Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


iSLAM AHLAKi KADiNi YÜCELTiR

[navy]iSLAM AHLAKi KADiNi YÜCELTiR

Allah'a gönülden bagli olan müslüman kadinlar, tüm yasamlarini Allah'in bildirdigi hükümlere göre düzenler ve Kuran ahlakini yasamak konusunda büyük bir titizlik gösterirler. Bu nedenle islam dini tüm insanlara oldugu gibi, ömürleri boyunca Allah yolunda yasayan degerli mümin kadinlara da hem dünya hayatinda hem de ahirette gerçek anlamda onur, seref ve sayginlik verir ve onlara üstün bir ahlak kazandirir.

Bir insanin kisiligini güzellestirip üstün hale getiren, karakterini saglamlastiran, ahlakini güzellestiren, tavirlarini etkileyici kilan asil olarak o kisinin imani, Allah korkusu ve takvasidir. Bu, Allah'in Kuran ile bildirdigi önemli bir sir, insanlarin dikkatle düsünüp ögüt almalarini gerektiren önemli bir bilgidir.

Kuran ahlaki, insanlara olabilecek en güçlü, en saglam ve en güzel kisiligi kazandirir. Allah'in, "... Biz onlara kendi san ve seref (zikir)lerini getirmis bulunuyoruz..." (Müminun Suresi, 71) ayetiyle bildirdigi gibi, Kuran ahlakini yasamak insanlara 'san ve seref' kazandirmaktadir. Dolayisiyla bu ahlaki yasayan bir kadin, saygi duyulacak, onurlu ve vakarli bir karaktere sahip olur.

iman sahibi insanlar, yasadiklari toplumdan, ailelerinden ya da arkadas çevrelerinden aldiklari telkinler her ne olursa olsun, bunlari bir kenara birakir ve Kuran\'da bildirilen Müslüman karakterini yasarlar. iste mümin bir kadin da karakterini Allah'in begendigi ve hosnut olacagi ahlaki ölçü alarak, Kuran ahlakina göre belirler. Kuran ahlakindan uzak yasayan toplumlarda kadin ya da erkek karakterinde görülen tüm zaaflardan, zayifliklardan, saplantilardan ve tavir bozukluklarindan kurtularak, bunlarin yerine güzel ahlakin getirdigi güçlü bir karakter gelistirirler.

Müslüman kadinin ölçüsü Kuran ahlakidir. Eger Allah'in Kuran'da bildirdigi güzel ahlaki gösterdigi için çevresindeki bazi insanlar tarafindan kinaniyorsa, bu durum onun bu yöndeki sevkini, iradesini ve istegini daha da güçlendirir. Allah'in rizasini kazanabilmesi onun için, insanlarin hosnutlugunun ve düsüncelerinin çok üzerindedir.

Müslüman Kadin Allah'a Teslim Olmustur

Müslüman bir kadin Allah'a samimi bir kalple iman etmis ve derin bir Allah korkusuyla boyun egmistir. Allah'tan baska bir ilah olmadigini, O'nun tüm varliklarin tek hakimi ve herseyin üstünde, sonsuz güç sahibi oldugunu kavramistir. Bu nedenle yalnizca Allah'tan korkar ve yalnizca O'nun rizasini hedefler. Yalnizca Allah\'a ibadet eder, O'nu dost edinir ve sadece O'ndan yardim ister. Kendisine ulasacak bir güzellik varsa bunu ona ancak Allah'in verebilecegini ve ayni sekilde basina bir kötülük gelecekse bunu da Allah\'in engelleyebilecegini, kendisini ancak Yüce Allah'in koruyabilecegini bilerek yasar. Dolayisiyla hiçbir zaman için insanlara yönelik bir beklenti içerisinde olmaz.

