Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


12 Bin sehide Mal Olan Zincir

Rahman Rahim Allahin adi ile...
Alemlerin Rabbi Allaha hamd olsun.
Afiyette ve belada, darlikta ve genislikte.
Salat ve selam, Seyyidül-mürselin Resulullah Efendimize ve tüm aline
Sübhan Allahtan temenni: Selametiniz, afiyetiniz, sebat ve istikametinizdir

12 BiN sEHiDE MAL OLAN ZiNCiR

*istanbul Bizans zamaninda her taraftan surlarla çevrelenmisti. Karadaki surlar hem kalin çifte duvarlarla tahkim olunmus, hem de hendeklerle kusatilmisti. Marmaraya bakan surlar da çok mukavimdi. Haliç tarafinda ise 5 kilometre uzunluGundaki surlar bilemediniz 10 metre yüksekliGinde ve diGerlerine nazaran daha yufka örülmüstü. 110 adet kulesine mukabil pek çok yerinde de kapilari vardi. Yani Haliç, amiyane tabirle Bizansin yumusak karni idi. Bu sebeple Bizanslilar, Haliç girisini bir zincir ile kapatmislardi.

*Haliçteki zincirin ilk defa 716 yilinda Emeviler devrinde halife Süleyman (r. aleyh)in askerlerinin kusatmasina karsi kullanildiGini tarih kitaplari yazar. istanbulun fethi esnasinda Osmanli askerlerinin ve donanmasinin asamadiGi bu zincir, sehri daha evvel kusatanlarin da korkulu rüyasi imis. Çünkü sehrin Haliçten fethi kolay; ama Haliçe girmek zordu.

*1453 Mayisindayiz. Hz. Fatih (k.s.)in istanbulu kusatmasi uzadikça uzamakta idi. Donanmanin basindaki BaltaoGlu Süleyman Pasa birakiniz Haliçe girmeyi, zincire yaklasmaya bile firsat bulamiyordu. Bizansin Sarayburnuna yerlestirdiGi 500 top ve devasa manciniklar, zincirin etrafindan kus uçurtmuyordu. Hz. Fatihin deha çapindaki plani ile kadirgalar Haliçe karadan indikleri zamana kadar bu zincirin Osmanli ordusuna maliyeti, 12 bin sehidin sicak kani idi.

*Zincir, Sarayburnunu kusatan Bizans burçlarindan biri ile Galata Kulesinin yanindaki burçlardan biri arasina gerilmisti. Zincirden geriye kalan birkaç yüz metrelik kisim, halen istanbuldaki Askeri Müze ile Deniz Müzesinde muhafaza edilmektedir. (Osmanli devrinde bu zincir, Aya irini mabedine konulmus ve o günden sonra Aya irini bir savas hatiralari müzesi gibi kullanilmistir.) Her bir halkasi yaklasik yarim metre boyunda ve 20 cm. kalinliGindaki dövme demirden mamul bu zincir, uzun yillar denizde kalmanin yorgunluGunu çikarir gibi, simdi çöreklenerek baGdas kurmus vaziyette, gelen geçene ibret dersi vermektedir. Asinmaktan kimi dikdörtgen, kimi S harfi biçimine dönmüs halkalarin bir tanesini kaldirmak için bile, insanin pazularina epeyce güvenmesi gerekir.

*Haliçi kapatan bu zincir, bundan 550 yil evvel, 12 bin sehidin ruhuna bedel olarak kopmustu. Hz. Fatih bu zinciri kirarken, yalniz istanbulu bizlere hediye etmekle kalmamis, topyekün insanlik alemini de yeni bir çaGa yönlendirmisti. DiGer ifadesiyle, Hiristiyan dünyanin kapilari bu zincir ile kirilmaya baslamis; DoGu, Batiya hulul etmisti.

Allah u Teala hz razi olsun kardesim ellerine sagölik paylasimin icin saoll

saol kardes Allah razi olsun

Allah raziolsun. ;) Yararli bir bilgiydi :o


İz Bırakanlar ( İslam Büyükleri)

MollaCami.Com