Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


MİSVAK KULLANMAK

MİSVAK

Peygamber Efendimiz (SAV), ağız temizliğine ve diş bakımına da çok önem vermişlerdir. Bunun için misvakla dişlerini fırçalamışlar, ümmetine bu konuda tavsiyelerde bulunmuşlardır.
Misvak sıcak bölgelerde yetişen “erak” ağacının kökleridir. Lifli bir yapısı vardır. Biraz ıslatılıp ezilince fırçamsı bir hal alır. Hem mekanik hem de kimyevî olarak pek çok faydaları vardır.

1. Misvak, ağız için temizlik, Allahü Teâlâ’nın rızasına sebep ve gözlere de ciladır.
2. Misvak ağız için temizliktir ve Aziz ve Celil olan Allah’ın rızasına sebeptir.
3. Misvakta on hassa vardır: Ağzı tatyib eder, diş etlerini güçlendirir, göze cila verir, balgamı giderir, dişin çürümesini önler, sünnete uygun olur, melaikeyi sevindirir, Rabbi razı eder, hasenatı artırır, mideye sıhhat verir.
4. Misvak kullanın. Zira misvak ağzı temizleyen ve Rabbin rızasını kazandıran bir alettir. Bu hadis-i şeriflerde misvakın faydaları zikrediliyor. Misvak kullanmak, ağız için temizlik ve hoşluk sebebidir. Fırçalanmayan dişler sararır, aralarında ve diplerinde gıda artıkları birikir. Bunlar ağız kokusuna ve diş çürümelerine sebep olurlar. Diş etlerinde iltihaplanmalar olur. Misvak kullanmakla dişlerin çürümesi ve diş etlerinin iltihaplanması önlenir. Misvakın gözlere canlılık vermesi ve balgam söktürücü etkisi kimyasal özellikleriyle ilgilidir. Allahü Teâlâ güzel olan şeyleri, temiz olan şeyleri sevdiği için; peygamberinin tavsiyelerine uyulmasını sevdiği için, misvak kullanılmasından hoşnut olur. Melekler de temiz olan şeyleri severler ve kötü kokulardan rahatsız olurlar. Onun için onlar da sevinirler.
5. Misvak, erkeğin fesahatini artırır. Fesahat, güzel konuşmak demektir. Sesin oluşumunda dişlerin de fonksiyonu olduğu için, temiz ve bakımlı dişlerin sesin güzelleşmesine katkıda bulunacağına işaret ediliyor.
6. Niçin sararmış dişleriniz i!e huzuruma giriyorsunuz? Misvak kullanınız! Bu hadis-i şerifte ağız ve diş bakımı yapmayanlara bir azarlama var. Kendilerine zarar verdikleri gibi, çevredeki kimseleri de kötü görünüşleri ve ağız kokularıyla rahatsız edeceklerine işaret ediliyor.
7. Şu dört şey peygamberlerin sünnetlerindendir: Sünnet olmak, koku sürünmek, misvak kullanmak, evlenmek. Peygamberler insanlığın rehberleridir. Peygamber (SAV) Efendimizden önceki peygamberlerin de ağız ve diş bakımına önem verdikleri, misvak kullandıkları ifade ediliyor.
8. Misvak ve cuma guslü her Müslüman için gereklidir.
Buraya kadar misvakın lüzumu ifade edildikten sonra, bundan sonraki hadis-i şeriflerde SAV Efendimizin uygulaması anlatılıyor:
9. Misvak kullanmadan uyumazlardı.
10. Uyudukları zaman misvak başuçlarında bulunurdu. Uyandıkları zaman da ilk önce misvak kullanırlardı.
11. Misvakı enlemesine kullanır, suyu emerek içerlerdi. Üç defa nefes alır ve derlerdi ki: Bu türlü içmek daha iyi, hazmı daha kolay ve sıhhate daha uygundur.
12. Aişe (RA) şöyle demiştir: “Peygamber SAV evine girdiği zaman ilk yaptığı iş, misvak ile dişlerini temizlemek olurdu”
13. Ebu Musa şöyle dedi “Ben Peygamber’in huzuruna girdim, misvağın bir ucu dilinin üzerinde bulunuyordu.”
14. Rasulullah SAV hiçbir namaza misvak kullanmadan çıkmazdı.
15. Rasulullah SAV geceleyin teheccüd namazı kılmak için kalktığı zaman ağzını misvak ile ovalardı.
16. Rasulullah SAV geceleri iki rekatta bir selam vererek teheccüd namazı kılar ve her selam verişinde misvak kullanırdı.
17. Abdullah ibni Abbas RA, şöyle anlatmıştır: Bir gece Peygamber Efendimiz SAV’in yanında kaldım. Peygamberimiz gecenin sonuna doğru kalkıp dışarı çıktı, semaya baktı, sonra Al-i imran süresinin şu ayetlerini okudu:
“Hakikat, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbirleri ardınca gelişinde temiz akıl sahipleri için ibret verici deliller vardır. Onlar ayakta iken, oturur iken, yanları üstünde yatar iken hep Allah’ı hatırlayıp anarlar ve göklerin, yerin yaratılışı hakkında inceden inceye düşünürler. Şöyle derler: Ey Rabbimiz, sen bunları boşuna yaratmadın. Sen pak ve münezzehsin. Bizi ateşin azabından koru.”
Sonra eve döndü, misvaklandı ve abdest aldı. Sonra kalkıp namaz kıldı, sonra yattı. Sonra kalkıp tekrar dışarı çıktı ve semaya nazar etti. Yine bu ayetleri okudu. Sonra döndü, tekrar misvaklandı ve abdest aldı. Sonra kalkıp namaz kıldı.
Resulullah (S.A.V.) Efendimizin misvakla ilgili emir ve tavsiyeleri şöyle:
18. Ümmetimi meşakkate düşürmüyor olsaydım, onlara her namazın önünde misvakı emrederdim.
19. Ümmetime zorluk vermemiş olsaydım, her abdestte misvak kullanmalarını emrederdim.
20. Oruç tuttuğunuzda sabahleyin misvak kullanın, lakin akşama doğru kullanmayın. Akşam üzeri iki dudağı kurumuş oruçlu bir kimse için misvak uygun olmaz. Zira o kurumuş dudaklar kıyamet gününde gözü önünde bir nur olacaktır.
21. Sizden biri gece namaz kılmak için kalktığında misvak kullansın. Zira bir kimse namazında Kur’an okurken bir melek ağzını onun ağzına dayar ve o kimsenin ağzından bir şey çıkmaz ki, o meleğin ağzına girmiş olmasın.
22. Sizin ağızlarınız Kur’an için yollardır. Onları misvakla temizleyin.
23. Misvak kullanınız. Zira misvak ağzı temizleyen ve rabbi razı eden bir alettir. Cebrail her gelişinde bana misvak kullanmayı tavsiye etti. Öyle ki, bana ve ümmetime farz kılacağından korktum. Ümmetime zorluk vereceğinden korkmamış olsaydım misvak kullanmalarını farz kılardım. Ben o kadar çok misvak kullanırdım ki, dudaklarıma iz yapmasından ve dişlerimin aşınacağından korkardım.
24. Bana misvak kullanmak o derece emredildi ki, bu konuda bana bir vahiy gönderileceğini sandım.
25. Ben, misvak kullanmakla o derece emredildim ki, üzerime farz kılınacağından korktum.
26. Cebrail misvak kullanmayı bana o kadar tavsiye etti ki, azı dişlerimden endişe ettim.
27. Misvak kullanarak kılınan namazın fazileti, misvak kullanmadan kılınan namazdan yetmiş kat fazladır.
28. Misvak kullanarak kıldığım iki rekat namazı, misvak kullanmadan kıldığım yetmiş rekat namaza tercih ederim.
29. Misvak olmadığında, parmak misvak yerine geçer.
Hadis-i şeriflerden ağzın her zaman temiz tutulması gerektiğini anlıyoruz. Misvak olmadığı zaman başka bir şeyle de bu temizliğin yapılabileceği ifade ediliyor. İmkanların ve araçların çok fazlalaştığı günümüzde bile toplumlar ağız ve diş sağlığına gereken önemi vermiyorlar. Resulullah (S.A.V.) Efendimizin uygulamalarının ve tavsiyelerinin ne kadar güzel ve her zaman geçerli olduğunu görüyoruz.

