ilk isimlerini değiştirmiştir. Bunlardan biri Zeynep binti Cahş, diğeri Cüveyriye validemizdir. Bunların ilk isimleri Berre idi. Üvey kızının adı da Berre idi. Hz. Ömer’in kızının Âsıye olan ismini de Cemile olarak değiştirmiştir.


Said bin Müseyyeb’in büyük babası bir defa Rasûlullah’ın (s.a.v.) huzuruna varmış. Rasül-i Ekrem Efendimiz kendisine adını sormuş. O da “Hazen” olduğunu söyleyince Efendimiz kendisine “Sehil” adını almasını tavsiye etmiş. O zat da “Ey Allah’ın Rasûlü, babamın verdiği adı nasıl değiştireyim?” diye özür dilemiş, değiştirmemiş; fakat ondan sonra evlerinde hüzün ve keder eksik olmamış. Zira bu adın manasında hüzün ve keder mevcuttur.

(İzdivaç ve Mahremiyetleri, Ali Eren)

*************

Beğendiğiniz, size hoş gelen; İslami ölçülere uygun isimleri yorumda yazabilirsiniz... İsim arayan kardeşlerimiz için de güzel bir isim hazinesi oluşturmuş oluruz. (F.A.)

emeğinize sağlık Allah c.c razı olsun. birde nur isminin ağır geldiğini biliyordum ama bu konu hakkında yeterli delilim yok, sizin varsa paylaşırsanız sevinirim.


Aşk da tıpkı ELİF gibidir, isminde gizlidir. Ama okunmaz, o olmadan da besmele sese gelmez, o herşeyin içindedir,hiçbirşeyde görülmez..

Peygamber Efendimiz Hz. Ömer'in kızının Asiye olan ismini Cemile olarak değiştirmiş. Çünkü onun ismi "asi olan, isyan eden" manalarına geliyordu. "Ayn" ve "sad" harfleriyle yazılıyor.

"Allah, inananlara da Firavun'un karısını örnek gösterdi. O şöyle demişti: "Rabbim! Bana yanında cennetin içinde bir ev yap, beni Firavun'dan ve onun (kötü) işinden kurtar. Ve beni şu zalim toplumdan kurtar!" (Tahrim: 11)

Yukarıdaki ayet-i celilede örnek gösterilen Firavun'un karısı "Hz. Asiye"'nin ismi ise "sin" ile yazılıp; "acılı, hüzünlü kadın" anlamlarına gelmektedir.


Allah razi olsun Farukaktas faideli paylaşım oldu.

jade kardeşim sizinde sorunuzun cevabını inşeAllah karşılar bu cevap
İsim seçerken dikkat edin Bütün isimler "bi ma'nel fail" ahzetmek evladır.Nitekim Nûrullah veyahut Nureddin gibi nur ile alakadar olan isimler sahiplerine daima belâ ve musibetlere maruz kalırlar hayatları her zaman kederli ve çilekâr olur Çünkü nur Hazreti Mevla'nın Zatı'na ait olan (99)esma-i ilahiyedendir...Süleyman Hilmi Tunahan (k.s.)


sahabe-i kiram hazeratımızın Allah dostlarının isimleri aslında bize çok güzel örnek Ama hoşuma giden isimler..

kız ismi
Betül,Bedia,Feyza,bükre


Erkek ismi
Behlül, Abdullah,Ensar,mehmet




Dün öldü, bugün ise, sanki can çekişmede,
Yarın henüz doğmadı, doğmayacak belki de.

(Bişr-i Hafi)

Yazıda da bahsedildiği gibi isim koymak önemli bir mevzu; hele hele günümüzde çok önemli. Baba ve anne bu konuya çok dikkat etmeli. Uygunsuz bir isim konulduğunda çocuk soracaktır bir zaman sonra "Bana niye güzel bir isim vermediniz" diye...

******

Birkaç tane güzel isim de ben ekliyeyim...

Salih: (Erkek) İyi, yararlı, yetkili...

Selim: (Erkek) İyileşmesi kolay hastalık

Behlül: (Erkek) Hayır sahibi, güleç...

Beyza: (Bayan) En beyaz, günahtan kaçınmış.

Rana: (Bayan) Güzel, hoş.

Teşekkür ederiz kardeşim. Çok güzel bi konuyu ele almışsın.
- Benim beğendiğim isimler -
Erkek ismi: melik, melih, Alihan, Emirhan, Ubeyde, Ümeyr
Kız ismi: Gülderen, Güldehan, Bengisu, Damlasu, Zehrasude

Teşekkürler Allah râzı olsun Faruk kardeşim.

KÜLTÜRÜMÜZDE ÇİFT İSİM VE LAKAP GELENEĞİ

sa. Gerçekten çok önemli ve gerekli bi yazı Allah razı olsun. birde manaları ağır olan isimleri çocuklarınıza koymayın benim yeğenimin adını malik koydular çocuğa çok ağır geldi ismi. Çocuk 8 aylık 2ay öncede ameliyat oldu şuanda hala hasta böbreklerinden. Allah yardımcısı olsun tüm hastaların. İnsan gerçekten ismine çekiyor.

Benim sevdiğim isimler: dilara, ebrar, vuslat, sümeyye, hafsa,.. yasir, bekir, yusuf, ömer, muhammed, ahmet,... böyle gider galiba bu:))

Değerli Faruk kardeşim,

Ayrıca iktibas yaptığınız yazılarda kaynak-yazar ikilemesinin yanı sıra, imlâ ve düzen için gösterdiğiniz hassasiyetten ötürü teşekkür ediyorum. Selam ve sevgiler...

Çevremde uygun olmayan isimler duydukça çok üzülüyorum. "Hiç isim kalmadı da bunu mu koydunuz..." diyesim bile geliyor açıkçası..

Talha
Mehmet Emin
Selim Han
Halil
Kemal
Adem

Sevgi
Güzide
Hafize
Ayşe
Elif
Enise

Teşekkürler kardeşlerim faideli oldu bu yazı birde yazdığınıız isimlerin manalarını yazsaydınız keşke

İsim mevzuunun tekrar okunmasını uygun buldum.

İsim Kültürü Lakap ve Ünvanlar


Aile ve Cocuk

MollaCami.Com