Kendisine, her ne zorlukla karsilasirlarsa karsilassinlar, "... Süphesiz Rabbim, benimle beraberdir; bana yol gösterecektir" (Suara Suresi, 62) diyerek Allah'a tevekkül eden peygamberlerin üstün ahlakini örnek alir. Gücünü imanindan ve Allah\'in rizasini kazanma konusundaki kesin kararliligindan aldigi için, dayanikliligi çok kuvvetli olur. Allah Kuran'da müminlerin bu ahlaklarini "... Hiç süphesiz Allah'in yolu, asil yoldur. Ve biz alemlerin Rabbine (kendimizi) teslim etmekle emrolunduk." (Enam Suresi, 71) sözleriyle dile getirdiklerini bildirmektedir.

Mümin kadin, Allah'a olan derin imani ve korkusu nedeniyle onurlu ve vakarli bir kisilik sergiler.

Müslüman Kadinin Rehberi Kuran ve Peygamberimiz (sav)'in Sünnetleridir

Kuran ahlakina göre yasamayan toplumlarda kadinlarin genel olarak benimsedikleri ahlaka bakildiginda, çogunun aliskanliklarina ya da nefislerinin isteklerine göre hareket ettikleri görülür. Onlarin yol göstericileri, genellikle diger kadinlarin genel uygulamalari ve nefislerinin o anki istekleridir.

Mümin kadinlar ise, her islerinde Kuran'i rehber edindikleri ve Peygamberimiz (sav)\'in ahlakini örnek aldiklari için, daima isabetli tavirlarda bulunur, hikmetli kararlar alir ve bundan dolayi yaptiklari her iste en iyi neticelere varirlar. Bunun da ötesinde, Kuran ahlakindan uzak yasayan toplumlarda kadinlara yasatilan tüm huzursuzluklardan ve sikintilardan uzak bir yasam sürerler. Allah'in, "Erkek olsun, kadin olsun, bir mü'min olarak kim salih bir amelde bulunursa, hiç süphesiz Biz onu güzel bir hayatla yasatiriz ve onlarin karsiligini, yaptiklarinin en güzeliyle muhakkak veririz." (Nahl Suresi, 97) ayetiyle mümin kadinlara ve mümin erkeklere vadettigi gibi, güzel bir hayat yasarlar.

Müslüman Kadinin Tek Hedefi Allah'in Rizasini Kazanmaktir

Kuran ahlakina göre yasamayan toplumlarda kadin karakterinin önemli özelliklerinden biri, bu kimselerin ufuklarini olabildigince daraltmis, ideallerini, düsüncelerini ve yasam tarzlarini olabildigince dar bir alan ile sinirlandirmis olmalaridir. Müslüman kadin ise tüm sorumluluklarinin bilincinde olan insandir. Bu yüzden hiçbir zaman sadece kendi ihtiyaçlarinin pesine düsüp, yalnizca kendisini ilgilendiren birkaç sorumlulugu yerine getirip Allah\'in bildirdigi yükümlülükleri göz ardi edemez.

Hayata dair ideallerini, düsüncelerini sadece bu sekilde sinirlandirmaz. Dünyanin dört bir yanindaki zorluk içerisindeki insanlarin, açlik çeken, salgin hastaliklarla mücadele eden, savas ve çatisma ortamlarinin zorlugunu yasayan çocuklarin, kadinlarin, yaslilarin tüm sikintilarini adeta kendi sorunuymus gibi düsünüp onlara çözüm ulastirabilmek için elinden gelen gayreti gösterir.

Müslüman Kadin Asildir

Müslüman kadin asildir; basit tavirlara, küçük çikarlara tenezzül etmeyen bir karaktere sahiptir. Kiskançlik, dedikodu yapmak, alaycilik, kapris, ikiyüzlülük ve benzeri tavirlarin Allah'in razi olmayacagi, insani küçük düsüren, asaletten uzaklastiran ve kisiligini zedeleyen davranislar oldugunu bilir. Bu ve benzeri tavirlarin hiçbirine tenezzül etmez.

