Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Kadınların evden dışarı çıkması

Ahzap süresinin 33. ayet-i kerimesinde (vakar ile) evlerinizde oturun.Evvelki cahiliyet (devri kadınlarının kırıla döküle süsülerini göstere göstere ) yürüyüşü gibi yürümeyin"diye buyrulmuştur.

Bu ayet-i kerimenin peygamber efendimizin temiz zevcelerine tahsis edilmesi onların şeref ve mevkilerinin yüceliği sebebiyledir. Onlara tebean diğer mü'min kadınlar da aynı hükme dahildirler(tefsiri kurtibi c.14. s.179.)

Kadınların evde oturmaları asıldır.Dışarı çıkmaları zaruri ihtiyaçlarını te'min etmek gibi dinen meşru sayılan bir mazaretle caiz görülmüştür.

Bu müsaade renk renk, kolsuz, dar ve kısa etekli elbiseler giyip ressam tablosuna dönmüş bir suratla sokağa parka çay bahçelerine ve benzeri yerlere gidip şehvetle açılmış gözlere endamını arzetmek için verilmiş değildir.

Ancak bu müsaade anne be baba gibi yakın hısımlarını itimad ettiği kadın arkadaşlarını ziyaret etmek; ahlakının olgunlaşmasına ve ilminin artmasına sebeb olacak va'z ve ilim meclislerine ve fetva sormaya gitmek gibi zaruri ve meşru hallerle sınırlanmıştır.Kadın böyle bir zarurete mebni dışarı çıkacağı zaman tesettüre son derece dikkat edecek ahlaksız kimselerin kendisine laf atmasına meydan vermeyecek şekilde hareket edecektir.(Mehmet Emre İslamda Kadın ve Âile

Hazret-i Peygamber(asm) başta olmak üzere sahabe-i kiramın erkeklerinin tesettürsüz kadınlarla konuşmaları ve başta ezvac-ı tahirat olmak üzere sahabe-i kiramın hanımlarının tesettürsüz erkeklerle konuşmaları ile alakalı hadisi şerifler ve tarihi vakalar, daha tesettür emri nazil olmadan önceki devreye aittir ve bu hüküm,tesettür ve hicab ayetleri ile mensuhtur.

Abdullah İbn-i Mes'ud (ra) 'ın rivayet ettiğine göre Nebiyyi Muhterem(sav) şöyle buyurmuştur:

''Kadın avrettir.Dışarı çıktığında şeytan onu gözetler(Fitneye sevk eder)Kadının, Rabbinin rahmetine en yakın olduğu hal, evinin içinde bulunduğu vakittir''(Tirmizi,İbn-i Hibban)
_________________________________________________________________________
Yaz güze ve kışa yer vermesi ve gündüz akşama ve geceye değişmesi kat'iyetinde,gençlik dahi ihtiyarlığa ve ölüme değişecektir.


Fıkıh & ilmihal

MollaCami.Com