Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Fetih Nedir?

Rahman Rahim Allahin adi ile...
Alemlerin Rabbi Allaha hamd olsun.
Afiyette ve belada, darlikta ve genislikte.
Salat ve selam, Seyyidül-mürselin Resulullah Efendimize ve tüm aline
Sübhan Allahtan temenni: Selametiniz, afiyetiniz, sebat ve istikametinizdir

Fetih Nedir?

*Fetih; açmak, açilmak, bir yeri kuvvet kullanarak harple ele geçirip zaptetmek demektir. Daha çok da, büyük zafer ve muvaffakiyetlere kapi açildiGina isaret için kullanilir.

*Fetih ve fatihler bakimindan son derece zengin bir tarih düsündüGümüz zaman, islam tarihini buluruz karsimizda... Ama fetih denilince istanbulun fethi, Fatih denilince de Sultan ii. Mehmed Han rahmetullahi aleyh gelir hemen akla. Bu kelimelerle bu kutlu hadise ve büyük sahsiyet öylesine kaynasmistir ki, ayri düsünmek mümkün deGildir adeta.

*Fethin vasitalari-vesileleri çoktur; istanbulun ve önceki-sonraki birçok yerin fethinde olduGu gibi kiliçla (maddi güç ve silahlarla) yapilip siyaset ve maharetle pekistirilir... Ulemanin yaptiGi gibi kelamla-kalemle olur. irsad ehlinin, Resulüllah (s.a.v.)in varisi olan alimlerin usulü üzere talim ve terbiye ile, güzel örneklerle gönüller fethedilir. TebliG ve telkinler yoluyla güzelliklerin önü açilmaya çalisilir. Hatta bütün bu yollarin tikandiGi durumlarda ise, kötülüklere kalben buGzedilip düzelmesi için Mevlaya iltica edilir. Nitekim bu yolla elde edilmis nice fetihler, hayirli neticeler, muvaffakiyetler vardir.

*Evet, kiliç kuvvettir; ama çok emek, büyük sabir ve uzun zaman ister. Buna raGmen de çok cüzi mesafeler katedilebilirsiniz. Bazan da kendi cinsinden bir madde ile kirilir ve ricat durumunda kalabilirsiniz. Kalp ise bir hamlede bütün cihana yayilir, onu kucaklar, kusatir. Nitekim büyük maddi fetihlerin de özünde mutlaka manevi bir cihet vardir... istanbulun Aksemseddin (k.s.)i gibi.

*Fetihten gaye, eldeki demirin yükselisi olunca ruh canavarlasir, emrini nefsin ihtiraslarindan almaya baslar. Bunu ise aç kurtlar, yirtici hayvanlar, Cengizler, Hülagular da yapar. Fetihten gaye ila-yi kelimetullah olunca derunilesir, ulvilesir; cemiyete ruh verir, onlari Hakka hakikate yönlendirir. iste istanbulun fethinde bunu görüyoruz.

*Hz. Fatihin gayesi ila-yi kelimetullah idi, Resul-i zisan (s.a.v.) Efendimizin mübarek müjdesine mazhar olmakti. Gaye; ilmin ve ahlakin baska milletler arasinda da nesv ü nema bulmasini, onlarin da hidayet nuru ile aydinlanmasini temin etmek, ebedi ve sermedi hayatin iksirini onlara de sunmakti...

Zaten istanbulun fethini gerçeklestiren, Müslüman-Türkün yalniz kiliç kuvveti deGil, ayni zamanda imani, aski ve maneviyatiydi... Sultan ikinci Mehmed Han, kiliçla beraber Allahin nusretini, Resulüllahin yardimini, maneviyat ehlinin himmet ve teveccühlerini gerek sahsi ve gerekse ordusu üzerinde tam manasiyla toplamis olan muhtesem bir padisahti. (Rahmetullahi aleyhim ecmain)


İz Bırakanlar ( İslam Büyükleri)

MollaCami.Com