Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Sigara haram mı? --ya da -- din yeni mi geldi?

Din yeni çıkmış gibi; insanlara göre değişirmiş gibi, her gün dinin bir meselesi sorgulanıyor. Mesela içkili namaz kılınır mı sorusuna herkes bir şey söylüyor. Kimisi, ben onaylamıyorum, kimisi, bir sakıncası yok diyor. Hiçbirisi kitaplardaki hükmü bildirmiyor. Halbuki fıkıh kitaplarında, (Sarhoş olarak kılınan namaz sahih olmaz. Az içkili olarak kılmak mekruhtur. Sallanacak kadar sarhoş olanın abdesti de bozulur) deniyor.

Şimdi de Zaman Gazetesi’nin 01/09/2006 tarihli “Fethullah Gülen ve Hayrettin Karaman’a göre sigaranın dindeki yeri” başlıklı haberininden bazı bölümleri aktaralım:

“FETHULLAH GÜLEN-Tedricî intihar olduğu için sigara haramdır

…Selef ulemasının bu mevzuda net bir fetva vermemiş olması ihtimal o dönemde sigaranın zararlarının bu derece bilinmeyişindendir. Eğer onlar da sigaranın zararlarının bu derece olduğunu bilselerdi fetvaları daha farklı olurdu.

PROF. HAYRETTİN KARAMAN-Sigara, 3 sebepten dolayı dinen haramdır

…Geçmişte İslam alimlerinin bir kısmı sigaraya mekruh veya mubah hükmünü vermeleri tamamen bilgisizlikten kaynaklanmaktadır. Tıbbi tahliller ortada yokken zararının bu kadar tehlikeli olduğu bilinmezken mubah veya mekruh hükmü verilmiştir.”

***

Soru: “Eski âlimler, sigaranın zararlarını bilmedikleri için sigaraya helal demişler. Bugün sigaranın öldürücü bir zehir olduğu kesin olarak ispat edilmiştir. Sigara içmek intihardır. Sigara elbette haramdır” diyenlerin eski âlimleri bilgisizlikle suçlamaları doğru mu?

CEVAP

Çok yanlıştır. Günümüzdeki cahillerin, önceki âlimleri sigaranın zararlarını bilmiyorlardı diyerek cahillikle suçlamaları, kıyamet alametidir. İslam âlimlerine olan düşmanlığın açık bir örneğidir. Resulullahın vârisleri olan İslam âlimlerini cahillikle suçlamak çirkin bir bid’attir.

Üç hadis-i şerif meali:

(Kıyamete yakın, türediler, önceki âlimleri cahillikle suçlayacaktır.) [İbni Asakir]

(Bu ümmetin sonunda gelenler, önceki âlimleri kötülediği, cahillikle suçladığı zaman, ilmini gizleyen, Allah’ın indirdiği Kur’anı gizlemiş olur.) [İbni Mace]

(Bid’atler çıkınca âlim ilmini açıklasın! İlmini açıklamayana lanet olsun!) [Deylemi]

Kur’an-ı kerimi gizleyerek lanete müstahak olmamak için, İslam âlimlerine saldıran türedilere, yine o büyük âlimlerin kitaplarından alarak cevap vermek zorunda kaldık.

Birçok şeyin fazlası zararlıdır. Bunların fazlası zararlı diye, azını kullanmaya haram denemez. Aklımıza değil, din kitaplarında ne yazıyorsa ona uymamız gerekir.

Tıpta kullanılan ilaçların çoğunda zehir vardır. Çok miktarları ölüme sebep olurken, az miktarları ise dertlere deva olmaktadır. Mesela eter için azı ayıltır, çoğu bayıltır denmektedir. Allahü teâlâ zehirleri de boşuna yaratmadı. Kanserlilere de zehir verilmektedir. Sigarada da öldürücü zehirler vardır. Çoğu elbette zararlıdır, ama azı zevkle içilmektedir. Oruçlu kimse, akşam iftar vakti, yemekten önce sigaraya sarılmaktadır. Kafam çalışmıyordu, sigara içtim rahatladım diyenler oluyor.

