Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


bir soru ( Cevaplayanlardan Allah razi olsun)

boy abdesti yokken saçlari kesmek,kaslari almak ve benzeri seyleri yapmak doGrumudur bilgilendirirmisiniz

bir sakincasi yoktur diye düsünüyorum bu benim kendi görüsüm ama saç kesmek kas almak gibi yazmissiniz doGru olduGunu düsünüyorsaniz sebebini olmadiGini düsünüyorsaniz sebebin yazin bana çok gereksiz ve basit geldi

bence bi sakincasi vardir çünkü tepeden tirnaGa yikanmak gerektiGi için saçlarinda gusülde yikanmasi gerekir.tam bilgisi olan bi arkadas yine bilgi verirse faydali olur

Hayizliyken veya cünüpken vücuttan tüy yolmak, tiras etmek veya tirnak kesmenin hükmü;
Fikih kitaplarinin; adetli , loGusa ve cünubun yapmasi haram olan seyler bölümlerine bakildiGinda, vücutlarindan tüy yolmalari, tiras etmeleri ya da tirnak kesmelerigibi temizliklerin sayilmadiGini görürüz.Bu da bu davranislarin, bu halde iken haram olmadiklarini gösterir.Ancak helal olduGunu söyleyenler de yoktur.Hatta Gazali, öbür dünyadaki dirilme bedenen olacaGindan(hasr-i cismani) ve bu dünyada iken insandan kopan her parça, orada koptuGu yere yeniden takilacaGindan, bu hallerde iken tüy yolmanin mekruh olduGunu söyler.Bazi fetva kitaplarinda da: "Cünüpken vücudundan tüy koparilmayacaGini da bilmek gerekir." denir.
Ancak koltuk alti ,kasik ve tirnak temizliGinin kirk gün geciktirilmesinin tahrimen (harama yakin) mekruh olduGunu düsünürsek diyebiliriz ki, temizlik süresi kirk günü asmayacaksa , adetli, loGusa ve cünubun vücudundan bir sey koparmamasi gerekir, Asacaksa "zararlarin en hafifi olanini " seçer ve bu tür temizliklerini yapabilir.
Prof.Dr. Faruk BEsER- Hanimlara Özel Fetvalar

gereksiz gibi görünsede bence önmlidir.herseyi yapamasakta öGrenip gücümüzün yettiGi kadar yapmaliyiz Allah razi olsun.

bir ALLAH dostu diyorki evlatlarimin kesip attiGi kör tirnaGina dünyalari deGismem diyor halböyle olunca vücudumuzdan ayrilan tüyde niye temiz olarak ayrilmasinki?

bir büyüGümdencünupken kesilen tüy ve tirnaklarin ahirette o kisiden sikayetçi olacaGini duymustum

beni temizlenmeden kesti yaraab diye

selam ve dualar ile

cünüp olan kimsenin yikanmadan tiras olmasi ve tirnak kesmesi haram olmazsa da iyi deGildir. imam Gazali, ihyaü 'Ulüm ed-Din kitabinda söyle diyor: cünüp olan kimsenin tirnak kesmesi, tiras olmasi, etek ve koltuk altini temizlemesi, kan aldirmasi veya vücuttan herhangi bir parça kopartmasi uygun deGildir. Çünkü ahirette bütün vücud geri döneceGinden yikanmadan kesilen veya tiras olunan sey cünüp olarak dönecektir selam ve dua ile

Gördüğüm kadarıyla ilave bir şey yazmaya-söylemeye gerek kalmamış...

Mesele muhtelif arkadaşlarımız tarafından enine-boyuna halledilmiş.

Bir başka ifadeyle; kavram olarak ifade edilmemekle birlikte, hem "fetva" hem de "takva" yönü ile ele alınıp netice ortaya konulmuş.

Gerisi ise kişinin hangi yönde amel edeceğiyle ilgili... O da onun bileceği bir iş.

Tabii ki fetva ile takvanın/azimetle ruhsatın ecirleri/karşılıkları da farklı. Bu durumu göz önünde bulundurarak imkanlar nisbetinde takva ve azimet yönünü tercih etmeye gayret etmek lazım.

Malum; İslâm'da üstünlük, kişinin takvasıyla alakalıdır. Yasaklardan kaçınmak, emirleri yerine getirmekten önce ve önde gelir.

Selamlar...

Allah'a emanet olunuz.

BU SORUNU ERKEK VE BAYAN HALİ DĞİŞİK OLUR ERKEK BOY ABDESTDİ SAÇ KESTİREBİLİR MA BAYANLARIN KAŞ ALDIRMASI ZATEN NORmalde muayyen günleri olsada olmasada doğru değildir saçta bir behis yoktur erkekte bayanda saçını kestirebilir.uzun saç bakılmazsa zaten başka hastalıklara sebebiyet verebilir müslüman her yanıyla temiz giyinmesi vede vücıduda temiz olması şarttır.tırnklarını ve vücudundaki bazı yerlerdek i tüyleride alması gerekir.


Soru ve Cevap

MollaCami.Com