Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


İliklerine kadar iman dolu adam...

Ey müslümanım, imanlıyım diyenler! Allaha iman, resulullaha ittiba nasıl olur? İşte bizlere en güzel numunelerden biri:

Ammar bin yasir h.z. Onu anlatanlar,O'nun uzun boylu,kara yağız, geniş omuzlu bir kişi olduğunu söylerler.Sade ve nezih bir hayat sürerek dünya hayatını tamamlayan Ammar (r.a) hakkında resul-i ekrem (s.a.v) 'in şu sözü,Ashab-ı kiram'ı baş tacı eden gönüllerde yankı buldu: İLİKLERİNE KADAR İMAN DOLU OLAN ADAM!

Ammar bin yasir h.z. ilk müslümanlardan biridir. Doğumu resulullah efendimizin doğumundan üç yada dört sene önce gerçekleşmiştir.Ammar bin yasir r.a) İslamlaşereflenen 40 kişiden biri,Müslümanlığını ilan eden 7 kişi içinde de o var. Ayrıca,İslamın ilk şehitleri olan,cefakar ve vefakar bir anne babanın çocuğu, babası Yasir r.a) ve annesi Sümeyye (r.a) evlatlarının islamı kabulünden hemen sonra müslüman olurlar.Bundan sonra Yasir ailesi için zor günler başlar. Sırf imanından dolayı , akla gelmedik işkencelere maruz kalırlar. Efendimiz (s.a.v) onların yanından geçerken "Ey Yasir ailesi, sabredin, yeriniz cennettir" buyururdu.İşkencelerin ardı arkası kesilmemektedir. Sonunda Sümeyye ananın yaşlı vücudu, direncini kaybeder ve ruhunu allaha teslim eder.Çok geçmeden baba Yasir !de vefat eder.

Anasını ve babasını gözlerinin önünde ve işkenceler altında kaybeden Ammar bin Yasir(r.a.) bir taraftan bu acı ile kıvranırken, diğer taraftan müşriklerin işkenceleri altında inliyordu.Yapılan teklifi kabul ederek,"peygamberimizden hoşlanmadığını,müşriklerin ilah olarak kabul ettiği lat ve uzza'nın iyiliği konusunda bazı sözler söylemek zorunda bırakılır.Bunun üzerine müşrikler, o'nu bırakır gider.Onlar gittikten sonra, kendini tutamaz ve hıçkıra hıçkıra ağlamaya başlar.
öyleki, elbisesi göz yaşlarından ıslanmıştır.Hatta Resulullah efendimiz,(s.a.v) onun bu halini görünce , "kafirler seni suyamı attı?" demekten kendini alamamıştır.Ammar bin Yasir h.z ,olanları tek tek anlatıp, mahvoldum ya rasulullah! deyince,Efendimiz sorar: "kalbini nasıl buldun?" Ammar cevap verir:"İman ile dopdolu"...

Ammar bin Yasir (r.a) efenimiz (s.a.v) 'in bir çok iltifatlarına nail olmuş ve onunla başta bedir ve hendek harbleri olmak üzere resulullahın bulunduğu tüm harblere katılmıştır.

Resulullahın (s.a.v) irtihalinden sonra,dört halifenin hepsine biat etti ve büyük hizmetlerde bulundu.Abdullah bin ömer (r.a) onun nasıl mücadele ettiğini şöyle anlatır:

Yemame gününde Ammar bin Yasir 'i gördüm, bir taşın üzerine çıkmış, yüksek sesle haykırıyordu:

"Ey müslümanlar!Cennetten mi kaçıyorsunuz?Bana doğru gelin, yanıma gelin!" Kulağı kesilmişti ve yanağından aşağı sarkarak bir öteye bir beriye vurarak sallanıyordu.Buna karşılık o, var gücüyle savaşıyordu...

Hz. Ali(r.a) ile birlikte Cemel ve sıffin harblerine katıldı.Sıffin gününde içecek bir şeyler istedi.Süt getirildiğni görünce: "Resulullah (s.a.v),dünyadan son içeceğin şey, süt olacaktır", buyurmuştu.dedi ve sütü içti.Ogün şehit düşünceye kadar savaştı.Mübarek teni yere serildiğinde 93 yaşında idi.Allah, şefaatlerini üzerimize nasip eylesin.

Allah razi olsun kardeşim benim mevla şefaatlerine nail kılsın


--------------------------------------------------------------------------------------------------
Bu dava saldırgan küfre ve onun zehirli oklarına karşı zırhlı ve tulgalı erlerden kurulu ordu yetiştirme davasıdır...

değerli yorumun için teşekkürler ecyad kardeşim...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aşkta tıpkı ELİF gibidir, isminde gizlidir. Ama okunmaz, o olmadan da besmele sese gelmez, o herşeyin içindedir; hiç birşeyde görülme

elinize sağlık kardeşim Allah razi olsun

Mevlam razi olsun..emegine saglik..

hepinize teşekkür ederim allah razı olsun
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aşkta tıpkı ELİF gibidir, isminde gizlidir. Ama okunmaz, o olmadan da besmele sese gelmez, o herşeyin içindedir; hiç birşeyde görülme

çok güzel bir paylaşım ellerinize sağlık...

çok güzel bir paylaşım yüreğinize sağlık


Bu Tarik-i Aali rah-i mehabbet rah-i ictiba ve istifa dır rah-i enbiya ve mürselindir


Sahabe-i Kiram

MollaCami.Com