Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


ikinci Ömer diye anilan büyük halife: Ömer b. Abdülaziz

ikinci Ömer diye anilan büyük halife: Ömer b. Abdülaziz


1- Miladi 682 yilinda Medine'de doGan Ömer'in babasi Abdülaziz, Emevi halifesi Abdülmelik’in kardesiydi ve uzun yillar Misir'da valilik yapmisti. Annesi ise Hazreti Ömer'in soyundan, yumusak huylu, güzel ahlakli, zühd ve takva sahibi Ümmü Asim idi.
2- Babasinin isteGi üzerine Medine'ye giden küçük Ömer; sahabenin, hadis ravilerinin, fakihlerin, alimlerin ve ediplerin meclislerinde çok iyi bir eGitim aldi.
3- Babasinin vefati üzerine amcasi Halife Abdülmelik, onu Sam'a çaGirdi ve kizi Fatima ile evlendirdi. Daha sonra da Halife Velid tarafindan 706 yilinda Hicaz ValiliGi'ne tayin edildi.
4- DiGer valilerin aksine Ömer b. Abdülaziz, Medine'de iyi derecede hadis bilen 10 kisiden bir meclis kurdu. Bütün islerini bu heyetle karara baGladi ve halka çok adil davrandi.
5- Halka adil davranmasindan dolayi, irak Valisi haccac in zulmünden kaçanlar, Mekke ve Medine'ye siGinmaya basladi. Bu durum haccac in Ömer'e karsi tavir almasina sebep oldu ve Haccac, Ömer b. Abdülaziz'i görevden aldirdi.
6- Valilik görevinden alinmis olsa da yedi yil yaptiGi bu görevdeki basarisiyla saygin zevat tarafindan takdir topladi. Rec


İz Bırakanlar ( İslam Büyükleri)

MollaCami.Com