Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


iki HZ. öMER (R.A.)

Rahman Rahim Allahin adi ile...
Allaha hamd olsun.
Selam olsun onun secmis oldugu kullarina
**********
2 HZ. ÖMER (R.A.)

Eshabi Kiramin en büyüklerinden olan Hz.Ömer, Hz.Ebu Bekir (R.A)dan sonra islamin ikinci halifesidir. Hz.Ebu Bekrinis Siddik (R.A.) tarafindan, Hicri 13 (M.634) senesinde halife seçilerek **Emirül Müminin** ismini aldi. Hulefai Rasidinden ve Aserei Mübessereden yani cennetle müjdelenen on kisiden biridir. Hicretten kirk sene önce Mekkede doGdu. Dokuzuncu dedesi olan Kabda soyu Peygamberimizin soyu ile birlesir. Babasi Hattab Kureys kabilesinin ileri gelenlerinden, annesi Hanteme binti Hisamdir. Künyesi Ebu Hafstir.

***Hz.Ömer çok adil, abid, merhametli alçak gönüllü olup fakirlikle yasardi. Hz. Ömer kuru arpa ekmeGi yer, kalin kumaslardan elbise giyerdi. sani çok büyük, söhreti pek fazla olmasina raGmen yemesi içmesi deGismemis, dünya malina aldiris etmemis, kanaat içerisinde çok sade bir hayat yasamistir. Sonu üzüntü, pismanlik olan is yapmamistir. Adaletine bütün dünya hayran kalmistir. Adaleti sevdiGi için hatir ve gönüle bakmamis, kendi oGlu günah isleyince Allahü Tealanin emri kadar had vurulmasini emretmistir.

Daima reyi isabet ettiGi, hakki batildan ayirdiGi için ve essiz adaletinden dolayi kendisine **Faruk** ünvani verilmistir.

*Hz.Ömer (R.A.) zamaninda çok fetihler oldu. Öyle ki, Onun zamaninda 8.000 camide Cuma namazi kiliniyordu. Onun halifeliGi sirasinda Kurani Kerim ve Hadisi seriflerin öGretilmesi için her tarafta mektepler açilmis ve buralarda ders vermek üzere maasli muallimler tayin edilmisti. Hz. Ömer, insanlarin bilmedikleri meseseleler, hükümler hakkinda malumat elde edebilmeleri için müftüler tayin etti.

*HalifeliGi sirasinda Bizans ve iran devletleriyle yapilan bir çok harpler kazanilmistir. Bunun neticesi olarak da iran devleti tamamen ortadan silinmis, Bizanslilar ise Misir ve Kudüsten Erzuruma kadar topraklarinin çoGunu müslümanlara birakip, kendi kabuGuna çekilmistir. Zamaninda, 1036 büyük sehir fethedilmis, Kuzey Afganistandan Türkistana, Azerbaycandan Yemene kadar uzanan ve 2 milyon km

selamünaleyküm Allah bütün gençliGimize hz. ömer gibi sabir ve güç versin AMiN.


İz Bırakanlar ( İslam Büyükleri)

MollaCami.Com