Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Faiz

selam aleykum, arkadaslar benim ilgimi ceken bir soru var, faizin hangisi haram dir, cünkü faize karisanlar allaha ve peygambere savas acmis diye bir ayet var kuranda?!

ALLAH RAZI OLSUN, ÇOK GÜZEL BİR KONUYA DEĞİNDİN. ÇOK UZUN ZAMANDIR BU KONU ÜZERİNDE DURUYORUM. CANIM ÇOK YANDI FAİZLERDEN. BİR ÇIKIŞ KAPISI ARIYORUM. AMA AYNI GİRDABIN İÇİNDE DOLANIP DURUYORUM.BİR TÜRLÜ BU İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMADIM.LÜTFEN BU İŞİN EHLİ BİRİSİ BİLDİKLERİNİ BİZİMLE PAYLAŞSIN.

Faiz (ribâ)...

Faiz, cinsi ve miktarı aynı olan iki şeyin değiştirilmesindeki sözleşmede bir taraf için kabul edilip karşılığı olmayan bir fazlalıktır. Bir başka deyimle verilen borcu ziyadesiyle geri almak demektir. Kur’an-ı Kerim’de “riba” olarak zikredilmiştir.

Başlıca iki kısımdır:

Nesie ribası: Geç ödenen borca eklenen ziyadelik. Bu anapara ve faiz ödenmeyecek olursa bu ikisine eklenen ziyadelik. Bu cahiliye devrinde çokça uygulanırdı ve adet haline getirilmişti. Borçluyu altından kalkamaz hale getirirerek alacaklıyı haksız yere zengin ederdi.

Fazlalık ribası: Karşılığında hiçbir şey bulunmayan ziyadelik. Mesela 100 kg buğdayı 110 kg buğday ile değiştirmek; buradaki 10 kg fazlalıktır ve karşılığı yoktur. Dolayısıyla faizdir.

Bir toplumu ekonomik yönden sıkıntıya düşüren, inanç ve ahlaki değerlerini zayıflatan etkenlerin başında faiz (riba) gelmektedir. Rasülullah Efendimiz (s.a.v.) :

“Faiz yetmiş üç çeşittir. En hafifi adamın annesini nikahlamaya kalkmasının dengidir.” (1) buyurarak faizin ne derece tehlikeli olduğunu vurgulamıştır.

Faiz Müslümanlara ilk olarak Ali-imran suresinin 130. ayet-i kerimesi ile haram kılınmıştır: “Ey iman edenler, faizi kat kat alarak yemeyiniz. Allah'tan sakının ki başarıya ulaşasınız.”

***
İmam-ı Azam ve İmam Muhammed'e göre, küfür diyarında yaşayan bir müslümanın gayr-i müslimden faiz almasında beis yoktur. Çünkü onlara göre faiz almak hıyanet sayılmaz, normaldir. Ebu Yusuf’a göre caiz değildir.

Faiz iki müslüman arasında veya bir müslümanın gayri müslime faiz vermesi şekliyle haram kılınmıştır. Gayri müslim ile olan kısmında da müslümanın menfaati gözetilmiş eğer gayri müslime müslümanın verdiği faizde müslümanın menfaati daha fazla ise o dahi caiz görülmüştür. (Fetvalar, Mehmed Emre)



***

Bir sene sonra 2,5 milyon istemek üzere şimdiden 2 milyon vermek faize girer mi?

Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz, “Her menfaat sağlayan borç faizdir” (2) buyururlar. Bu da alacaklının borç verirken, bir müddet sonra ne kadar fazla isteyeceğini şart koşmasıyla gerçekleşir.

Yukarıda meâlini verdiğimiz hadis-i şeriften anlaşıldığı üzere, borç verirken bir menfaat sağlamayı şart koşmamak lâzımdır. Şayet böyle bir şart koşulmazsa, borçlunun borcunu öderken fazla vermesinde veya en iyisini vermesinde bir mahzur yoktur. Çünkü bu kimse borcunu en iyi şekilde ödemiş ve iyiliğe karşı iyilik yapmıştır.

“İyiliğin karşılığı iyilikten başka bir şey midir?” (3) meâlindeki âyet-i kerimede belirtildiği gibi, meselenin bu yönü bilhassa borçluyu ilgilendirir. Borçlu bunu düşünecek, alacaklının zararını telâfi edecektir.

