Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


TASAVVUFTA MUSiKiNiN YERi VAR Mi?

TASAVVUFTA MUSiKiNiN YERi VAR Mi?
MÜZiKLi iLAHi DiNLEMEK CAiZ Mi?
HATTA EN BAsTAN BAsLAYALiM.DiNiMiZDE MÜZiK DiNLEMENiN HÜKMÜ NEDiR?
KAYNAK BELiRTEREK CEVAPLAYABiLiRMiSiNiZ ARKADAsLAR...

SELAMETLE.....

:(

insani isyana yönelten ve maneviyatina zarar veren sesler haram seslerdir. (arabesk,pop vb.)
ama ilahi, ezan, kuran sesi gibi seslerde helal seslerdir. hiç bir zarari yok hatta faidesi var.

birde arasira sarki söyleyene kadar ezan okuyon ilahi okuyun daha hayirli...

aeo

kaynak:RiSALE-i NUR

Müzik nefsani oldugundan islam ve sünnete göre haramdir.

calgili ilahiye gelince.ilahi demek lafizlarinda allah celle celalühü zikir olunan sözlerdir.allahin zikir olundugu sözler icersinde haram olan calginin bulunmasi hem aklen hemde naklen yasaktir.

Orjinal olarak yazan oezsoy 67

Müzik nefsani oldugundan islam ve sünnete göre haramdir.

calgili ilahiye gelince.ilahi demek lafizlarinda allah celle celalühü zikir olunan sözlerdir.allahin zikir olundugu sözler icersinde haram olan calginin bulunmasi hem aklen hemde naklen yasaktir.


Haklisiniz, bazi ilahilere ilahi diyesim gelmiyor, arabesk hatta poptan farki yok birçoGunun... ;)

sevgili hureyre ilahi oyle olmali ki insana hakki ve onun sevdiklerini anlatmali tabi bunu anlatirken muzik koyarlarsa bana sacma geliyor dinler ken bile kiziyorum Allahin haram kildigi muzigin ilahilerde ne isi var canim kardesim hatta Resullah Efendimiz (sas)bir hadisi serifinde soyle buyurmustur :
"Sizden hicbiriniz olmadi,fakat bir kimse sesini calgi ile yukseltirse Allah(cc) ona iki seytan gonderir.Biri sag omzuna biri sol omzu uzerine,o kimse susana kadar ona ayaklari ile vururlar "
Bu da muzigin ilahide isinin olmadigina isaretr eder kardesim
selam saygi ve dualarimla

SEVGiLi HUREYRE KARDEsiM,

SENiN BU SORUNA CEVAP OLARAK FiKiH VE iLMiHAL BÖLÜMÜNE "MÜZiK VE ÇALGi ALETLERi...(soruya cevap insaALLAH)" ADLi KONUYU AÇTiM!!!

OKUYUP OKUMADiGiNDAN EMiN DEGiLiM, BANA BiLDiRiRSEN SEViNiRiM!

SELAMETLE...

PEYGAMBER EFENDiMiZ BiR HADiSi sERiFLERiNDE,iSTiMAU SAVTiL MELAHi MAGSiYYETÜN VELCÜLÜSÜ ALEYHA FiSKUN VETTELEZZÜZÜ BiHA KÜFRUN BYURUYUR............MANASi.müzik dinlemek masiyettir,onu dinlemek üzre oturmak fasikliktir,ondan lezzet almak ise küfürdür.iste simdiki ilahilerede müzik koyuyorlar iste buda insanin nefsine hos geliyor

Hızlı ve sinsi bir şekilde dinin içine müzik sokulmaya çalışılıyor. Çünkü dini bozmanın en kolay yollarından biri budur. Hıristiyanlığı aslından uzaklaştıran önemli unsurlardan biri de Kiliselere müziğin sokulmasıdır. İslamiyet’i de Hıristiyanlığın durumuna düşürmek için müziğe ağırlık verilmektedir. Bir gazete haberi şöyledir:
“Yedikule Zindanları, iftardan sonra zindan duvarlarını sarsacak kadar tempolu bir konsere tanıklık etti. Mustafa Özcan’ın Kur’an tilavetinden sonra Avusturya’dan gelen ve daha çok Türk Tasavvuf Musikisi icrasıyla tanınan Abdurrahman Toprak, soğuktan titreyen kalabalığı kendine eşlik ettirmeye çalışarak ilahi söyledi. Ardından bir zamanların ‘Yeşil Pop’çuları sahneye çıktı. Daha sonra heyecanla Yusuf İslam’ın geldiği müjdelendi. Hip Hop şarkılarıyla İslam çağrısı yapan, ramazan münasebetiyle özel olarak getirtilen Amerikalı müzik grubu Native Deen (Yerli Din) de sahnede yerini aldı. Her biri en fazla 20 yaşında üç tane çikolata renkli Afro-Amerikan, başlarındaki beyaz takkeler ile koşarak sahneye fırladı. Grubun üyeleri Joshua Salem, Naim Muhammed ve Abdülmelik Ahmed sahnede izleyici ile kurdukları diyalog açısından Yedikule Zindanlarındaki kalabalığı adeta kendinden geçirdi. En fazla ortaokul öğrencisi oldukları her hallerinden belli çocuklar, başlarına beyaz namaz takkelerini geçirmiş sahnenin hemen önünde ‘hip hop’ figürleriyle dans ettiler. Gece, Native Deen’in genç üyeleri ile öncüleri olan Yusuf İslam’ın birlikte söylediği sazlı sözlü ‘Taleal Bedru’ ile noktalandı...”

