Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


DİLİMİZE NE KADAR SAHİBİZ!...

Dilimize ne kadar sahibiz.Görünüşte küçük bir et parçası olan ama beynimizdeki ve aklımızdaki düşüncelerimizi,dilek ve temennilerimizi,karşımızdaki insanlara ifade etmemize yarayan dilimiz bizleri bir felaketemi sürüklüyor yoksa huzura ve mutluluğamı götürüyor.Şu an toplumumuzda gıybet ,koğuculuk,iftira,yalan,dedikodu,laf taşıma malesef altın çağını yaşıyor.Bunlardan bir kaç tanesinden bahsetmek istiyorum.



Sevgili peygamberimize sahabelerden biri gıybet nedir diye soruyor.Peygamberimiz! gıybet, senin bir kardeşin hakında O nun duyduğu zaman hoşlanmayacağı sözler söylemendir. Buyurunca sahabe!Yaresulallah benim söylediklerim o kişide harfiyen mevcutise yine gıybet olurmu diye sorunca Peygamberimiz !harfiyen mevcut ise gıybet olur o kişide mevcut olmayan şeyler söylersen iftira olur buyurmuştur.Bir çok kişi, kardeşim ben hiç kimsenin yüzüne söyleyemeyeceğim lafı arkasına konuşmam deyip sürekli gıybet yapmaktadır.Bir insanın görünüşü ile alay etmek mesela şunun boyu çok kısaymış, şu şişmanmış,şu sırık gibi uzunmuş,ayağı topalmış,gözü körmüş demekte gıybettir kul hakkıdır.İnsanlara alaycı bir gülümseme de, küçümser bir bakışta gıybettir kul hakkıdır.Dinimizde gıybet ölü kardeşinin etini yemek gibi görülmüştür.



Koğuculuk ise bir konuşma ortamında bir kişi hakkında konuştuğumuzda o kişi hakkın da karşımızdaki insanlar da kin, nefret,duyguları uyandıraran sözler söylemektir.Hz. Musa bir gurup insanla yağmur duasına çıkıyor ve dua ediyorlar ama yağmur yağmıyor.Hz. Musa!Yarabbi ben senin peygamberinim ben sana dua ettim ama yağmur yağmadı bunun sebebi hikmeti nedir deyince Rabbimiz! Ya Musa içinizde bulunan günahkar bir kişi nedeniyle duanızı kabul etmedim buyurunca Hz. Musa Yarabbi o kişi kimdir bana söyle ben onu aramızdan uzaklaştırayım dedi. Rabbimiz Ya Musa koğuculuğu size yasaklamışken benmi koğuculuk yapayım siz topluca tövbe edin ben tövbenizi kabul ederim sonra tekrar dua edin buyuruyor ve böylece yağmur yağıyor.



Malesef bir çoğumuz hiçbir haklı sebebimiz yokken yalan söylemekteyiz.Mesela bir askerlik muhabbeti başladığı zaman birin yanına beş katılarak yalanlar havada uçuşuyor.Av muhabbetleride aynen böyledir.Dört çeşit konuşma vardır .birincisi bize zarar verir karşımızdakine zarar vermez,ikincisi bize zarar vermez karşımızdakine zarar verir,üçüncüsü ne bize nede karşımızdakine zarar verir burada zaman kaybı da bizim için büyük zarardır dördüncüsü ise hem bize hem karşımızdakine fayda verir, Rabbimizi zikretmek ,peygamber efendimizin sünnetin den bahsetmek islam büyüklerinin hayatlarından bahsetmek,problemlerimize dinimize uygun çözümler aramak,Rabbimize nasıl yakın oluruz,cenneti nasıl kazanırız,şeytanı nasıl kahrederiz gibi.Peygamberimiz!Allah a ve ahiret gününe inanan ya hayır söylesin veya sussun buyuruyor.Şakalarımızada dikkat edelim.Peygamberimizin şakaları bile gerçekleri anlatırdı.Bir keresin de yaşlı bir kadına yaşlılar cennete giremez deyince kadın üzüldü Peygamberimiz önce gençleştirilirler sonra girerler buyurunca kadın gülümsedi.Dil zincire vurulmuş bir aslan gibidir serbest bırakırsanız sağa sola zarar verebilir.Hz.isa ya sormuşlar bize bir amel söyle biz onu yapınca cennete girelim dediler Hz İsa!yaşamınız boyunca hiç konuşmayın cennete girersiniz dedi Ya İsa konuşmadan yapamayız dediler ozaman konuşursanız hayır söyleyin buyurmuş.Atalarımız söz gümüş ise sükut altındır demişler Peygamberimiz! Çok konuşan çok hata yapar çok hata yapan çok günah işler çok günah işleyende cehenneme gider buyurmuştur.Bundan böyle dilimize sahip çıkalım sadece konuşmuş olmak için,çevremizdeki insalar negüzel konuşuyor desindiye dikkat çekmek için konuşmayalım.Kimsenin gıybetini yapmayalım unutmayalım ki kul hakkı diye bir şey vardır Rabbimiz bütün günahları affedebildiği halde kul hakkını affetmemektedir hak sahibiyle bizi baş başa bırakıyor.lütfen dilimize sahip olalım. bin düşünüp bir söyleyelim.İnsanlara bizde çok hakkın var hakkını helal et demekle helalleşilmez.O kişiye, ben falan zaman falan yerde şu şu kişilerin bulunduğu bir ortamda senin hakkın da şunları şunları söyledim orada bulunan kişilerin senin hakkın da kötü düşünmelerine sebep oldum şimdi ise çok pişmanım ne olur bana hakkını helal et demek gerekir.Ölmeden önce kendi kendimizi hesaba çekelim.Rabbim sevdirsin bize sevdiklerini,sevdirmesin bize sevmediklerini.



Hem bu dünyada hem ahirette sonsuz bir huzur ve mutluluk için özü sözü bir ve dosdoğru bir yol olan islam yolunda yürüyen Allah Resulüne layık birer ümmet olabilmek dileğiyle ALLAH A EMANET OLUN. ALLAH YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN...


Diger Konular

MollaCami.Com