Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


İmana zarar veren söz ve hareketler nikaha da zarar verir

Müslüman bir kimse küfrü gerektiren bir söz söyler veya bir davranışta bulunursa imanı gittiği gibinikahıda bozulur.Mesela ALLAH a kitab a peygambere sövmek kuran ı kerim i hkaret kastıyla yere atmak gibi ALLAH korusun böyle bir hataya düşen kimse şayet tevbe edip yeniden islama dönerse hanımı ile beraber olabilmeleri için yeniden bir nikah akdi yapmaları gerekir.Aksi halde eşiyle birlikte yaşamaları caiz olmaz bu hanefi mezhebinin görüşüdür.
Şafilere göre ise küfrü icap ettiren söz veya fiil cinsi yakınlıktan önce olmuşsa derhal nikahı ortadan kaldırır.Şayet cinsi temas olmuşsa iddetinin sonuna kadar beklenir.Bu süre içinde yeniden islama dönerse nikah devam eder aksi halde nikah irtidat ettiği (islamdan çıktığı) tarihden itibaren ortadan kalkmış olur

Tecdid-i iman ve tecdid-i nikah yapmanın gerektiği Redd-ül Muhtar ve diğer bütün fıkıh kitaplarında da bildirilmektedir.

Tahtavi’nin Merakıl-felah haşiyesinde ve bunun tercümesi olan Nimet-i İslam’da,

(Kadın kocasına, aramızda talak vaki olduğu zaman, beni kendine nikah etmeye seni vekil ettim der de, kocası da kabul ederse, talak vaki olunca, iki şahit yanında, "Filaneyi kendime nikah ettim" derse nikah sahih olur) buyuruluyor.

Küfre düşen karı-kocanın, tecdid-i imandan sonra,
iki şahit yanında tecdid-i nikah yapmaları gerekir.

Kolaylık olmak için, nikahı yenilemeye hanımdan vekalet almalı, iki erkek şahit yanında, (Öteden beri, nikahım altında bulunan hanımımı, onun tarafından vekil olarak ve tarafımdan asil olarak kendime nikah ettim) demelidir.
Camilerde yapılan meşhur tecdid-i iman ve tecdid-i nikahı cemaat ile okumak bu hükme dayanmaktadır.

Camide, imam efendi, yukarıdaki ifadeyi cemaat ile birlikte söylerse, cemaat birbirlerine şahit olmuş, hanımından vekalet alanların nikahları tazelenmiş olur.

Vekalet almayanlar ise, sadece imanlarını tecdid etmiş olurlar. İmam efendilerin ve vaizlerin yapacakları iş, her müslümanın hanımından vekalet almalarını tavsiye etmektir.

Cemaat ile birlikte, (Allahümme inni üridü...) duasını okuyanlar,
(İmanınızı La ilahe illallah sözü ile yenileyin!)
hadis-i şerifindeki emre uymuş olurlar.


Fıkıh & ilmihal

MollaCami.Com