Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Eshâb-i kirâm hangi mezhebde idi?

Eshâb-i kirâm hangi mezhebde idi?

Ehli sünnet disi bozuk firkalar ve onlarin kitâblarini okuyanlar,“Mezhebler ikinci asirda meydâna çikti.Eshâb ve Tâbi’in,hangi mezhebde idi? Mezheplere lüzum yok.Arapça bilen herkes Kur’an-i kerimi okuyup buna göre amel edebilir. Arapça bilmeyen de mealinden okuyup ögrenir ”gibi sözlerle isin aslini bilmeyen cahilleri etki altina alarak kafalarini karistirmak istiyorlar.Mezhebin ne oldugunu bilen bunlara güler geçer.Bunlarin art niyyetli olduklarini anlar.

Mezheb imâmi demek,Kur’ân-i kerîm ve hadîs-i serîflerde açikca bildirilmis olan din bilgilerini, Eshâb-i kirâmdan isiterek topliyan,kitâba geçiren büyük âlim demekdir.Açikca bildirilmemis olan bilgileri de,açik bildirilmis olanlara benzeterek meydâna çikarmisdir.“Hadîka” kitâbinda diyor ki; “Bilinen dört imâm zamaninda,baska mezheb imâmlari da vardi. Bunlarin da mezhebleri vardi.Fakat,bunlarin mezheblerinde olanlar azala azala bugün hiç kalmadi”.

Eshâb-i kirâmin herbiri müctehid idi.Hepsi de,derin âlim, mezheb imâmi idi. Herbiri kendi mezhebinde idi.Hepsi de, mezheb imâmlarimizdan dahâ üstün,dahâ çok bilgili idi. Mezhebleri dahâ dogru, dahâ kiymetli idi.Fakat,bunlarin kitâblari olmadigi için,mezhebleri unutuldu.Dört mezhebden baskasina uymak imkâni kalmadi.

Eshâb-i kirâm hangi mezhebde idi demek,alay kumandani, hangi bölüktendir? Yâhud,fizik ögretmeni,okulun hangi sinifi ögrencisidir demege benzemektedir.

Kur’ân-i kerîmi ve hadîs-i serîfleri anlamak için arabî bilmek lâzim ise de,yalniz arabî bilmek kâfî degildir.Kâfî olsaydi,Beyrutdaki arab hiristiyanlari n herbirinin,birer Islâm âlimi olmasi lâzim gelirdi.Cünkü onlarin içinde Misirdaki dinde reformculardan daha kuvvetli arabîsi olanlar,arab lisâninin mütehassislari,“Müncid” isimli meshur arapça lügat kitâblari yazanlar var.Bunlarin hiçbiri, Kur’ân-i kerîmi anliyamamis,îmân etmek serefine bile kavusamamistir.

Kur’ân-i kerîm,Eshâb-i kirâma hitâb ediyor.Onlarin nûrlu kalblerine ve selîm akllarina hitâb ediyor.Kureys lisâni ile davet ediyor.Eshâb-i kirâm, Resûlullahin sohbetinde yetistikleri ve bütün ümmetin üstünde kemâl sâhibi olduklari hâlde,Kur’ân-i kerîmi anlayislari ayri ayri oldu. Anliyamadiklari yerler de olduO büyükler böyle âciz kalinca, bizim gibi,argo dili ile arabî anliyanlarin hâli nice olur?

Vahiy ve nakil


Selam Sevgi ve Dua Ile


Soru ve Cevap

MollaCami.Com