Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Yemekten sonra meyve tüketmek, tatlinin ardindan su içmek zararli mi?

[navy]Beslenme ile ilgili konular açildiGinda bir seyin doGru olup olmadiGi hakkinda herkesin farkli bir görüse sahip olduGu anlasilir.

Kimisine göre su yemeklerden önce içilmelidir, kimine göre yemekten sonra içmek zararlidir, kimisine göre ispanakla yoGurdu bir arada yemek besin deGerini azaltacaktir, kimileri ise yemekten hemen sonra yenilen meyvenin vücuda çok zararli olduGunu sanmaktadir. Beslenme hakkinda yayginlasmis bu tarz bilgilerin çoGu eksik bilgilenmekten ve kisiye özel olabilecek uygulamalarin genel kural gibi algilanmasindan kaynaklaniyor. Bu konuda suyun ne zaman içilmesi gerektiGi konusunu örnek veren Beslenme ve Diyet Uzmani Evrim A. Demirel, tüketilen sularin yemeklerden önce, yemeklerle birlikte veya yemeklerden sonra alinmasinin herhangi kurali olmadiGini belirtiyor. Zayiflama diyetlerinde daha çok su tüketiminin yemeklerden önce olmasini tercih ettiklerini ifade eden Evrim Demirel, “Bu sekilde yemek tüketimi baslamadan su ile fazla yemek ihtiyacini azaltmayi ve sindirimi hizlandirmayi amaçlariz. sismanlamaya çaba harcayan bir kisinin yemek öncesi ve sirasinda su tüketmesini tercih etmeyiz.” diyor.




Farkli seyler söylenen bir konu da ispanak ile yoGurdun bir arada yenilip yenilmeyeceGi. Evrim Demirel’in verdiGi bilgilere göre, C vitamini yönünden (yesil yaprakli sebzeler, turunçgiller gibi) zengin olan gidalar demir içeren gidalarla birlikte alindiGinda emilimi artarken, özellikle kalsiyum ve fosfat orani yüksek olan süt ve ürünleri ile birlikte alinmasi demir emilimini azaltiyor. ispanak günümüze kadar demir orani çok yüksek bir sebze olarak bilinmis ve anneler tarafindan israrla çocuklara yedirilmistir. Oysa, ispanak sanildiGi kadar demir orani çok yoGun bir sebze deGil fakat tüm yesil yaprakli sebzeler içinde demir orani daha yüksek olan bir sebze. ispanak ile yoGurt birlikte yenilmez diye bir kural da yok. Demirden daha fazla yarar saGlayabilmek için demir orani en yüksek olan kirmizi et ile limonlu yesil bir salatayi birlikte tüketmek daha faydalidir.




Tatli (seker ve seker içeren gidalar ) yedikten sonra su içmek doGru mu, deGil mi? Tatlidan sonra su içip içmemenin fazla yemeyle ilgili olduGunu belirten Evrim Demirel, “Tatlinin gereGinden fazla tüketimi vücut için zararli olabilir. Beslenmemiz içinde tatlilar en az ve kontrollü tüketilmesi gereken gidalar olmalidir. Bu az tatli tüketimi sirasinda aGzimizda yoGun bir tatli aromasi bulunurken yaninda su tüketmemiz aromanin hemen kaybolmasina ve tekrar tatli yeme ihtiyacina neden olacaktir. Bunun haricinde bir zarari yoktur.” diye konusuyor.




Bol miktarda vitamin, posa ve su içeren meyvelerden yetiskin bir insanin günde ortalama 4-5 porsiyon (1 orta boy elma veya 1 orta boy portakal veya 2 küçük boy mandalina gibi) tüketmesi gerekiyor. Çok daha fazla miktarlardaki meyve tüketimi ve dengesiz beslenme gereksiz kalori alimina baGli olarak kilo artisina sebep oluyor. Meyvelerin yemeklerle birlikte tüketilmemesi veya kesinlikle ara öGünlerde alinmasi gibi bir kurali yok. Gün içinde gerektiGi kadar meyve istenilen zamanlarda tüketilebilir. Tedavide kullanilan birçok ilacin bazi gidalarla birlikte alinmasi sonucu ilaçlarin etkinliGinin azaldiGi biliniyor. Greyfurt suyu hipertansiyon, kalp hastaliklarinda kullanilan bazi ilaçlar ve yine bazi sakinlestirici ilaçlarla birlikte alindiGinda zararli olmasa bile ilacin vücut içinde etkinliGini azaltiyor. Bu ilaçlar alindiGi saatlere yakin saatlerde greyfurt suyu tüketmemek gerekiyor. [/navy]



22.11.2005
semsinur Özdemir
zaman.com.tr


Serbest Kürsü

MollaCami.Com