Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Düsmanini dahi kendine hayran birakan efsane: seyh samil

Düsmanini dahi kendine hayran birakan efsane: seyh samil



1797 yilinda DaGistan'in Gimri köyünde doGan imam samil'in babasi bölgenin yerli halklarindan Avar Türklerine mensup Dengau Muhammed'dir. 15 yasinda iken at binip kiliç kusanan genç samil, 20 yasina geldiGinde iki metreyi asan boyu ile birçok spor dalinda üstün yetenek sahibi olmustu. imam samil, iyi bir eGitim almasinin yani sira kendinden önce imamet makaminda bulunan Gazi Muhammed ve Hamzat Beg'in müsavirliGini yaparak kendini bu alanda da yetistirdi. Son derece sade ve kanaatkar bir hayati vardi.
imam samil, bazilari din

AktardiGiniz için ALLAH razi olsun.Mevlamiz seyh samil hz.nin sefaatlerine nail eylesin.

Seyh Samil hz. esir düstüGünde tabi günlerdir aç, yemek yemediGi için yemek getirirler.Mübarek günlerdir aç olduGu için istahla getirilen yemekten yemeGe baslar.
Basindaki rus subayi alay ederek "Korkarim benide yiyeceksiniz" der.
Seyh Samil hz. subaya bakar ve "korkmaniza gerek yok.Bizim dinimizde hinzir (domuz) eti yemek haramdir" der.

HatirladiGim kadariyla aktarmaya çalistim.Sürçi lisanim varsa düzeltin lütfen...

Düsmanla anlasmanin cezasi ölümdür !

Rus ordularinin üzerlerine geldigini gören Cecenler kadin ve cocuklari kurtarmak icin Ruslarla anlasma yapmak isterler. Fakat bunun icin imam Samil'in reyine almalari gerekmektedir. Ne var'ki bu hususta imam Samil'in zerre kadar taviz vermedigini ve düsmandan yüz cevirmeyi idamla cezalandirdigini bilmektedirler. Neticede kura ile iki kisi tesbit edip Samil'e gönderirler. Bu elciler önce imam Samil'in anasini ziyaret ederek, Samil'in muvafakati icin araci olmasini rica edip yalvarirlar. Samil'in anasi yalvarmalara dayanamayip ogluna tavassutta bulunur.

Bu durumu gören Samil, derin üzüntü duyar. Canevinden vurulur. Cünkü düsmanla anlasmanin cezasi ölüm, anlasmak icin araci olmanin cezasi ise yüz sopadir. Yirmibes senelik sanli mücadele esnasinda bu hükümlerden zerre taviz vermemistir.

Uzun tefekkürden sonra hükmü verir. Anasina yüz sopa vurulacaktir. Bu hükmü isiten ananin cevabi sudur :

" Ogul, ALLAH'in adaletini yerine getirmeden bir lahza geri durursan sana verdigim sütü helal etmem. "

Samil anasinin cezasini cekmeyi üzerine alir ve kendisine yüz sopa vurulmasini ister. Emir kesindir. Müritleri kendisinin yerine cezayi yüklenmek isterlersede siddetle reddedilirler. Neticede ceza en agir sekilde uygulanir ve imam Samil'e yüz kamci vurulur.

" MUKADDES DAVA UGRUNA, BiN ANA VE BiN SAMiL FEDA OLSUN !" diyen imam Samil, anasina ait kücük bir vatani ihmal ve gafletin cezasini bizzat kendisi tekeffül etmis ve ödemistir.

Alinti; Burhan Bozgeyik ( Tarihimize San Verenler )


Diyecek birsey bulamiyorum,

Selamet ile....

ALLAH razi olsun kardesim.Çok sevdiGim ve uzun zamandir unuttuGum bir hadiseydi bu.


İz Bırakanlar ( İslam Büyükleri)

MollaCami.Com