Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Evangelizm Nedir?

Evangelizm Nedir?

Papaligin yaptiklarina karsi çiktigi, protesto ettigi için kendilerine "Protestan" denilmektedir. 1867'de Kiliseler Konseyini kuran Fundamentalist Hiristiyanlar, digerleri ile anlasmazliga düserek "Evangelist" adini benimsediler. Bunlar incil'in tutucu yorumunu benimseyen radikal Hiristiyanlardir.

Protestanligin kurucusu Martin Luther'in, ortaya attigi Evangelizm anlayisina sahip Hiristiyanlar, Hiristiyanligin vaftiz töreniyle çocuga geçmedigine inaniyorlar. Bu anlayisa göre, yol gösteren bir Evangelist rahip sayesinde kisinin yeniden dogacagina inaniliyor. Bu sayede de insanin isa ile bulusup tekrar dirilecegini düsünüyorlar. Buna da "yeniden dogma" (Born Again) diyorlar. Faizi reddeden Katoliklere karsi faizi serbest birakiyor, "ahiretten" çok bu dünya ile ilgili düzenlemelere vurgu yapiyor, çalismayi, ticareti ve üretimi kutsuyor. Protestanlik, Katolik inanisiyla pek çok noktada çatisiyor ve farkli bir yaklasim ortaya koyuyor. Ancak Protestanlarin en önemli farki, ilk bes kitabini Tevrat'in olusturdugu 39 kitaptan olusan Eski Ahit'e inanmalariydi.

Bu inanistan dolayi Evangelistler, seçilmis insanlar olduklarina inandiklari Yahudilerin, Tanri'nin istegi geregince ve bir kiyamet kosulu olarak desteklenmesi gerektigine inanmaktadirlar. Yani evangelistlerin israil sevgisinin kaynagi eski ahittir. Evangelistlere göre israil, Hz. isa'nin dogdugu, vaaz ettigi, çarmiha gerildigi ve yeniden canlanacagi topraklardir. Bu sebeple her yil on binlerce Amerikali Hiristiyan, Hz. isa'nin Ayak izlerinde yürümek için israile gider.

Eski Ahit, özellikle ABD'nin kurulusunda farkli yorumlara ve anlayislara yol açmistir. Bu bakis açisi Evangelistlerin Kiyamete ve Mesihe ayri bir deger vermelerini saglamistir. Özgür iradenin, Tanri tarafindan çizilen kaderin disina çikamayacagina inanan Evangelistler, bu kaderi hizlandirmak için Hiristiyanlarin ellerinden geleni yapmasi gerektigini savunuyorlar.

Evangelistlere göre iyi ile kötü arasinda gerçeklesecek olan büyük savastan (Armageddon) sonra, Mesih gelecek ve sonra da kiyamet kopacaktir. Armageddon savasini ne kadar çabuk baslatirlarsa Mesihin gelisi de o kadar çabuk olacagina Evangelistler inandirilmis durumdalar. Tabi onlara göre iyi olan kendileri(!) ve kötü olan da Evangelistlerin düsman belledikleri bütün bir islam dünyasidir. Büyük Ortadogu Projesi (BOP) bu kapsamda devam eden bir çalismadir.

Bu koyu Hiristiyanlar'a göre kiyamet 2000'li yillarda Ortadogu'da kopacak ve onlar da isa Mesih sayesinde dünyaya hakim olacak. Amerika'da siradan insanlar, Evangelist Hiristiyanlarin ve Yahudilerin kötülüge ve büyük felaketlere karsi omuz omuza savas verdikleri dinci filmler ve kitaplarla, özellikle 11 Eylül saldirisindan sonra ortaya çikan yeni döneme hazirlaniyorlar, bir anlamda egitiliyorlar.

Evangelist hareket, ilk önce Hiristiyan din otoriteleri tarafindan fazla dikkate alinmamisti. Daha sonralari taraftar toplamaya basladigi görüldügünde engel olunmaya çalisildiysa da bunda basarili olunamadi. Günümüzde Evangelizm, Hiristiyanligin en güçlü mezheplerinden biri konumunda bulunmaktadir. ABD'deki etkinlikleri ve Bushun baskan olmasindaki rolleri dikkate alindiginda Evangelizmin Hiristiyan

[navy]Selamun Aleykum

Kuzey Amerikda bilhassa usa populer olan bu fraction her ne kadar populersede milleti soyan kilise gurubunun icindedir...Cok buyuk kan kayibi icinde olanlarin arasinda yer almaktadir.Cunku devamli TV kanaliyla para toplayan bir din sirketidir.Sakrablik yapatarak milleti kendilerine gulduruler...Onlarin DiN dedigini gorseniz siz din deyemezsiniz.Ancak bunlardan ne koy olur nede kasaba...Yok olmaya mahkum bir gurup olacaktir.Aynen digerleri gibi!...Bush'ta bu gurubun uyelerindedir...Lideri Karga olan gubunun taktiri sizlere kalir...[/navy]

Selam Sevgi ve Dua ile :)


Serbest Kürsü

MollaCami.Com