Tütünün zararları bilinmese bile, zehirli otların zararları bilinmekteydi. Afyon ve türevleri olan eroin, kodein, morfin ile baldıran, zakkum, esrar, kafein, kokain gibi zehirli otlar ve diğer zehirler eskiden de biliniyordu. Bilinen bu zehirli otların sarhoş etmeyecek, zarar vermeyecek miktarlarının haram olmadığı, az miktarlarını ilaç olarak kullanmanın caiz olduğu, (Feth-ur-rahim, Dürr-ül Muhtar, Redd-ül Muhtar) gibi fıkıh kitaplarında yazılıdır.

İmam-ı Nevevi hazretleri buyuruyor ki:
Sıvı içkilerin azı, zarar vermese de haramdır. Zehirli otların sarhoş etmeyen, zarar vermeyen miktarını ilaç olarak kullanmak caizdir. (Mühezzeb)

İbni Hacer-i Mekki hazretleri de buyuruyor ki:
Afyon ve diğer zehirli otlar haramdır, fakat az miktarlarını ilaç olarak kullanmak caizdir. (Zevacir)

Âlimlerin çoğu tütüne mubah demiştir. Mesela Şeyh-ul İslam Ebülbeka, Ahmed bin Ali Hariri, İsmail Meraşi, kadi Abdürrahim, Ganim bin Muhammed Bağdadi, Şeyhul İslam Behai, Muhammed Tarsusi, Muhammed Kehvaki, Mısır âlimlerinden Yusuf Decvi ve Muhammed bin Abdülbaki Zerkani, allame Abdülgani Nablusi, Abdürrahman bin Muhammed İmadi, allame Ali Echüri, Mahmud-i Samini, Osman Bedreddin, seyyid Abdülhakim efendi, büyük âlim, veliyyi kâmil mevlana Halid-i Bağdadi hazretleri buyuruyorlar ki:

(Zarar ve alışkanlık yapmayacak kadar az içilen tütüne haram ve mekruh demekten sakınmalı, kesesine ve sıhhatine zarar vermeyecek kadar az içenleri fasık, günahkâr bilmemelidir.)

!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!
!!!


Zehir yeni çıkmadı. İnsanlık tarihinden beri biliniyor. İslam âlimleri, buna rağmen ilaç olarak kullanılmasına cevaz vermişlerdir. Şu halde, (Eskiden âlimler sigaranın zararlarını bilmedikleri için mubah demişler) demenin ne kadar yanlış, ne kadar cahilce, ne kadar ahmakça bir söz olduğu meydandadır.

Din bilgilerinde, açıklanmamış bir şey kalmamıştır. Kemale gelmiş olan bu dine eklenecek bir şey de yoktur. Dinimiz, kıyamete kadar olacak her şeyin hükmünü bildirmiştir. Âlimler bunları açıklamıştır. İctihad için konu kalmamıştır. Helal ve haram bellidir. Her çeşit uyuşturucunun ve zehrin hükmü bellidir. Dinde eksiklik olmaz.

Bir âyet-i kerime meali:

(Dininizi ikmal ettim, üzerinize nimetimi tamamladım.)
[Maide 3]

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!
!!!!!!
!!!

Tamamlanmış bir dinde, sonradan eksik bir şey çıkmış olamaz.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!
!!!!!!
!!!

kardesim, ihya.org da sigara risalesi var orada bütün delilleri ile sonuc kisminda sigaranin haramligina hükmedilmistir. tabi yinede neyi nasi kabul etmeniz gerektigini kendiniz bilirsiniz...

bahsettiğiniz sigara risalesine bakma fırsatı buldum.

orada bazı nakiller yapılmış.
ben de nakilleri aktarıyorum başka birşey yapmıyorum...

Âlimlerin çoğu tütüne mubah demiştir.
Dikkat ediniz alimlerin çoğu...hepsi değil........

