Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


üc HZ. OSMAN (R.A.)

Rahman Rahim Allahin adi ile...
Allaha hamd olsun.
Selam olsun onun secmis oldugu kullarina
**********
3 HZ. OSMAN (R.A.)

Eshabi Kiramin en büyüklerinden ve Peygamber Efendimizin damadi, üçüncü halifesidir. Peygamber Efendimize iki defa damad olmakla sereflendiGi için, iki nur sahibi manasina gelen **Zinnureyn** lakabiyla anildi.

Hz.Ömer (R.A), M.577 senesinde Mekkede soGdu. Babasi Affan olup, Kureys kabilesinin Beni Ümeyye kolundandir. Annesi ise Erva Binti Küreyzdir. Hem ana hem baba yönünden soyu Abdülmenafta Peygamber Efendimizin temiz nesebi ile birlesir. Dünyada iken Cennetle müjdelenen on kisiden biridir. Hz. Rukiyyeden Abdullah isminde bir oGlu olmus bu sebeble Ebu Abdullah künyesi ile taninmistir.

Rasulullah (S.A.V) kizi Rukiyyeyi Hz. Osmana verdikten bir zaman sonra kizina;

***Osman Bini Affani nasil buldun?* dedi.
***Hayirli, iyi gördüm.* dedi.

***Ey canim kizim! Osmana çok saygi göster. Çünkü Eshabim arasinda, ahlaki bana en çok benzeyen odur!* buyurdu.

**Hz. Osman, Peygamberimizin vahiy katiplerindendi. Güzel yazar, güzel konusur ve çok kuvvetli bir hatipti. Daima Kurani Kerim okur, Ondan çesitli meseleler çikarirdi. Kurani Kerimi hifzi çok kuvvetli idi. Namazda bir rekatta bütün Kurani Kerimi okuyan dört kisiden biri de odur. Çok okuduGu için iki mushaf elinde eskimistir.

*Hz.Osman (R.A.), Hz.Ömerin tayin ettiGi bir heyet tarafindan Hicri 23 (M.644) senesinde halife seçildi.

*Hz. Osman, hilm ve hayasi ile meshurdur. Marifet ilminde gayet mahirdi. O derece haya sahibi idi ki melekler dahi Ondan haya ederdi.

*Hz.Osman (R.A.) zamaninda; Hz.Ebu Bekir (R.A.) tarafindan kaGit üzerine yazdirilan ve mushaf adi verilen Kurani Kerimin ilk nüshasindan, alti nüsha daha yazdirilarak çoGaltildi. Bu muhsaflar; Medine, Mekke, sam, BaGdat, Yemen ve Bahreyne birer tane gönderildi. Bu bakimdan ona Nasirül Kuran (Kuranin yayicisi) denilmistir. Kufi harflerle yazilmis olan bu mushaflarda harflerden baska hiçbir nokta ve isaret kullanilmamistir. Bu ilk yedi nüshadan günümüzde, bir tanesi Mekkede Kabede, biri Kahirede Milli Kütüphanede, bir diGeri ise Özbekistanin

**Taskent =(dipnota Bakiniz)vilayetindeki islam Kütüphanesinde korunmaktadir.

*Hz.Osman (R.A.) devrinde; Afrikanin kuzey kisimlari, Kibris adasi, Anadolunun içleri, Türkistan ve daha nice yerler islam ordularinin eline geçti. islamin sinirlari çok genisledi.

*Onbir sene alti ay ondört gün halifelik yapti. Hz.Osman (R.A.)in son zamanlarinda bazi iç karisikliklar çikti. Bunun sonucu olarak da hicretin 35. senesinde, 80 yasini geçtiGi halde sehid edildi (M.656).

Hadisi seriflerde Hz. Osman hakkinda buyruluyor ki;

***Her peygamberin cennette bir arkadasi vardir. Benim arkadasim da Osmandir.

***Osmandan gök kubbedeki melekler haya ederler.

***Bütün melekler benimle iftihar ederler. Ben de Osman Bini Affan ile öGünürüm.

***Osmanin sefaati sayesinde cehennemi Hak etmis yetmis bin kisi hesapsiz cennete girecektir.

Dipnot:

Taskent;
Taskentteki bu (ilk nüshalardan birisi olan) Kurani Kerim, Arap Yarimadasindan basladiGi yolculuGu, kimbilir hangi kentleri dolasarak Taskentte noktaladi. Türklerin islamiyeti kabulünden sonra Türk dünyasindaki bu ilk nüshaya sahip olan Özbekler, bir ara bu Kurani Kerimi Ruslara kaptirmislardi. Mübarek kitap uzun süre Leningradda kalmis, Sovyet Rusyasinin yikilmasindan sonra geçtiGimiz yillarda yeniden Taskente getirilerek, islam Kültür Merkezi kütüphanesinde duvara gömülü çelik bir kasa içerisinde siki muhafazaya alinmistir
***
Msn:ilmiledunn@hotmail.com

aqnnem babam eshabi çokseviyormus


İz Bırakanlar ( İslam Büyükleri)

MollaCami.Com