Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


ilahiler

ilahilerdeki müziklerin neden haram oldugunu neye dayanarak söylediniz bizi bilgilendirirmisiniz

Esselamu Aleykum Ve Rahmetullahi Ve Berakatuhu.

Degerli Kardesim Gılman...


Peygamber Efendimiz Sav. Bir Hadisi Seriflerinde Soyle Buyuruyorlar...

La Ubali Ma Eteytü İn Ene Şeribtü Tiryakan,Ev Teallaktü Temimeten, Ev Kultü Si'ran Min Kıbeli Nefsi...

Tiryak Yani Uyusturucu Madde Kullanmak, yada Nazar Boncugu Takmak, Veya Nefsin Hosuna Giden Şiir Turku Vesair İle Mesgul Olmak Gunah Olarak Bana Yeter, Gerisine Luzum Yok...

Guzel Kardesim, Nefsin Hoşuna Giden Ve Onun Lezet Aldıgı Her Sey Haramdır.

Zamanımızda İlahiden Cok Muziğin Yer Aldıgı Sözlerden, Sadece Muzigini Duyanın Sarkı Turku Sanacagı Sesler, Elbette Ve Hiç Suphesiz Nefse Hizmet Etmekdedir.

İlahileri çalgı ile, ney çalarak okumak bid'attir. Harama helal diyen ve haramı ibâdete karıştıran kâfir olur. Ilahi müzik diye piyasadaki müzikler gibi zikri haramla karisimi

ilahileri müzikle söylemek çok büyük günah, hatta küfre bile düşer insan.

Ama bu müzik degil ilahi diyenlere
Cevap olarak: Dinimizde ilahi diye bir müzik yoktur

Tasavvuf müziği diye bir şey yoktur. Müzik, nefsin gıdası, ruhun zehiridir, kalbi karartır. (Dürr-ül mearif)

Çalgı çalarak veya oyun arasında Kur'an okuyan kâfir olur. (Tergib-üs-salât)

Ruha Degil Nefse Hitab Eden, Sözden Cok Muzikle Dolu Olan, Ve Adına İlahi Diyerek klıf uydurulan Ve Musıkı Adı Altında Cevaz Verilmeye Calısılan Sözum Ona İlahiler Malum Sebelerden Dolayı Haramdır..

Measselam...

İlahileri çalgı ile, ney çalarak okumak bid'attir. Harama helal diyen ve haramı ibadete karıştıran kâfir olur. (S.Ebediyye)

İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki:
Resulullah efendimiz, geldiği bir evde, küçük zenci kızları [cariyeler] def çalıp şarkı söylüyorlardı. Şarkıyı bırakıp, Resulullahı övmeye başladılar. Resulullah efendimiz, (Onu bırakın, oyun arasında beni övmeyin. Beni övmek [ ilahi] ibadettir. Eğlence, oyun arasında ibadet caiz değildir) buyurdu. (K. Saadet)





Bu dava saldırgan küfre ve onun zehirli oklarına karşı zırhlı ve tulgalı erlerden kurulu ordu yetiştirme davasıdır...

kardeşlerim bilgilerinizden dolayı teşekkür ederim. çok yararlandım bizler kısmen biliyoruz fakat dayanagı olduğu zamzn ,daha emin bir şekilde cevab veririz Allah razı olsun elinize sağlık

müslümamların ekserisi bidatları bilmiyor işlemiş olduğu fiilin şeriatde yeri varmı araştırmıyor bile bazıları ise ilim irfan sahibi buyanlış yapmaz düşüncesi ile etrafındaki sahısları örnek alıyor işte bunlardan biride müzikli ilahi misaller okadar çokki yaş günü evlenme yılı vb vb okadar çokki müslümanın gözü açık olmalı falanca yapıyor diye yapmamalı bizim yapacağımız her iş edillei şeriyyeye uygun olmalı o iş kitap ta yok sünnette yok icmai ümmette yok kıyas da yok o iş her ne olursa olsun bidattir inanmayan haramı helal kabul etmiş olur ALLAHA EMANET OLUN

Sual: Bazı kimseler, İmam-ı Gazali’nin müziğe helal dediğini söyleyerek çalgı dinliyorlar. Acaba İmam-ı Gazali, Şafii mezhebinde olduğu için mi müziğe helal demiştir?

CEVAP: Hayır, hiçbir İslam âlimi çalgıya mubah dememiştir. Bazı mütercimler, sima veya sema kelimesini müzik anlamı vererek tercüme ettiklerinden dolayı bu büyük hataya sebep olmuşlardır. Dört mezhepte de çalgı haramdır.