Adı geçen risalede konu taraflı şekilde ele alınmış.Tütüne mübah diyen alimlere yer verilmemiş.Bu gerçekleri söylemekten de açıkcası çekinmiyorum.Risale ihya.org sitesinde olsa dahi......

**********************************

İşte tütüne mübah diyen alimler:

Şeyh-ul İslam Ebülbeka,

Ahmed bin Ali Hariri,

İsmail Meraşi,

kadi Abdürrahim,

Ganim bin Muhammed Bağdadi,

Şeyhul İslam Behai,

Muhammed Tarsusi,

Muhammed Kehvaki,

Mısır âlimlerinden Yusuf Decvi ve Muhammed bin Abdülbaki Zerkani,

allame Abdülgani Nablusi,

Abdürrahman bin Muhammed İmadi,

allame Ali Echüri,

Mahmud-i Samini,

Osman Bedreddin,

seyyid Abdülhakim efendi,

büyük âlim, veliyyi kâmil mevlana Halid-i Bağdadi

Büyük İslam Alimlerinin cehaletle suçlanmasını doğru bulmak mümkün değil. O gün isnad ettikleri deliller usul cihetiyle mutlaka bu gün de aynen geçerlidir ve doğrudur. Aynen "Haramdır" fetvası verenlerinki gibi.
Malum böylesi durumlarda bir tarafın doğru olması diğer tarafın yanlış olmasını ilzam etmez.

Fakat sigara hususunda, bütün dünyada gözler önüne serdiği maddi yönden, sağlık yönünden, bu kadar zarar varken, tıp dünyasının belirlediği öldürücü zararları varken, İslam ulemasından Tahrim fetvaları yerine ibaha fetvalarını ön plana çıkararak İslamın meseleye bakışının bu yönde olduğu intibasını vermek te bir fayda yoktur. Bilakis çok zararı olur diye düşünüyorum.

Bu sabah işe gelirken otobüs durağında 11-12 yaşlarında üniformalı bir ilköğretim öğrencisi gördüm. Belli ki okula gidiyordu. Saat sabahın 7 si. Büyük bir olasılıkla kahvaltı bile yapmamıştı. Durağın arkasına saklanarak elindeki sigarayı o körpe ciğerlerine öyle bir özentiyle ve hırsla içine çekiyordu ki, bu zıkkımı beş yıl bilfiil içmiş ve çok şükür bırakmış biri olarak ciğerleri alev alacak zannettim. İnanın çok samimi söylüyorum bir an ciğerlerim acıdı.

bu bahsettiğimiz 11-12 yaşlarında bir çocuk. Daha işin başında. Körpe ciğerleri bir kaç yıl için de soba borusu gibi olacak.

bir de ileriki boyutları var
40 lı 50 li yaşlarda parmakları ayakları kolları kesilenler.
yatağa bağlı Kanser hastaları, vs.

bütün bu gerçekler ve "Haramdır" fetvaları dururken kamu oyuna sigara için verilen ibaha fetvalarını serd etmekte bir maslahat yoktur diye düşünüyorum.

Her doğru her yerde söylenmez sözünün iktizası bu olsa gerek.

Çünki sigara günde bir adet tüketilebilecek bir şey değildir. Bağımlılık yapar ve içenlerin kahir ekseriyeti günde en az 10-20 adet tüketir. Yani bu alışkanlığın azı yoktur.

Ve gözümü kırpmadan söyleyebilirim.
Zarar bakımından
Sigara Alkolden kat kat daha kötüdür.
Sigaradan kimlerin para kazandığı da ayrı bir konu.

Hz. Allah bu meretin şerrinden Cümle alemi korusun. Mübtelası olanlara da kurtulmayı nasip etsin.

Hürmetler.

harikulade yorumunuz için teşekkürler. duanıza aminler..



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aşkta tıpkı ELİF gibidir, isminde gizlidir. Ama okunmaz, o olmadan da besmele sese gelmez, o herşeyin içindedir; hiç birşeyde görülme


Fıkıh & ilmihal

MollaCami.Com