Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Nereden ve Nasil Aldin?

Hazret-i Eb

:Ünlü hükümdar Timur'dan sonra yerine geçen oGullarindan sahruh (XV. y.yil) babasinin tersine bilime ve bilgine deGer veren, dindar, halim, selim biriydi. Bilginlerle oturup kalkmaktan zevk alirdi. sahruh'un çevresindeki bilgin kisilerden biri de Nimetullah Efendi idi. Ayni zamanda evliyadan olan Nimetullah Efendi'nin dilinden düsürmediGi
bir söz vardi: "Allah haramdan kaçani korur" (Yani kisi haramdan kaçarsa Allah ona haram yedirmez, nasip etmez, demek istiyordu.)
Bu sözü sik sik tekrar eder, bununla biraz da hükümdar ve adamlarini uyarmak amaci güderdi. sahruh da bunun her zaman mümkün olmayacaGini, insanin bazen bilmeden de harama el uzatabileceGini ileri sürerdi. sahruh bir gün sarayinda özellikle Nimetullah Efendi'yi aGirlamak üzere bir ziyafet düzenledi. Basta hükümdar ve Nimetullah Efendi olmak üzere davetliler sofraya oturdular. Bas yemek kehribar gibi kizarmis bir kuzu çevirmesiydi. Herkes gibi Nimetullah Efendi de istahla yiyor, yedikçe "Allah haramdan kaçani korur" sözünü tekrarlayip duruyordu. Hükümdar ve
adamlari da biyik altindan gülüyorlardi. Nihayet yemek bitti. sahruh Nimetullah Efendi'ye sordu:
- Allah haramdan kaçani her zaman ve her durumda korur mu?
- Evet korur, haramdan kaçana Allah haram nasip etmez.
- Ama hocam seni korumadi, sende bizimle birlikte haram yedin.
- Hayir, ben haram yemedim harami siz yediniz.
- Bosuna iddia etme hocam, sofrada yediGimiz kuzuyu benim adamlarim çalmisti, hirsizlik maliydi o...
- Olabilir, size haramdi, ama bana helaldi. Hükümdar lahavle çekti:
- Nasil olur hocam, çalinmis bir kuzu bize haram, sana helal?
Nimetullah Efendi sözünü baGladi:
- EGer inanmiyorsaniz, kuzunun sahibini bulun sorun...
Gerçekten hükümdarin adamlari çaldiklari kuzunun sahibini buldular. Yasli bir kadindi kuzunun sahibi. Kuzuyu çaldiklarini, pisirip yediklerini itiraf ettiler ve parasini ödemek istediklerini söylediler. Kadin parasini almayi reddetti ve kendilerine beddua etti.
- Ben o kuzuyu parasi için deGil, bu havalide Nimetullah Efendi diye mübarek bir zat varmis, ona ikram etmek için yetistiriyordum, diye açiklamada bulundu.

Merv sehri k

HZ.allah razi ve memnun olsun kardesim.Üçüde birbirinden nezih ve ibret verici malumatlardi.Tesekkür ederiz.. :)

MEVLA HATiRLATMANiZDAN DOLAYi RAZi OLSUN...
EN GÜZELi,EN iYiSi , EN HAKiKiSi, EN sEREFLiS, VELHASiL EN MUBAREK' i bu ....MUBARK iN YAPDiGi ......DiR. ...KEsKE HEP BÖYLE OLUNSA.

amin................ ALLAH CÜMLEMiZDEN RAZi OLSUN...........

Allah razi olsun, bu muazzam kissalardan bize güzel bir sofra hazirlamissiniz, tatli da benden olsun istedim (kabul buyurursaniz)..

Bir sehrin en zengini öldügünde, tellallar sokaklara dökülüp;
-Ey ahali, diye bagirmislar. Biliyorsunuz Veli efendi öldü. Bir vasiyeti var. Kabir hayatina alisabilmek için, kendisine bir günlük yardimci ariyor. Kim ki, mezarda ilk gecesini onunla beraber geçirirse, Veli Efendiye ait servetin yarisi kendisine verilecektir. Ey ahali, duyduk duymadik demeyin..

Tellallarin bütün çabasina ragmen kimse bu parlak, fakat korkulu vasiyete kulak vermemis. Ama sonunda, sehrin en fakir sirt hamallarindan birisi çikmis ortaya. Adamcagiz bakmis ki, hayatta zaten sirtindaki küfesinden ve ipinden baska bir sey yok. O halde "hamal olarak yatip, ertesi sabah zengin olarak kalkarim" diyerek razi olmus. Genisçe bir mezara, iyice kefenlenen zengini ve yanina hamali yatirmislar.

Az sonra sual melekleri gelmis "ikisi de bize emanet" diye konusmuslar. "Zengin nasil olsa kalacak, su hamaldan baslayalim." Sormuslar:
-Dünyada malin mülkün var miydi?
-Alay etmeyin demis, hamal. Sirtimdaki küfeden ve ipten baska hiç bir seyim olmadiGini, siz de bilirsiniz..
-Peki diye eklemis melekler, o ipi ne karsiliginda aldin.. Sonra küfeyi ne is gördün de nasil elde ettin?
Anlatmis hamalcaGiz; bes kisinin malini 10 kurusa tasidim.. ikisini yedim, sekizini sakladim.. Ertesi günde ayni isi yaptim. Yemedim içmedim, ucuza tasidim ve bunlari aldim..
Melekler:
-Cik demisler, cik.. Olmadi.. Hasan Efendiden aldigin para, hak ettiginden çok düsük. Biz ondan bunun hesabini soracagiz. Mehmet Efendiyle de ucuza anlasmis, ucuza tasimissin...
-iyi ama, diye cevaplamis hamal, hak ettigim parayi isteseydim bana tasittirmazdi. Tasittirmayinca da aç kalirdim..
-O bizim isimiz demis melekler, nasil olsa buraya o da gelecek. Biz senin adina ona sorariz.
Melekler hamali sikistirmaya devam etmis.
-Söyle bakalim, aldiGin paranin kaçini yedin, kaçini sakladin?
-On kurus aldi isem, yarisini sakladim.. iki kurus aldi isem, bir kurusunu biriktirdim..
-Cik demis melekler.. Yine olmadi, hem ucuza tasimissin, hem de gidandan kesmissin.. Yani sen, kendi nefsine zulmetmissin.. Nefsine zulmetmek de günahtir, bilmez misin?..
Hamalcagiz ne cevap verecegini düsünüp ecel terleri dökerken, sabah olmus. Açilan mezardan yukariya bir bakmis ki,bütün millet orada.. Kadi Efendi ve sehrin mehter takimi da kendisini bekliyor. Bir kiyamet ki sormayin. "Kutlu olsun" demisler.. "Bu gece kimsenin yapamayacagi bir isi basardin ama, bak artik zengin oldun."
-Yooo, diye bagirmis hamal. istemem, sizin olsun.. Ben, bir iple küfenin hesabini sabaha kadar veremedim. Ya o kadar servetim olsaydi, ne yapardim?

HiKAYELERiN HEPSiDE COK MANALi ANLAMLi ALLAH RAZi OLSUN...
PAYLASMAK KADAR GUZEL BiR SEY YOKKKK...

Bu kadar güzel konulari kissalari bulup bizlerle paylastiGiniz için hepinizden Allah razi olsun çalismalarinizi daim etsin


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com