Aletsiz, çalgısız nağmeli sese sima [teganni] denir. Çalgı aleti ile birlikte olan insan sesine gına denir. Gına haramdır. Burada Çalgılı İlahinin Cevabı Bir Nebze olsa Verilmiş Olur.(Dürr-ül mearif)

Çalgı ve kadın sesi, sima değil gınadır, haramdır. (Dürr-ül-mearif)

Abdullah-i Dehlevi hazretleri buyurdu ki:

Sima [güzel ses], evliyanın kalbindeki sıkıntıyı rahatlığa çevirir. Gafillerin sima dinlemesi, fıska yol açar. Hiçbir çalgı caiz değildir. (m. 85)

Davet edildiği yerde günah bir şey varsa, mesela ipek halı, duvarda canlı resimleri varsa, yahut çalgı çalınıyorsa, kadın erkek karışık ise böyle bir davete gidilmez. (K. Saadet s. 207)

Ut ve saz çalmak haramdır. (K. Saadet s. 231)

Çalgı aletlerinin imalinden kaçınmak, zulümden kaçınmak olur. (İhya 2/218)

Kalbi Allahü teâlânın yasak ettiği şeylerden birine bağlılığı olanın sima, tegannili sesleri dinlemesi, haram olup onun için öldürücü zehirdir. (K. Saadet s. 321)

Bu sözü delil gösteren cahiller, (çalgı kötülere haram, bizim gibi kalbi temizlere mubah) diyorlar. Halbuki burada çalgı denmiyor, çalgısız nağmeli ses deniyor. Çalgı herkese haramdır. Tasavvuf büyüklerinden

Mahmud-i İncirfagnevi hazretleri buyurdu ki:

(Yüksek sesle zikir yapabilmek için, kalbinde yalan ve gıybet bulunmamak, boğazından haram ve şüpheli şey geçmemiş olmak, gönlü riyada ve gösterişten temiz olmak lazımdır.)

İşte, teganni, sima yalnız böyle kimselere faydalı olur. Fıkıh âlimleri de, teganninin, böyle olmayanlar için ve çalgının herkes için, haram olduğunu bildirmişlerdir.

İnsana zevk veren ahenkli nağmeler, gönüllerde saklı olan güzellik ve çirkinlikleri açığa çıkarır. Her kaptan içindeki sızar, sima eden kişinin içinde ne varsa dışına o sızar. Sima kalbe ulaşınca, kalbde galip olan ne ise, onu harekete geçirir. (İhya 2/675)

Bayramlarda ve arada bir olursa [Hazret-i Âişe validemizin seyrettiği zenci cariyelerinki gibi] oyunlar, teganniler ve bunları seyretmek haram değildir. (K. Saadet s. 322)

[Cariyelerin saçını başını açmaları günah olmadığı gibi nağmeli sesleri de haram değildir.]

Düğünlerde kadınların tef çalıp teganni etmeleri mubahtır.çalgı aletleri çalıp oynamaları haramdır. (K. Saadet s. 323)

Teganni, raks, tef çalmak, kılıç ve kalkan oyunları ve neşeli günlerde [kölelerin gösterdikleri] oyunları seyretmek mubahtır. Çalgı Calmak haram oldugu gibi Bu oyundan Maksad Calgı İle birlikte Kadınların Oynaması Demek olmadıgını Anlamak gayet Acıkdır. Zira kendisi bizzat haram olanın, ziyadeliğine sebeb olur.(İhya 2/695)


Düğün ve benzeri yerlerde davul, tef çalmak haram değildir. Hacılar ve askerlerin davul, bando çalması caizdir. Ahlakı bozuk gençlerin davul çalması da haramdır. (K. Saadet s. 326)

Çalgı Aletleri 3 Türlüdür....

1- Haram olanlar. Tambur, düdük, zurna gibi şarkıcılara eşlik eden âletlerdir.

2- Mekruh olanlar. Bunlar tek başına çalınmadığı halde şarkıcıyı coşturan kaval gibi âletlerdir. [Mekruh yalnız söylenince tahrimen mekruh, yani harama yakın olan mekruh anlaşılır.]

3- Mubah olanlar. Bunlar da, eğlence âleti değil de, boru ve harp davulu gibi haberleşme âletleri ile nikâh için çalınan tef gibi toplantıya çağırma ve herhangi bir hususu ilân etmek için kullanılan âletlerdir. (Mükaşefetü’l Kulub-Kalblerin Keşfi)

Kur’an-ı kerim okumak veya Resulullah’ı övmek [Mevlid] gibi ibadetlere tef dahil hiçbir çalgıyı karıştırmak caiz değildir, yasaktır.

Tasavvuf ehli zatların sema [ilahi, kaside gibi nağmeli insan sesi ve şiir] dinlemesi caizdir.

Sema sırasında bunlara çalgı karıştırmak haramdır. İlahi Hakkında Diger bir Cevab.

İnsAllah Yeterli Olur Sorularınızın Cevabı Fazlasi İle Mevcut Kanaatindeyim...

Sadece Dikkatli Okuyup, Hangisi Caiz Nasil Caiz İzah Edildiği gibi Anlamak Gerek...

Measselam..


Fıkıh & ilmihal

MollaCami.Com