Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


***Ramazanda Çocuk Olmak***

Selamün Aleykum kardeşlerim.. Bu yazıyı ilk okudugumda kendimden bir parça buldum ve çok hoşuma gitti..Bu yazıyı yazan kardeşim Sivası baz alarak yazmış.Fakat ben İnanıyorum ki anadoluda bir çok ilde bunlar yaşanıyor..Anadoluda yaşayan veya yaşamış, Anadolu özlemiyle yanan insanlarında çok hoşuna gidecegine inanarak bu güzel yazıyı paylaşmak istedim..


RAMAZANDA ÇOCUK OLMAK

Teravih namazında öndeki arkadaşına “şiit lan Nuri ” diyebilmektir. Ön saftaki arkadaşının çorabını herkes secdedeyken çekebilmektir. Hoca …veleddallin dediğinde hep bir ağızdan olanca gücünle “AMİN” diye bağırmaktır..

Aralarda bir yerde “tısss” deyip kikirdemektir ve ne kadar çocuk varsa camide onları bu sesin tılsımına çağırmaktır..

Sonra otomatik komut almışçasına kikirdemeye devam etmektir. Namazın neresinde olursa olsun bir kahramanın çıkıp selam verdikten sonra o kocaman elini ensenle buluşturması ”şırank” sesini camide herkesin duymasıdır, ama yılmamaktır ”ramazanda çocuk olmak”. Bir sonraki dört rekât arasında yine gülümseyebilmektir. Hem de enseye tokat atan adamın koltuğunun altında. Çünkü o kahraman amca seni çekip almıştır çocuk korosunun arasından, gel bakıyım kerata deyip, ama orası her ne kadar güvenli bir bölge olsa da Caminin o güzelim havası her yerde aynıdır. O muhabbet sinmiştir her anına. Hangi noktada olursa olsun sen çocuktursun , hangi safta bulunursa bulun sen yine ramazanda çocuktursun..

Oruç tutmaktır ramazanda çocuk olmak, öyleye kadar da olsa. Akşam ama herkesten önce oturmaktır iftar sofrasına. Elinde kaşık çatal herkesten çok önce beklemektir hocanın vereceği “Allahu ekber” sesini. Eğer fazla acıkmamışsan enerjiksen ve sokaktaysan üç beş kafadar bir araya gelmek.

-“Patt” diye bağırmaktır. Böyle yaparak iftar topunun taklidini yapmış oluyorsun aslında, ama bunu senden ve etrafındaki arkadaşlarından başka kimse bilmeyecektir. Senin niyetin aslında bu sesle insanlara vaktin geldiğine inandırmaktır.Ama kimse bu sesi duymamıştır bile , duysa da o sese inanacak kadar inancı zayıf değildir insanların..Ama sen inanmaya devam edecek ve her fırsatta bu numarayı deneyeceksindir.Ama ramazanda çocuk olmak zaten bunun böyle olduğuna inanmaktır. Teravih sonraları sokaklarda olmaktır ramazanda çocuk olmak. Takkenin hafif yana kayması kahkalarla gülmektir. Birbirini çimdiklemek, yalandan öksürmek içindeki çocuğun “ramazan yüzünü“ortaya çıkarmaktır. Onsuz olmaz, o olmadan olmaz çocuk cıvıltıları ve kıkırtıları olmadan kılınacak namazın tadıda olmaz. Onlar olmayınca “ramazanda çocuk olmaz”. O çocuklar olmayınca yarınlarda ramazanlar olmaz..

Kaynak: www.sivaskulturdernegi.org

:)

AKDENİZ BÖLGESİNDE DE BÖYLE RAMAZAN :)

TERAVİHTE BİR ÇOCUK HAPŞIRIR DİĞERİ NAMAZDA ÇOK YAŞA DER :)

GÜZEL PAYLAŞIM ELLERİNE SAĞLIK KARDEŞİM SELAMETLE...

cok güzel...paylasim icin tskler..emegine saglik..
benim icin bunun adi "ramazanda türkiyede olmak" olurdu herhalde..
ins. bir defacik olsun mevlam nasip ederde,ezanla orucumuzu acmak bizede nasip olur..

ah keşke zamanı geriye alsak hep çocuk kalsak.



Aşkta tıpkı ELİF gibidir, isminde gizlidir. Ama okunmaz, o olmadan da besmele sese gelmez, o herşeyin içindedir; hiç birşeyde görülmez


Aile ve Cocuk

MollaCami.Com