S.A.

Birinci Soru:
yazdiniz ki:
"1. Misvak, ağız için temizlik, Allahü Teâlâ’nın rızasına sebep ve gözlere de ciladır."

tam anlamiyorum, göz icin ne demek, yani daha iyi göre bilmek mi yoksa baska birsey mi?

Ikinci Soru:

Dislerimizi normal disfircasi ile dismacunu ile fircalamak yerine Misvak mi kullanalim yoksa ikisini bir mi?

Misvak ve diş macunu ile fırçalamak, her ikisi de olursa daha güzel oluyor. Gözlere de faydası, görme işlevini güzelleştiriyor.
DENILMISTIR : -CAN SAGKEN YURT VERILMEZ DÜSMANA...

HARİKA BİR DİŞ FIRÇASI: MİSVAK (1)

Umumiyetle iki sınıf altında toplanan diş taşları, diş ile diş eti arasına birikerek irtibatı keser ve buralarını
bakteri yuvasına döndürür. İltihaplara, kanamalara, harabiyetlere, dolayısıyle dişin kısa zamanda göçüne sebe-
biyet verirler.
«Salvadora Persika» adı verilen, «Erak» ağacının kök ve dallarından elde edilen misvak, Peygamberimiz (S.A.V.)
tarafından tavsiye edilmiştir. Bu fırça, adı geçen ağaçtan kesilen parçanın, kabuğu 1-2 cm. sıyrılıp suda yumuşatılarak liflerinin açığa çıkması ile elde edilmiş olur.

