Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Ne anladiniz ???

Allah Rasulü Hazret-i Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki :

Kim, görmediGi halde rüya görme iddiasina kalkarsa (Kiyamet günü) arpa daneciGine düGüm atmasi teklif edilir. Kim de kendisinden hoslanmadiklari halde, bir grubun konusmasini dinleme gayretine düserse Kiyamet günü kulaGina erimis kursun dökülür. Kim bir sureti tasvir ederse (Kiyamet günü) azaba uGrar ve bu yaptiGina ruh üflemesi emredilir, ama üfleyemez.

Kalin yazdiGim uyariyi açiklarmisiniz???

Orjinal olarak yazan >>AMUZENDE<<

Allah Rasulü Hazret-i Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki :
Kim bir sureti tasvir ederse (Kiyamet günü) azaba uGrar ve bu yaptiGina ruh üflemesi emredilir, ama üfleyemez.

Kalin yazdiGim uyariyi açiklarmisiniz???


Benim bildigime göre.Ressamlara söyleniyor bu laf..insan resmi çizenlere..Diger doga resmi çizenler hariç...insan resmi yapanlarda tam boydan yaparlarsa günah..Misal osmanli padisahlarinin resimlerine bakin sadece belden yukarilari fotografda var...Benim bildigim bu kadar eger yanlissa yanlisimi düzeltin....:)

bende bu sekilde biliyorum gök_sultan kardes. birde heykeltiraslik giriyor icerisine benim bildigim

Hz. Peygamber islamin ilk döneminde, ne suretle olursa olsun, resimli esya kullanilmasini yasakladi. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s) sirkle mücadele halindeydi; insanlari putlara, heykellere, resimlere ibadetten uzaklastiriyordu. Nitekim resim ve heykeli siddetle yasaklayan hadisler bu dönemde söylenmistir.

"Her kim bir canli resmi yaparsa Allah ona o resme can verinceye kadar azab eder. Ressam resmine katiyyen ruh veremez ve ebediyen azab olunur" (Tecrid-i Sarih Tercümesi, Vi, s. 533).

"su resimleri yapanlar yok mu? iste onlar, kiyamet gününde, haydi yaptiGiniz resimlere can veriniz, diye azab olunacaklardir" (Tecrid, Xii, 116).

FotoGrafin durumu nedir?
Bu hususta da bazi alimler bunun caiz olduGunu, bir kismi da olmadiGini savunmustur. Caiz görenler, fotoGraf belirli vasitalarla gölgeyi hapsetmekten ibarettir, yasaklanan resimlerden deGildir, çünkü yasaklanan resim, daha önce yapilmamis bir resmi yapmak, Allah'in yarattiGi bir hayvana benzetmeye çalismaktir, halbuki herhangi bir aletle alinan fotoGrafta bu anlam yoktur, derler.

Caiz görmeyenler de resim konusunda olduGu gibi fotoGraf konusunda da siddet gösterir ve kerahati üzerinde israr ederler. Yalniz bunlar da pasaport, nüfus cüzdani, ehliyet gibi zorunlu haller ve süphelileri tanima dolayisiyla çekilen ve tazim niyeti yahut inanci sarsma olmayan resim ve fotoGraflara ruhsat verirler (Yusuf el-Kard

Allah Razi Olsun Bugra Enes

Anladigim kadariyla "Yaratici kisilik" felsefesiyle yapilan cizimler( Kendi zihninden yaratik cizmek ) Haram oluyor. Fotolarinda uygun sekilde olanlari caiz.

cok guzel aciklanmis sorunun cevabi arti olarak yapilan resimlerde ister istemez bir enaniyet doguyor. ben yaptim hatta hasa yarattim demeye varabiliyor islam haramdan uzaklastirdigi gibi harama giden yollarida kapamistir. yaratmanin Allaha mahsus oldugu ifade edilmistir.


Soru ve Cevap

MollaCami.Com