Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


HAZRETİ SIDDÎK'IN ÖLÇÜSÜ

Peygamberimiz (S.A.V.)'in eshabi, kendi araların da konuşuyorlardı. Birisi kalkıp dedi ki: «Ya Eba Bekir! Allahü Teâlâ için söyle, bu mertebeye ne ile eriştin?» Hazreti Ebû Bekir (R.A.) : «Yemin verdiğiniz için söylemek lâzım : Dini dünyadan ve Allahü Teâlâ' nın rızasını da âhiret nimetlerinden üstün tuttum. Hiç bir halimle Allahü Teâlâ'nın hakkından kendi hakkımı üstün tutmadım.» dedi.

«İKİNİN İKİNCİSİ»

Allahü Teâlâ, Tevbe Sûresi'nin kırkıncı âyetinde «Mekke kâfirleri O'nu Mekke'den çıkardıkları zaman, ikinin ikincisi ile mağarada beraberdiler.» buyuruyor.
Bu âyet-i kerîme, Hazreti Ebû Bekir (R.A.)'in «İkinin ikincisi», yani Peygamberimiz Muhammed Mustafa Aleyhisselâm'dan sonra «İkinci Zât» kılındığı nın Kur'ân ile beyanıdır.
Çünkü, Hazreti Sıddîk, ekseri halde Rasûlullah'ın ikincisi olmuştur :
* Rasûlullah, insanları imana davet etti. Hazreti Ebû Bekir, erkeklerden iman edenlerin birincisi ola rak imanda O'nun ikincisi oldu.
* Hazreti Sıddîk, Rasûlullah'ın emriyle insanları imana çağırdı. Bir çokları onun davetini kabul ederek müslüman oldu. Böylece dâvet ve irşad emrinde de ikincisi oldu.
* Ha zerde ve seferde de her zaman O'nun yanın da olup ikincisi oldu.
* Rasûlullah hastalanınca, O'nun emriyle insana lara imam oldu ve bu hususta da ikincisi oldu.
* Rasûlullah'dan sonra, O'nun halifesi olarak mü'minlerin başına geçti ve emaneti ifa etmekte de ikincisi oldu.
* îrtihalinde, Rasûlullah'ın yanına defnedilmekte de ikincisi oldu.

ALLAH (c.c.) razı ve memnun olsun..

selametle...


Sahabe-i Kiram

MollaCami.Com