Doğu Afrika'dan Hindistan'a kadar olan bölgelerde yetişen bu step bitkisi bol, ekonomik vc pratiktir. Taşınması kolay, formalitesi azdır, insana faydalı bir alışkanlık olan devamlı fırçalamayı kazandırır. Meyvesi yenen güzel kokulu bu bitkinin şu tıbbi faydalarından söz edilir ki; diş fırçalarına nisbeten bir kıyaslama yapabiliriz:

1) Antiseptik bir hususiyeti vardır.
2) Kokusu tükrük salgısını artırdığından diş etlerinin kurumasını önler.
3) PH'ı tükrük PH'ı ile aynıdır. Dolayısıyla yabancı cisim reaksiyonu göstermez. (Diş fırçalarında ise PH'tan bahsedilemez. Ağız için tamamen yabancı bir cisimdir.)




DENILMISTIR : -CAN SAGKEN YURT VERILMEZ DÜSMANA...

HARİKA BİR DİŞ FIRÇASI: MİSVAK (2)

4) Ege Üniversitesinde yapılan bir araştırmada, liflerinde baklava dilimi şeklinde anizotrop basit prizmatik billûr kristallerin varlığı tesbit edilmiş, bunların kalsiyum oxalat olduğu anlaşılmıştır. Bunun ise mekanik temizliğe tesiri büyüktür.

5) Yine aynı araştırmada tesbit edilen saprofit gram (-) bakterilerinin de faydalarından bahsedilmiştir.

6) Bu nebatî fırçanın aktif kısmı haftada bir değiştirilerek yeni bir fırça kullanma avantajı kazandırır.

7) Toz haline getirilmiş köklerinden macun yapılıp Kökleri kaynatılıp içilirse «bel soğukluğu» hastalığını önler.

8) Diş macunları ileri derecede bazik olduğundan ağız içi dengesini bozar.

9) Bütün fırçalama metodlarına uygulanabilmesi, ağaçtan elde edildiğinden istenilen boy, kalınlık ve şekilde temini, fırçalama anında liflerinin elektrikli diş fırçalarında olduğu gibi rotasyon yapması, kuvvet fırçaya dik uygulandığından mumlu diş iplikleriyle yapılan temizliğin eldesi onu kıyas yapılmaz bir üstünlüğe eriştiriyor.



DENILMISTIR : -CAN SAGKEN YURT VERILMEZ DÜSMANA...

SAĞOLASINIZ ALLAH RAZI OLSUN SİZDEN

ÇOK KULLANMAK İSİTYORUM FAKAT BİR TÜRLÜ DEVAMLILIK ARZEDEMEDİ ZAMAN ZAMAN KULLANIYORUM AMA BENCE OLMUYOR BUNDAN SONRA BİRAZDAHA ÖZEN GÖSTERECEĞİM ELLERİNE SAĞLIK AYASOFYA CAMİİ

ADIGÜZEL

Ayasofyacamii ve wolf07 kardeşlerim Allah razı olsun faydalı ve sağlıklıbir paylaşımdı.
*******************************************************************************
İngiliz Casusu Hempher;

-Ahmed Efendiye: (Kur'an-ı Kerimi öğrenmek istiyorum) dedim. (Baş üstüne, sana öğretirim) dedi. Fatiha Suresinden öğretmeye başladı. Kur'an'I Kerimi okutmağa başlamadan evvel, abdest alır ve banada aldırırdı. Kıbleye karşı oturup okuturdu. Okuduklarımızın ma'nalarını da açıklardı. Bazı kelimeleri okumakda çok güçlük çekerdim. İki sene içinde, Kur'anı Kerimi başdan sona kadar okudum.

Müslümanların abdest dedikleri şey, bazı uzvları yıkamaktan ibarettir ki: 1) Yüzü yıkamak, 2)Parmaklardan dirseğe kadar sağ kolu yıkamak,3) Parmaklardan dirseğe kadar sol kolunu yıkamak, 4) Başı, kulakların arkasına ve boynu mesh etmek, 5) Her iki ayağı yıkamak.

Ben, misvak kullanmaktan son derece rahatsız olurdum. (MiSVAK), Müslümanların abdestten önce ağız ve dişlerini temizledikleri bir ağaç dalıdır. Bu ağacın ağıza ve dişlere zararlı olduğunu sanıyordum. Bazan ağzımı yaralayıp kanatıyordu. Fakat, yine de kullamak zorundaydım. Zira, onların yanında misvak kullanmak Peygamber Aleyhisselamın mühim sünneti idi. Bu ağacın çok faidesi olduğunu söylüyorlardı. Hakikaten daha sonra, dşlerimin kanaması durdu. İngilizlerin .oğunda bulunan ağzımdaki FENA KOKU HİÇ KALMADI.
*******************************************************************
Sadece paylaşmak istedim hakkınızı helal ediniz.

selametle
güvercin

"Mü'min, kulluk elbisesi günahlarla yıprandığında, onu tövbe iğnesiyle yamayandır. Talihli kişi, tövbesi üzerine ölendir."(H.Ş)


Soru ve Cevap

MollaCami.Com