Ramazan aylarında yoğunlaştırılan bu faaliyetler projenin birinci aşamasıdır: Bu aşamada maksat, dinimizce haram olan müziği meşru hâle getirmek. Daha sonra da, müziği Hıristiyanlıkta olduğu gibi ibadetin bir parçası haline sokmak. Birinci aşamada hayli yol alındı.

Ramazanda pek çok otelin kapısında, “Canlı müzik eşliğinde iftar” afişlerini gördük. İşte İstanbul’da beş yıldızlı bir otelin ilanı: “Zengin bir mönünün sonunda Çeşmi bülbül Fasıl Grubu eşliğinde her akşam iftar...” Dört kız, ellerinde tambur, kanun ve ud eşliğinde, “Ben yanarım yane yane”, ”Sordum sarı çiçeğe...” ilahilerini seslendiriyorlar iftarda. Ardından saz eserleri... Akşama kadar Allah için oruç tutan, akşam genç kızların seslendirdiği Klasik Türk Müziği eşliğinde iftar ediyor.

Şapla şeker karıştı. Eskiden saflar ayrı ve netti. Kim ne yaptığını biliyordu. İçki içen meyhaneye, eğlenecek olan eğlence yerine, ibadet edecek olan da, camiye giderdi. Haram işleyen de günahını bildiği için üzülürdü. Yaptığını meşru görmediği için de küfre düşmezdi. Şimdi her şey birbirine karışmış durumda. İbadet mi yapıyor, eğleniyor mu belli değil. Bütün bunlar müziği ve haramları meşrulaştırmanın, haramı helali birbirine karıştırmanın yani “Dini sulandırma” projesinin bir parçasıdır.

Görünüşe bakıldığında bu davranışlar halkın cahilliğine veriliyorsa da, bu o kadar basit bir olay değildir. Müslümanlar bu hâle planlı bir şekilde, belli bir proje doğrultusunda getiriliyor. Bu projenin içeride ve dışarıda bayraktarlığını yapan pek çok kimse var. Rock Müziğin başını çeken Cat Stevens diğer ismi ile Yusuf İslam’ın takip ettiği çizgi hayli enteresan. Önce İslam âlimlerinin kitaplarından ve çevresindeki Müslüman kimselerden müziğin haram olduğunu öğrenip Müslüman olmasıyla beraber müziği de bırakıyor. Daha sonra birden fikir değiştiriyor. Bu değişikliği de kendince şöyle yorumluyor:
“Başlangıçta müzik konusunda şüphelerim oluşmuştu. Daha sonra Kur’ana ve hadislere baktım, müzik ile ilgili bir şey göremedim. İyi, faydalı şeyleri İslamiyet emrediyor. Müzik iyi ve faydalı olduğuna göre, haram olamaz diye yorumladım. Yeniden çalışmaya başladım...”

Binlerce İslam âlimi, Kur’an-ı kerime ve hadis-i şeriflere dayanarak müziğin haram olduğunu söylüyorlar; bu ise, göremedim, diyor. Demek ki bir yönlendirenler var. Kendisine, “Yedikule’de hip-hop grubu Native Deen ile birlikte sahneye çıktınız. Bu hip-hop tarzını nasıl buluyorsunuz?” diye soruyorlar, o da, “Native Deen, gençleri İslam’a ve Allah’a çağırıyor. Albümleri insanlık adına son derece olumlu mesajlar içeriyor. Bence gayet de başarılı bir hip-hop örneği ortaya çıkarıyorlar” diyor.

Yani dinimizin haram kıldığı müzik vasıtasıyla gençler İslam’a çağrılıyor. Böyle çağrılarla gelenlerin İslami anlayışının, yaşayışının ne olduğunu bilmek zor değildir.


Soru ve Cevap

MollaCami.Com