Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


HACCIN HİKMETLERİ

Hazreti Allah mü’minlerden gücü yetenlere birçok hikmetlerden dolayı haccı farz kılıştır. Bu hikmetler müslüman milletin dini, siyasi ve iktisadi hayatlarına büyük hayır ve bereketler kazandırır. Bu güzel hikmetlerden bazıları şöyledir.
1-Hac, müslümana şerefli islam tarihini hatırlatır. Dini şuurunu uyandırır. Çünkü hacı o mukaddes beldeleri müşahede eder. Kabe-i Muazzamayı tavaf ederek İbrahim Aleyhisselamın, Efendimiz Hazreti Muhammed Aleyhisselamın ve diğer peygamberlerin Allah’ın dinine hizmetlerini düşünür. Peygamberimizin ve eshabının vatanlarını gören hacılar onların islamiyeti nasıl yaydığını anlamaya çalışır, islami gayreti artar da aynı şekilde islamiyete hizmet için çalışır.
2- Hacda günahlar af olunur ve Allah Teala’nın rahmeti, feyzi ve bereketi kulları üzerine nazil olur. Hacda yapılan dualar makbul olur. Hac, mü’mine çok büyük sevaplar kazandıran bir ibadettir. Sevgili Peygamberimiz Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyururlar : « Öyle günahlar vardır ki, onları ancak Arafat’ta vakfe yapmak yok eder. » (İhyau Ulumi’d Din Terc. C.1, s.697)
Keşif ve keramet sahibi bir zat, Arafat’ta şeytanı zayıf, benzi soluk, gözü yaşlı, kanburu çıkmış, perişan bir insan şeklinde gördü. Ona : « Niçin ağlıyorsun ? » diye sordu. Şeytan : «Dünya ile ilgili hiç bir menfaat ummadan insanların Arafat’a çıkıp hac etmesinden, emellerine ulaşmasından ve Allah tarafından boş çevirilmemelerinden korktuğum için ağladım.» diye cevap verdi. Adam : « Peki, seni zayıflatan nedir ? » diye sordu. Şeytan : « Hac yolunda hacıları taşıyan atların kişnemesi beni böyle zayıflattı. O atların benim yolumda olmalarını isterdim. » diye cevap verdi. Adam : « Benzini solduran nedir ? » diye sordu. Şeytan : « Müslüman topluluklarının ibadette birbirleriyle yarışması beni bu hale soktu. Oysa Allah’ın emirlerini dinlememekte böyle yarışsalardı mutlu olurdum. » cevabını verdi. Adam : « Ya seni böyle çökertip iki büklüm yapan nedir ? » diye sordu. Şeytan : « Kulun ; Allah’ım, sonumu hayırlı et, diye yalvarması beni çökertip bu hale koydu. Oysa ben, kula kendini nasıl beğendirir ve çalışmalarını nasıl gizlerim diye telaş eder dururum. » diye cevap verdi.
3-Islam aleminin, hatta dünyanın dört bir köşesinden çeşitli milletlerden ve ırklardan müslümanlar mukaddes beldelererde toplanmakla cihanşümul bir kardeşlik yaşanır. Bütün hacılar bu mukaddes beldelerde iken ihtiyaçlarını temin etmekle iktisadi hayat gelişir. Bu beldelerin imarına, inkişafına hizmet edilmiş olur.
4- Hac bir hayat mektebidir. Bütün hacılar tanımadıkları memleketlerden gelen müslüman kardeşleri ile görüşüp sohbet etmekle, islami meseleler müzakere edilmekle müslümanların ilim ve irfanları, görgü ve kültürlari artar.
5- Hac meşakkatli bir ibadet olduğu için insanı Allah’a sadık bir kul, sabırlı, tevazulu, yardımlaşmayı düşünen, müslüman kardeşlerinin, aile fertlerinin kıymetini bilen, dünya zinetlerine aldanmayan, dinine düşkün, kamil bir müslüman haline getirir.
6- Hac, müslümanlar arasında eşitliği temin eder. Zengin-fakir, alim-cahil, amir-memur herkesi eşit bir şekilde ibadet safında bir araya getirir. Herkes dünya elbiselerinden soyulmuş, bir ve benzer şekilde, ihramlar giymiş vaziyette, bir olan Allah’a aynı kalbi niyetlerle ibadet ederler.
7- Hacdaki ihram insana dünya hayatından ve varlıklarından ancak ihrama benzeyen beyaz bir kefenle çıkacağını hatırlatır. Böylece insanı ahirete hazırlar .
8- Hacda Allah’ın nimetlerine şükretmek vardır.Cenabı Hak kullarına sayılamayacak kadar nimetler veriyor.En güzel bir şekilde yaratıyor. Afiyet ve selamet veriyor. Mal mülk ve evlat veriyor. Bu halde müslümanın Beytullahı ziyaret ederek Allah’a şükretmesi, üzerine ilahi bir hak oluyor. İşte müslüman böylece şükür vazifesini yerine getirmiş oluyor.
Hulasa : Allah-ü Teala böyle nice hikmetlerle haccı farz kılıp dünyada müslümanlık şanımızı yüceltmiş ve ahirette de ebedi saadeti bahşetmiş oluyor.

Hacdan dönünce ihlasa çok dikkat etmelidir. Şöhretten, riyadan, benlikten şiddetle sakınmalıdır.
Hacca niyet eden ve giden kardeşlerimize yol selameti ve ihlaslı ibadetler temennisi ile






SARMIŞDI RÛHUMU KÖYÜNÜN ANBER KOKUSU,
DOLAŞTIĞIM HER YERDE DUYDUM CÂNÂ SENİ..
BAHÇENİN İÇİNDEKİ YEMYEŞİL FİSTANINLA,
GÖRDÜM GÜZELLER ARSINDA MÜSTESNA SENİ...

Amin kardeşim amin... Rabbim inşaallah bizlerede nasip eder...

inş hem haccı kardeşlerimize hemde sayısızca ümreler nasip etsin mevlam bizlere


SARMIŞDI RÛHUMU KÖYÜNÜN ANBER KOKUSU,
DOLAŞTIĞIM HER YERDE DUYDUM CÂNÂ SENİ..
BAHÇENİN İÇİNDEKİ YEMYEŞİL FİSTANINLA,
GÖRDÜM GÜZELLER ARSINDA MÜSTESNA SENİ...

hacca gitmeyi çok istiyorum. benim kadar isteyen herkese nasip olur inşallah. ve bütün müslümanlara

inş kardeşim tüm yürekten isteyenlere mevlam nasip eder:)



SARMIŞDI RÛHUMU KÖYÜNÜN ANBER KOKUSU,
DOLAŞTIĞIM HER YERDE DUYDUM CÂNÂ SENİ..
BAHÇENİN İÇİNDEKİ YEMYEŞİL FİSTANINLA,
GÖRDÜM GÜZELLER ARSINDA MÜSTESNA SENİ...

Kardeşim inşallah bize de nasip olur.Allahın beytine çağırılanlardan olmayı nasip eylesin..


Fıkıh & ilmihal

MollaCami.Com