Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


farz namazı borçu bulummak

sevğili kardeşlerim farz namazı borçu olan birkimsenin sünnetri farza neyet edebilir diye işittim.farz namazı borçu olan bir kimsenin "nafile" ibadeti yapması eftal deyilmiş diye duydum vakit namazlarının sünnetlerini farza niyet edebilirmiyiz bu konu hakkın daki düşünceleriniz nelerdir.yani farz borçu olan birkimsenin nafile ibadeti durumu hakkındaki bilgilerinizden yararlanmak istiyorum.

Kardeşim farz namaz ı borcu olan bir insan nafile namaz kılamaz..Nafile namazı kılması için önce borçlarını ödemesi lazım.. Fakat sünnet yerine de Kaza olan farza niyet edilmez...Önce sünnet kılınır daha sonra kaza olan namaz kılınır... Peygamber efendimizin sünneti oldugu için terkedilmez... Sünneti terkedenler bildigim kadarıyla sadece vahhabiler....

Selametle



" Tel tel ve iple iplik dikseler de ağzımı ;
Tek ses duysalar ; ALLAH... Yoklayanlar nabzımı . "

Farz namaz borcu olan şafii mezhebinde nafile namaz kılamaz diye biliyorum ben,
halil günenç,büyük şafi imihali sayfa 193-194 e bakabilirsiniz

Süleyman Hilmi TUNAHAN Efendi hazretleri, kaza namazı olan nafile namaz kılamaz diyenlere reddiye olarak şöyle buyumuşlardır. "Kasaba borcu olan kimse hiç et yemeyecek mi!"

----------------------------------------------------------------------------------------------

Soru : Kazaya kalan namazları, beş vakit namazın önünde veya sonunda bulunan sünnetler ile ödesek, yani, bu sünnetleri kaza namazı yerine kılsak olur mu?

Cevap : Kaza namazlarını ödetmenin yolu, Efendimiz(S.A.V) sünetlerini feda etmek olmamalıdır.

Soru : Kaza namazı olan bulunan kimse nafile namaz kılabilir mi? Bu hususta Hanefi mezhebi ile diğer mezhepler arasında görüş farkı var mıdır?

Cevap : Şafii mezhebine göre, kaza namazı olan kimsenin nafile namaz kılması haram olarak kabul edilmektedir. Hanefi mezhebine göre durum farklı bulunmaktadır. Şöyle ki : Kazası olan kimsenin, geçmiş namazlarını kaza etmesi, nafile namaz kılmakla meşgul olmasından evla ve efdal bulunmaktadır. Bu hükmün istisnaları vardır. Beş vakit namazın evvelindeki veya sonundaki namazlar(sünnetler) ile duha, tesbih, tehıyyetü'l mescid ve evvabin namazları gibi hakkında teşvik edici hadis-i şerifler bulunan nafileler müstesna tutulmuştur. Mehmet EMRE Fetvalar kitabı 1.cilt 209 ve 210. sayfalar

"Kaza namazları ile uğraşmak, nafile namazları ile uğraşmaktan daha iyi ve daha önemlidir. Fakat farz namazların müekked olsun olmasın, sünnetleri bundan müstesnadır. Bu sünnetleri terk ederek bunların yerine kazaya niyet edilmesi daha iyi değildir. Bu sünnetlere niyet edilmesi evladır. Hatta kuşluk ve tesbih namazları gibi, haklarında nakil bulunan nafile namazlar da böyledir. Bunlara da böyle nafile olarak niyet etmek evladır. Çünkü bu sünnetler, farz namazları tamamlar, bunların yerine getirilmesi mümkün değildir. Kaza namazlarının ise, muayyen vakitleri olmadığı için onların her zaman yerine getirilmesi mümkündür.

Bununla beraber namazları kazaya bırakmak günahtır. Bu günahdan mümkün olduğu kadar kurtulmak için sünnetleri feda etmek uygun olmaz. Böyle bir günahı işleyen kimsenin fazla ibadet ederek Allah'ın bağışlamasına sığınması gerekirken, hakkında Peygamber şefaatinin tecelli etmesine vesile olacak bir takım sünnet ve nafileleri terk etmek nasıl uygun olabilir? Hem bir kısım vakit namazlarını kazaya bırakmak, hem de diğer bir kısım vakit namazlarını, kendilerini tamamlayan sünnetlerden ayırmak iki kat kusur olmaz mı?"

( Büyük islam ilmihali-Ömer Nasuhi Bilmen "Eda ile Kazanın Farkları ve Kaza Namazları")

İnşaAllah faydalanırsınız..


Soru ve Cevap

MollaCami.Com