Mümin kadin, Allah'in begendigi tevazulu ve teslimiyetli ahlakindan hiçbir zaman taviz vermez; Allah'in emrettigi sinirlari titizlikle korur.

Kuran ahlakina uygun bir tavir içerisinde olmanin insani daima en asil konuma getirecegini bilerek bu konuda kararlilik gösterir. Kuran ahlakini yasamasi nedeniyle her an vakarli bir kisilik sergiler. Örnegin karsisindaki insanlarin bir kusurunu gördügü zaman bunu asla alay konusu yapmaz, aksine en güzel sekilde telafi etmeye çalisir.

Bir baskasinin kendisinden üstün olan bir yönü varsa, buna karsi kiskançlik duymak yerine, onu güzel bir tarzda onore edip bu yönünü över. Karsilastigi her tavra, olabilecek en asil karsiligi vermeye çalisir, Kuran ahlakina en uygun olan tavri gösterir. Karsisindaki insanlar kendisine basit tavirlarla karsilik verseler bile, o yine de asil ve vakarli tavirlarindan ödün vermez, asaletinde kararlilik gösterir.

Müslüman Kadin Güçlü Bir Karaktere Sahiptir, iradelidir

Müslüman kadinlarin bir baska özelligi de, insanlarin kinamalarindan etkilenmeyen güçlü bir sahsiyete sahip olmalaridir. (Maide Suresi, 54) Kuran ahlakinini yasamayan kadinlarda görülebilen zayifliklara hiçbir zaman kapilmazlar. Bir kimsenin yersiz bir sözü, tavri ya da elestirisi, zayiflik gösterip güçsüz düsmelerine, cesaretlerinin kirilmasina neden olmaz. Alinganlik, karamsarlik gibi duygusal tepkiler vermeyi hiçbir zaman için kendilerine yakistirmazlar.

Her ne olursa olsun Allah\'a tevekkül ederler. Baslarina her ne gelirse gelsin,Allah\'in sonsuz adaletli oldugunu, herseyi görüp bildigini, kimsenin 'hurma çekirdegindeki bir iplikçik' kadar bile haksizliga ugratilmayacagini bilmenin rahatligini yasar ve Allah'a teslim olurlar.(Nisa Suresi, 49)

Allah Kuran ayetleri ile insana dogruyu ve yanlisi tüm detaylariyla bildirmistir. Müslüman kadinin ölçüsü Kuran ahlakidir. Eger Allah'in Kuran'da bildirdigi güzel ahlaki gösterdigi için çevresindeki bazi insanlar tarafindan kinaniyorsa, bu tam tersine onun bu yöndeki sevkini, iradesini ve istegini daha da güçlendirir. Allah'in rizasini kazanabilmesi onun için, insanlarin hosnutlugunun ve düsüncelerinin çok üzerindedir. Cünkü insani asil olarak degerli kilan Allah Katindaki konumudur.

Bunu belirleyen de onun Kuran ahlakina uygun hareket edip etmedigidir. Bu nedenle mümin kadinlar insanlarin ne dedigine ya da çogunlugun kanaatine göre degil, Kuran ahlakina göre bir kisilik gelistirirler. Tek baslarina kalsalar dahi çogunluga uymaz, Kuran ahlakina uygun bir tavir gösterirler. Bediüzzaman Said Nursi de sözlerinde bu konuya dikkat çekmis, Allah'in rizasina uygun hareket ettikten sonra insanlarin rizasinin hiçbir önemi olmayacagini söyle ifade etmistir:

" Riza-yi ilahi k

ALLAH razi olsun kardesim...

çok memnun oldum bu paylasimindan.. RABbim bizlere KUR'AN-i KERiM ahlakiyla kulluk etmeyi nasip eylesin insaALLAH...

okuduGum her satir çok deGerliydi insaALLAH yazilanlari hepimiz hayata geçirebiliriz...

selametle...


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com