Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Fethin Bilinmeyen Taraflari

Rahman Rahim Allahin adi ile...
Alemlerin Rabbi Allaha hamd olsun.
Afiyette ve belada, darlikta ve genislikte.
Salat ve selam, Seyyidül-mürselin Resulullah Efendimize ve tüm aline
Sübhan Allahtan temenni: Selametiniz, afiyetiniz, sebat ve istikametinizdir

FETHiN BiLiNMEYEN TARAFLARi

553 yil önce 29.mayis.1453, tarihinde en velveleli hadisesi cereyan edecek ve istanbul, Fatih Sultan Mehmed Han (k.s.) ve onun aziz ordusu tarafindan fethedilecektir. Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz Hazretlerinin müjdesi gerçeklesecektir. Hele hele, nice uzun zamandir fetih yildönümlerini artik ezberlenen klise sözlerle anmaktayizdir.

Baska bir tabirle fethin bilinmeyen ya da sözü edilmeyen azameti hakkinda kafa ve gönül yormaktan kaçinmaktayizdir. Oysa fetih; öncesi, yasandiGi ani ve bugüne kadar uzanan sonrasi olarak incelenmeye layik ve buna muhtacizdir da.

1. 1453 yili Mayis ayinin 27si Pazar günüdür. Liguryali Papaz Tommasso Parantucelli yani o günün etiketi ile Papa V. Nicolas Romada pazar ayininde aGlamaklidir. Der ki: Haber aldim. Bizansa gönderdiGimiz donanma BoGazdan içeri girememis, Cermen ve Frank cengaverleri daGilmislar.

Askere almak istediGimiz Moradaki (((***Rumlar ise***))), Orada pis latinlerden baska kimse yok... Bize ne onlardan demisler... (Archives du cite de Vatican, c. 97, ch. 102, fgl 2, eton University)

Ders almaliyiz: Bugün Ayasofyaya Bizans kartalini dikmek cinnetini yasayanlar, dün böyle konusan ayni (((*** Rumlardir.***)))

2. Tesadüfe bakiniz. 550 sene evvel 29 Mayis Sali günü fethedilen istanbul, daha önce de 11 defa muhasara edilmistir. istanbulun fethi ile tarihte yeni bir çaG açildiGi inanci bizim deGil Frenklerin iddiasidir. (Nortion F. K. Coleeman. The Palle of Rhodes Knights, Princ)

Biz istanbulu fethettik diye övünürüz. Eksiktir. istanbul fethedilmistir; ama aslinda o gün 1400 senelik Roma cahiliye imparatorluGu tarihe karismistir.

3. Sultan ii. Mehmed Han sadece bir Fatih deGil, ayrica müthis kesifler sahibi bir dehadir. Bize, Edirneden istanbula 60 çift manda ile çekilerek getirilen tarihin o zamana kadar görmediGi toplari Macar Urban Ustanin yapip döktürdüGü anlatilir...

Oysa daha sonra Edirne Sarayindan istanbula getirilen silahlarin defterlerini inceleyen bir Alman tarihçisi, bu toplarin döküm tekniGinin de, balistik hesaplarinin da bizzat Fatih Sultan Mehmed Han hazretlerine ait olduGunu söyler. (Von Der Golz Pacha, Askeri tarih yorumlari, c. 2)

4. Biliyorsunuz donanma Haliçe karadan indirilir. Ayni tarihçi dönen kizaklarin mukavemet hesaplarini da, ne kadar yaG kullanilacaGinin ve her geminin kaç levent tarafindan çekileceGinin hesaplarinin da, yine Sultan Fatih tarafindan düsünüldüGünü isbat eder.

5. Gemiler Haliçe indirilir. Ve Sultan Fatih, ertesi gün öGleden sonra Bizansa, tarihe kendi kesfi olan obüs toplarini takdim etmektedir. Kendisinden 75 sene sonra küçük torunu Kanuni Sultan Süleyman Han, Belgrad muhasarasinda uzun mezilli toplari dünyaya tanitacaktir. (La vie Aventureuse Du Franco Acciajouon, Duc dAthenes Paris, 1853)

6. Fetih günü öGleden sonra Sultan Fatih istanbula girer. Bir yeniçeri
kosarak gelir ve elindeki son Bizans imparatorunun kesik basini önüne koyar: Ulu hünkarim, iste düsmaninin kellesi... der. Hz. Fatih yerinden kalkar ve imparatorun kesik basinin Kariye Camiinin (o zaman kilise) civarina gömülmesini emreder. Bizans imparatoru düsmanidir; amma vatanini ve devletini son nefesine kadar elinde kiliç müdafaa etmis birisidir. (Legendary Fall of Constantinopolice... Herbest Henry Mc Carthy, London University, 1902)

AlacaGimiz ders: Bugün, Müslüman Türkün vahseti (!) hakkin-da aleyhimizde nice konusanlar, bu insanlik dersimizden ibret almalidirlar. Ama evvela, biz bu harikuladeliklerimizi kendimiz bir hatirlamaliyiz.

7. Büyük Fransiz edibi Lamartine ve tarihçi Malet anlatirlar: Türklerin her kale fethi bir hesaba dayanir. Hiçbirisi tesadüfi deGildir. istanbulun fethi gibi... Kosova, Varna ve NiGbolunun fetihleri de, istanbula Batidan ulasacak Haçli yardimlarinin kapanan ve tutulan kapilaridir... (Tarihten Bugüne, ilhan Bardakçi)

Fetihten sonra da bizim elimizde istanbul, hiç süphesiz bütün Müslüman-Türk tarihinin, Müslüman-Türk coGrafyasinin, mimari sanat ve estetiGinin bir terkibi, bir hulasasi ve tecellisi olmustur.


İz Bırakanlar ( İslam Büyükleri)

MollaCami.Com