Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


KARBELA...KARBELA..NASiL KiYDiN O CANA

Kerbela ; sehadet : En yüksek makam ,en serefli rütbe.sehadet serbeti : En tatli ve tadina doyulmayan yegane serbet.Hasan ve Hüseyin (r.a) : sehit Peygamberin (asm) sehit evlatlari ; "reyhaneyn" Kerbela : sehitler meydani ; Cennetlik gençlerin seyyidinin Rabbine ve mübarek dedesine kavustuGu,kiyamete kadar Muhammet ümmetini ulvi hüzünlere gark edip,için için aGlatan hadiselerin yasandiGi belali yer !

Cennetlik Gençlerin Seyyidi ;

Hz.Hüseyin : "Nedir bu yerin ismi?"diye sordu."Kerbela" dediler

Hz.Hüseyin : "Üzüntülü, tasali, mihnetli ve belali yer ! Babam siffin'e giderken,buraya uGramisti.ben de yaninda idim.Durdu ve buranin neresi olduGunu sordu,ismi kendisine haber verilince : "Onlarin hayvanlardan asaGi indirilecekleri yer,iste burasidir !"demisti,dedi.Bunun ne demek olduGu kendisinden sorulunca da : "Muhammed'in Ehl-i Beytinin yükleri,aGirliklari iste burada indirilecek ! " demisti,dedi.

Hz.Hüseyin Kerbela'da aGirliklarin indirilmesini emretti ve indirildi.

Enes b.Malik'ten rivayete göre;YaGmur meleGi (Veya Cebrail a.s.)Rabbin'den izin alarak Peygamberin(asm) yanina gelir.Peygamber (asm) :"Ey Ümmü Seleme ! Kapiyi üzerimize kapa,yanimiza kimseyi birakma ! buyurur. O sirada Hz.Hüseyin kosarak kapiya gelir.Hz.Ümmü Seleme unu içeriye birakmaz.Fakat Hz.Hüseyin kapiyi zorlayip içeri dalar.Kendisini Peygamberimizin kucaGina atar.Peygamberimiz onu boynuna alir,oper ,sever Melek,Peygamberimize : "Onu çok mu seversin?" diye sorar. Peygamberimiz (sav)"evet" buyurur.Melek : "iyi ama ümmetin onu öldürecektir"der.Peygamberimiz (sav) "Demek onu öldürecek mü'minler ha ?!"buyurur.Melek ""evet! istersen,onun öldürüleceGi yeri de sana göstereyim "der.Peygamberimiz"Olur!" deyince,melek getirdiGi bir avuç islak kizil topraGi Peygamberimize gösterir.Hz.Ümmü Seleme de onu alip elbisesinin eteGine koyar.Peygamberimiz,Hz.Ümmü Seleme'ye topraGi verirken :"Bu toprak kan haline gelince Hüseyin sehit edilir"buyurur Hz.Ümmü Seleme,onu sirça bi çanak içinde yaninda saklar.Hz.Hüseyin'in sehit edildiGi gün topraGin kan haline geldiGini görür.

Hz.Hüseyin ashabina hitap ediyordu:"Basimiza gelen isi görüyor ve biliyorsunuz.Dünya deGisti,sevimsizlesmis,bizden yüz çevirmistir.Dünya bitmis,gitmis ondan kap içinde kalan artik artiklardan baska birsey kalmamistir.Hayat otlakta otlamak gibi,deGersizlesmistir.Görmüyor musunuz:Hak islemez,batil ise son derece raGbet edilir,üzerine düsülür olmustur ! Mü'min olan Allah'a kavusmaya raGbet eder.Bence sehitlikten baska olum,deGersizdir.Ben ancak sehitliGi saadet görüyorum.Zalimlerle birlikte yasamayi ise suçlanmaktan baska bir sey görmüyorum ! "

Hz.Hüseyin uyaninca "inna lillah ve inna ileyhu raciun.Vel hamdu lillah Rabli'l alemin "dedi.

Ali b.Hüseyin : "BabaciGim ! Sana kurban olayim ! Sen ne için böyle Allah'a rücu etmek dileGinde bulundun ve O'na hamd ettin"diye sordu.

Hz.Hüseyin "oGulcuGum ! Basima bir aGirlik geldi,uyukladim.At üzerinde bir sufari ansizin önüme çikti : Su cemaat gidiyor.Ölümlerde kendilerine doGru geliyor !"dedi.Anladim ki ;o cemaat biziz.Olum haberi de bize veriliyor"dedi

Ali b.Hüseyin : "BabaciGim ! Allah sana kotu bir sey göstermez.Biz hak ve gerçek yolda degilmiyiz?"dedi Hz.Hüseyin"Evet ' bütün kullarin donup gidecek olduklari Allah!a yemin ederim ki ; biz hak ve gerçek yoldayiz !" dedi.Ali b:Hüseyin : "BabaciGim ! o halde,biz olup,kaybolup gitmemize hiç üzülmeyiz !"dedi.

