Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


NAMAZiN iÇiNDEKi GENEL MEKRUHLAR

NAMAZiN iÇiNDEKi GENEL MEKRUHLAR

1. Namaz içinde gerinmek ve esnemek bir gaflet ve tembellik eseri olduGundan dolayi mekruhtur. EGer esneme halinde aGiz yumulabiliyorsa bu mekruh olmaz. Buna güç yetiremiyorsa namaz içinde saG elin arkasi ile namaz disinda ise sol elin içi ile aGiz kapatilmalidir.

2. Namazda bir zaruret olmaksizin kendi arzusu ile sessiz öksürmek mekruhtur. Namazda kendi arzusuyla yüksek sesle öksürüp, ah, oh gibi bir ses çikarmak namazi bozar.

3. Namazda sesi isitilmeyecek derecede üflemek mekruhtur. Bu üfleme esnasinda en az iki harften ibaret bir ses isitilecek olursa bu, namazi bozar.


4. Namazda verilen selami el ile veya bas isareti ile almak mekruhtur.

5. Namazda, dislerin arasinda kalan nohut tanesinden küçük bir yemek parçasini yutmak mekruhtur. Nohut tanesinden büyük bir parçanin yutulmasi halinde namaz bozulur.

6. Yemek hazir iken namaza durmak mekruhtur. Ancak vaktin çikmasindan korkulursa o zaman önce namaz kilinir.

7. Namazda gözleri yummak, gözleri semaya doGru kaldirmak, saGa sola bakmak veya boynu saGa sola çevirmek mekruhtur.

8. Namazda daha selam vermeden terleri veya yüze dokunmus olan topraklari silmek mekruhtur. Ancak bir zarari kaldirmak veya bir yarar saGlamak için silinebilir. Göze girip zahmet veren bir teri silmek gibi.

9. Namazda herhangi bir haserati (böceGi) tutmak veya öldürmek mekruhtur. Ancak karinca ve pire gibi bir seyin isirmasindan rahatsiz olan kimsenin namaz içinde yalniz bunlari tutup atmasinda bir sakinca yoktur.

10. Namazda hos bir kokuyu koklamak, tükürüGü atmak, veya elbise ile bir iki kez yelpazelenmek mekruhtur.

11. Namazin kiyam, rük


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com