Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


MÜSLÜMANLARiN TESANÜDÜ ALLAH'iN iZNiYLE KURAN AHLAKiNiN HAKiMiYETiNE VESiLE OLACAK

[navy]MÜSLÜMANLARiN TESANÜDÜ ALLAH'iN iZNiYLE KURAN AHLAKiNiN HAKiMiYETiNE VESiLE OLACAK

Müminler ayni Kitap\'a tabi olan, ayni yolda, ayni amaç için gayret eden, ayni fikir ve düsüncelere sahip insanlardir. Kuran-i Kerim'e göre tüm Müslümanlar birbirlerinin kardesidir. Bu kardeslik, önemli mümin vasiflari olan, sevgi, saygi ve dayanismanin sonucunda dogal olarak olusur.

Süphesiz Allah,Kendi yolunda, sanki birbirlerine kenetlenmis bir bina gibi saf baglayarak mücadele edenleri sever.(Saff Suresi,4)

iman Etmeyenlerin ittifaki Bozulmaya Mahkumdur

Allah'a ve ahirete inanmayan insanlarin birlikteliklerinin temelinde genellikle dünyevi degerlere verilen önem ve yine dünyevi menfaatlere yönelik beklentiler vardir. Bu kimseler biraraya gelmekle bir anlamda karsilikli bir menfaat anlasmasi yapmis olurlar; taraflar karsilikli olarak birbirlerine destek olur ve böylece ortak menfaatler elde etmeye çalisirlar.

Bu ittifaka dahil olan kimseler birlikteliklerinin karsilikli bir güven ya da dostluga dayanmadigini ve her ne kadar dile getirilmese de bu ittifakin birtakim sartlara dayali oldugunu bilirler. Taraflardan birinin menfaat saglayici vasfi ortadan kalktiginda, ittifak da ortadan kalkar. Cünkü kurulan bu ittifak sadece bir güç birliginden ve menfaat beklentisinden kaynaklanmistir. Dolayisiyla da beklentiler yok oldugunda birligin bozulmasi da son derece dogaldir.

Allah'in '' Kendi aralarindaki çarpismalari ise pek siddetlidir. Sen onlari birlik sanirsin, oysa kalpleri paramparçadir. Bu, süphesiz onlarin akletmeyen bir kavim olmalari dolayisiyla böyledir.' (Hasr Suresi, 14) ayetiyle insanlara haber verdigi gibi, iman etmeyenler her ne kadar birlik ya da dayanisma içerisinde gibi görünseler de temelde birlik olamazlar.

Üstelik bu birlikteliklerin çok büyük bir bölümü çesitli zorunluluklar nedeniyle meydana geldigi için, geçici ve samimiyetten uzaktirlar. Tüm bunlarin ötesinde dünyadaki her türlü bireysel ve toplumsal iliskiden çok daha gerçek, samimi, saglam bir temeli olan ve gücünü hiç bir zaman kaybetmeyen bir dayanisma bagi daha vardir. Bu bag, müminlerin kardeslik bagidir.

Müminlerin Kardeslik Bagi Nasil Olmalidir?

insanlar arasinda gerçek bir dostluk ve ittifaki saglayabilecek yegane güç olan bu bagin meydana gelmesi ancak 'samimi iman' ile mümkündür. iman sahipleri birbirlerini, araya hiçbir çikar ya da menfaat beklentisi katmadan, halis niyetle ve sadece Allah rizasi için sever, Allah rizasi için birbirlerinin dostu olurlar. Bu dostluklariyla, saglam bir ittifakin temelini olustururlar. Temeli Allah sevgisine ve Allah korkusuna dayali olan bu bagin bozulmasi Allah'in dilemesi Ayrica sunu belirtmek gerekir ki bu bag, kan bagindan gelen kardeslik iliskisinden hem teknik anlamda hem de sosyal anlamda farklidir. Teknik olarak müminlerin kardesliginde herhangi bir kan bagina gerek yoktur.

Hatta dil, irk, soy bagina da ihtiyaç yoktur. Farkli kültürlerde yetismis, farkli dilleri konusuyor olsalar da müminleri biraraya getiren ve kardes olmalarini saglayan, Rabbimiz'in bizlere lütfettigi islam dinidir. Allah'a iman eden, O'nun rizasini kazanmak konusunda gönülden bir çaba gösteren insanlarin yasadigi bu kardeslik Al-i imran Suresinin 103. ayetinde söyle bildirilmistir:

\"Allah\'in ipine hepiniz simsiki sarilin. Dagilip ayrilmayin. Ve Allah'in sizin üzerinizdeki nimetini hatirlayin. Hani siz düsmanlar idiniz. O kalplerinizin arasini uzlastirip isindirdi ve siz O'nun nimetiyle kardesler olarak sabahladiniz. Yine siz tam ates çukurunun kiyisindayken, oradan sizi kurtardi. Umulur ki hidayete erersiniz diye, Allah size ayetlerini böyle açiklar."