Tarih : Hicretin altmis besinci yili.Muharremin onuncu günü.günlerden cuma.Vakit : öGlen sonrasi.Yer Kerbela! Ehl-i Beyt gençleri bir bir sehit oldular.

Hz.Hüseyin uzun müddet hareketsiz kaldi.O sirada,Kufe leskeri onu öldürmek isteselerdi, öldürürlerdi.Fakat,birbirinden çekinmekte ve herkes onun kanina kendisinden baskasinin girmesini istemekte ve beklemekte idi.

Simr b Zilceysen,Kufe leslerine: "Yaziklar olsun sizlere ! Hay analari aGlayacasilar ! Daha ne bakip duruyorsunuz adama?Oldurun onu !"diyerek seslendi.Bunun üzerine her taraftan Hz.Hüseyin'e saldirdilar.Hz.Hüseyin'in sol avucuna bir kiliç darbesi indirildi.bunu vuran Zur'a b.Serikut-Temimi idi.Zur'a,bir darbede onun omuzuna vurdu .Hz.Hüseyin'de onun omuzuna kiliçla vurup yere düsürdü.Hz.Hüseyin yüzünün üzerine düsüp kalkiyordu.O sirada Sinan b:Enes b.Amru'n -Nehai, arkasindan gelerek mizraGini Hz.Hüseyin'in köprücük kemiGinden saplayip göGsünden çikarinca ,Hz:Hüseyin yüzünün üzerine yere dustu!

Hz:Hüseyin sehit edildiGi zaman mübarek cesedinde otuz üç mizrak yarasi,otuz dört kiliç yarasi bulunuyordu,Elliyedi yasinda idi.

Mübarek sehidin basini kestiler,mübarek cesedini atlarla çiGnediler.

Medine kan aGliyordu .Ümmü Seleme validemiz : "Eyvah Hüseyin'im ! Eyvah Resulullah'in oGlu!"diyerek feryad etti.

ibn-i sirin : "Kadinlar,Yahya (as)'dan sonra,Hz.Hüseyin'e aGladiklari kadar hiç kimseye aGlamamistir !"der.

Katillerin ele baslari : Yezid bin Muaviye,ibni Ziyad,Ömer b.Sa'd idi.

Verilen saGlam habere göre :Kerbela cinayetine katilanlardan,hemen hemen hastaliGa uGramayan kimse kalmamis,coklarida delirmisti.

ibn Ziyad : ibrahim b.Ester ve askerleri tarafindan olduruldu.

Yezid : içkiye çok düskündü ;oruç tutsa,onu içkiyle acardi.Huvvarin nahiyesinde sarhos olarak avlandiGi sirada yaban eseGinin üzerinden maymunun üzerine binmis,yaban eseGi tepilip kosturulunca dusmus,boynu kirilmis,karni yarilmis ve olmustur.

Kerbela hakkinda son söz Muhammet b.Hanefiye hazretlerinin:"O,bir melhame, büyük ve çetin bir öldürme vakasi idi.Hüseyin'in alin yazisi idi.Allah,onu bununla sereflendirmek,o kavmin karsisinda derecelerle yükseltmek, baskalarini da alçaltmak için bunu ona nasip etmistir.

Allah'in emri yerine gelir.(Nisa:47)

Allah'in emri behemehal yerini bulan kaderdir"(Ahzap:38)

Aradan yaklasik 1360 sene geçti.Simdi de sünnet ayaklar altinda çiGnenmekte.Kerbela'da Habib-i Ekrem (asm)!in mübarek evladi,iki reyhanindan birisini sehit edilmisti.O'nun ümmeti; su günde ,O'nun sünnetine arka çevirmekte.DoGduGunda, hayatinda, mahserde, hep "ümmeti ümmeti" diyen o sefkatli Resul'e karsi ne büyük vefasizlik,ne çirkin nankörlük bu hal !

Cennet gençlerinin seyyidi Hüseyin-i Can'a aGlayin !

Bocuk bölük cehenneme yuvarlanan evlatlariniza aGlayin ! Kur'an'a sünnete sirtinizi döndüren nefsinize aGlayin !

Not:Kerbela ile ilgili bilgiler merhum M. Asim Köksal'in "Hz.Hüseyin ve Kerbela Faciasi" nam eserinden iktibas edilmistir. Ayrintili malumat için bu esere müracaat edilebilir.


İz Bırakanlar ( İslam Büyükleri)

MollaCami.Com