Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Fitre Vermenin Önemi

Fitre Vermenin Önemi

Ramazan orucu,gökle yer arasinda durur.

Sadaka-i fitr verilince yükselir.


Sual: Kimlerin fitra vermesi gerekir?

CEVAP

Ihtiyaci olan esyadan ve borçlarindan fazla olarak zekat nisabi kadar mali, parasi bulunan Müslümanin fitra vermesi vacip olur. Nisaba malik degilse fitra vermesi vacip olmaz. Fakat vermesi iyidir. Hadis-i seriflerde buyuruldu ki:

(Ramazan orucu, gökle yer arasinda durur. Sadaka-i fitr verilince yükselir.) [Ebu Hafs]

(Sadaka-i fitr, oruçlunun, uygunsuz sözlerinden hasil olan günahlari temizler.) [Beyheki]

(Sadaka-i fitr, zenginlerinize bir tezkiyedir. Fakirleriniz de verirse, Allahü teâlâ onlara daha çogunu verir.) [Ebu Davud] [Tezkiye, temize çikarma, temizleme demektir.]

Diger üç mezhepte, bir günlük yiyecegi olanin fitra vermesi farzdir. Hadis-i serifte, (Sadaka-i fitri, küçük büyük, zengin fakir herkesin vermesi gerekir) buyuruldu. (Ebu Davud)

Dinen zengin olmayan herkes, fitra, zekat alabilir. Ihtiyaci olan esya ve borçlarindan fazla olarak, zekat nisabi kadar mali, parasi bulunan Müslümanin, fitra vermesi vacip olur. Fitra, zekat almasi, haram olur. Fitra nisabina katilacak malin ticaret için olmasi sart olmadigi gibi, elinde bir yil kalmis olmasi da gerekmez

Halk arasindaki zenginlikle, dinin bildirdigi zenginlik farklidir. Nisap miktari mali veya parasi olmayan bir kimse, fakir demektir. Evi olmayan, kirada oturan bir kimse nisap miktari paraya, altina veya ticaret malina sahip ise dinen zengin sayilir, böyle bir kimsenin zekat vermesi gerekir ve zekat almasi caiz olmaz. [Nisap, 96 gr altin veya bu degerde para, ticaret mali demektir.]

Sadaka-i fitr, Ramazan-i serifte verilir. Ramazandan önce ve bayramdan sonra da vermek caiz ise de bayram namazindan önce verilmis olmasi daha çok sevaptir. Þafii’de Ramazandan önce verilmez. Bayramdan sonraya da birakilmaz. Hastalik gibi herhangi bir özürden dolayi oruç tutamayan kimsenin de, zengin ise fitra vermesi gerekir.

Ana babaya, dedeye, büyük anneye, evlada, toruna, hanima ve kâfire fitre verilmez. Fakir olmak sarti ile geline, damada, kayinvalideye, kayinpedere, kayinbiradere, üvey çocuga fitre verilir. Hala, amca, dayi, teyze gibi akrabaya fitre vermek daha çok sevap olur. Imameyne göre, borçlu ve fakir kimseye, hanimi fitre verebilir. (Mevkufat)

Sadaka-i fitrin miktari her yil degismez. Fitra olarak yarim sa’ bugday veya un, yahut bir sa’ arpa, hurma veya kuru üzüm verilir. Yarim sa’ ölçek, ihtiyatli olarak 1750 gramdir. Bir sa’ ise 3500 gramdir. Bu miktarlar kiyamete kadar hiç degismez.

Fitra olarak, ya bizzat bugday, un, arpa, hurma veya kuru üzüm verilir. Yahut degeri kadar altin veya gümüs verilir.

Bugday, un ve digerlerini vermek güç olursa, bunlarin kiymeti kadar, ekmek veya misir verilebilir. Fitra miktarlari ve bugünkü degerleri yaklasik olarak söyledir:


Fitranin cinsi - Miktari (gr) - Degeri (YTL)



Bugday 1750 1

Un 1750 1.5

Un (Iyi) 1750 1.7

Arpa 3500 1.1

Kuru üzüm 3500 8

K. Üzüm (Iyi) 3500 13

Hurma 3500 15

Hurma (Iyi) 3500 85


Alinti

Selam Sevgi ve Dua Ile

kardesim aramiza geldigin icin tesekkürler hosgeldiniz dualarinizi bekleriz vermis oldugunuz bilgiler icin allah razi olsun


Fıkıh & ilmihal

MollaCami.Com