Müslümanlarin arasinda mezhep, düsünce ve uygulama anlaminda çesitli farkliliklar olabilir. Ancak bu farkliliklar tüm Müslümanlarin birbirlerinin din kardesi oldugu gerçegini degistirmez. Vicdanli ve akli selim Müslümanlarin yapmasi gereken, -Allah\'in bir emri ve islam ahlakinin bir geregi olarak- tesanüdü korumak ve güçlendirmek amacina uygun davranislar sergilemektir.

Müminlerin Kardesligini Farkli Kilan Özellikler

Birarada olmaktan büyük zevk alan, birbirlerini onore etmeyi, sevklendirmeyi seven, fedakarlik yapmaktan mutluluk duyan, kendisi için isteginin aynisini hatta daha fazlasini kardesleri için isteyen bir anlayis muhakkak ki, dünyevi beklentilere dayali bir birliktelikten çok farkli olacaktir. islam ahlakinin yayilmasina hizmet edebilmek amaciyla sartlar geregi farkli yerlerde ve konumlarda olmalari gerekse dahi kalpleri her zaman birlikte olan iman sahiplerinin kardesligini farkli kilan özelliklerden biri, bu kardesligin sonsuza dek sürecek olmasidir. Bir baska deyisle dünyada baslayan bu dostluk Allah'in izniyle sonsuz ahiret yasaminda da devam edecektir.

Bununla beraber orada müminleri çok daha heyecan verici bir nimet daha beklemektedir: Peygamberler, seçilmis elçiler, önceki ve sonraki devirlerde yasamis tüm iman sahibi kardesleriyle tanisma ve karsilikli sohbet etme imkani' Bu müjdeli olay ayetlerde su sekilde bildirilmektedir:

'Kim Allah'a ve Resul\'e itaat ederse, iste onlar Allah'in kendilerine nimet verdigi peygamberler, dogrular (ve dogrulayanlar), sehidler ve salihlerle beraberdir. Ne iyi arkadastir onlar?' (Nisa Suresi, 69)

'Onlarin gögüslerinde kinden (ne varsa tümünü) siyirip-çektik, kardesler olarak tahtlar üzerinde karsi karsiyadirlar.' (Hicr Suresi, 47)

Müslümanlarin tesanüdünü (dayanismasini) diger tüm dayanismalardan farkli kilan bir baska unsur ise, iman edenlerin, Allah rizasi için birbirlerini sevmelerinin verdigi güç vesilesiyle büyük bir manevi kuvvete sahip olmalaridir. '' (O zaman) Muhakkak Allah'a kavusacaklarini umanlar (söyle) dediler: 'Nice küçük topluluk, daha çok olan bir topluluga Allah'in izniyle galib gelmistir; Allah sabredenlerle beraberdir.' (Bakara Suresi, 249) ayetiyle bildirildigi gibi müminler, kalplerindeki iman vesilesiyle, az sayida bile olsalar, büyük zorluklara ve güçlüklere karsi galip gelecek bir sevk ve irade kazanmis olurlar.

Gösterdikleri güzel ahlaktan dolayi Allah'in yardimini ve destegini kazanirlar. Allah'in '' eger (gerçekten) iman etmisseniz en üstün olan sizlersiniz.' (Al-i imran Suresi, 139) ayetiyle bildirdigi gibi, kimsenin birbirine düsüremedigi, gücünü kiramadigi üstün bir manevi kuvvet olustururlar.

Sonsuz ahiret arkadasi olmaya niyet etmis olmalarindan dolayi derin bir sevgi, saygi ve sadakatle birbirlerine baglanirlar. Bundan dolayi da asla rekabete, çekismeye ya da ihtilafa imkan tanimazlar. Birinde bir kusur olacak olsa, bir digeri güzel ahlakla ona destek olup iyilige tesvik eder ve hatalarini örter. Bediüzzaman Said Nursi, bu durumu söyle bir örnekle dile getirmistir:

'Cünkü nasil insanin bir eli diger eline rekabet etmez, bir gözü bir gözünü tenkid etmez (elestirmez), dili kulagina itiraz etmez, kalb ruhun ayibini görmez. Belki birbirinin noksanini tamamlar, kusurunu örter, ihtiyacina yardim eder, vazifesine yardim eder; yoksa o vücud-u insanin (insan bedeninin) hayati söner, ruhu kaçar, cismi de dagilir. Hem nasil ki bir fabrikanin çarklari birbiriyle rekabetk

KARDEsiM ELLERiNE SAGLiK.ALLAH BÜTÜN MÜSLÜMAN KARDEsLERiMiZLE TAM BAGLiLiKLA YAsAMAYi NASiP ETSiN.

[navy]Aleykum Selam

Gecmise bakildiginda yasamis toplumlar bize cok guzel ornek olarak gosterilmekte...
ALLAH C.C. ve Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) Bize soyledikleri sekilde davranmazsak,
Bizim halimizde gecen kavimlerin haline donmemiz olmazmi?...Ne Mutlu ALLAH C.C. ve Sevgili Peygamberimizin yolunda olanlara...

Selam Sevgi ve Dua ile :)[/navy]


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com