Paranın tedavülden kalkması veya değer kaybetmesi halinde nasıl hareket edileceği hususunda da Hanefi imamları arasında farklı görüşler vardır. İmam-ı Âzam, “Alınan borcun sayı olarak aynı miktarı verilmelidir. Paranın değeri ister yükselsin, isterse düşsün, borçlu aldığı paranın mislini verir. Yüz lira borç aldıysa yüz lira ödeyecektir” (4) der. İmam Muhammed ile İmam Ebu Yusuf ise, “Borçlu aldığı borcun mislini vermez, ödeme esnasındaki kıymetini, değerini verir” demektedirler. Fetvanın da bu şekilde verildiği bildirilmektedir.

Buna göre, birisine bir seneliğine 2 milyon borç veren kimse, aradan bir sene de geçmiş olsa, yine bu miktar alacağının olduğunu bilmelidir. Fakat ödeme esnasında borçlu, paranın yıllık değer kaybını nazara alarak ona göre bir fazlalık verirse, aldığı borcun kıymetini vermiş olacağından İmameynin (İmam Muhammed ile İmam Ebu Yusuf) kavline göre amel etmiş, hem de alacaklının hakkını üzerinde bırakmamış olur. Bu meselede fazlalık baştan şart olarak koşulmamış, sadece borçlu alacaklıyı düşünerek zararını telâfi etmeye çalışmış olur. (Mehmed Paksu Çağın Getirdiği Sorular)


***

Hz. Ömer (r.a.):

"Faiz âyeti en son inen âyetlerdendir. Resûlüllah (s.a.v.) bunun yeterince açıklamadan vefat etti. Bu sebeble faizi ve faiz şüphesi olan şeyleri bırakınız" buyuruyor.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de "Kim şüpheli şeylerden kaçınırsa dinini ve ırzını korumuş olur; kim de şübheli şeylere dalarsa sonunda harama düşer." buyurmuşlardır. Bu hadis-i şerif ve "Sana şüphe vereni bırak, şüphe vermeyeni yap" hadîs-i şerifi doğrultusunda şüpheli şeylerden uzak durmak en isabetli olanıdır diyorum. Zira faiz şüphesinden kaçınmak İslam alimlerince vacip sayılmıştır.

Rabbim helalinden yiyip içenlerden eylesin cümlemizi...


______________________________________________________

(1) (Feyz'ül-Kadir, c/4,sh:50. Mehmed Emre, Kırk Konuda Kırk Hadis, sh:510. Osmanlı Yay.İst.)
(2)Feyzü'l-Kadir, 5:27. Hadis No:6336
(3) Rahman Suresi, 60
(4) İbni Abidin, Reddü'l-Muhtar,4:174. Kasani, Bedayiü's-Sanayi,7:394



SELAMÜNALEYKÜM MOLLACAMİ DOSTLARI. ARANIZA GİRELİ 1 YILDAN FAZLA BİR SÜRE OLDU.SİZLERİ TANIDIĞIM GÜNDEN BERİ ÇOK MUTLU VE HUZURLUYUM.AMA BENİ OLDUKÇA RAHATSIZ EDEN BİR KONU VARDI, O DA FAİZ KONUSUYDU. SAĞOLSUN FARUKAKTAŞ BU KONUDA GEREKEN CEVABI VERDİ. VE BEN NEKADAR BÜYÜK BİR SIKINTI İÇİNDE OLDUĞUMU ANLADIM. RESMİ BİR KURUMDA ÇALIŞIYORUM.ÇOK SIKINTILI BİR ZAMANIMDA KREDİ ÇEKTİM.BİLİYORUM ÇOK BÜYÜK BİR YANLIŞ YAPTIM. AMA YAPABİLECEK BAŞKA BİRŞEYİM YOKTU.MEBLAĞ BÜYÜK OLDUĞU İÇİN(5.000,00-YTL BEŞBİN) KİMSEDEN İSTEYEMEDİM.ŞİMDİ DAHA ÇOK SIKINTIYA DÜŞTÜM.FAİZİN İÇİNE GİRİNCE DAHA BETER OLDU. SİZDEN BANA YARDIMCI OLMANIZI İSTİYORUM. ALLAH AŞKI İÇİN BANA YARDIMCI OLABİLECEK(BORÇ OLARAK) VE BUNA GÜCÜ YETEN BİRİLERİ VARSA LÜTFEN BENİ BU SIKINTIDAN KURTARIN. RESMİ BİR KURUMDA ÇALIŞTIĞIM İÇİN GERİ ÖDEME GÜCÜM VAR. MSN ADRESİMDEN BANA ULAŞABİLİRSİNİZ. SELAM VE DUA İLE. ALLAH A EMANET OLUN

FAİZ BİR ALIŞVERİŞ DEĞİLDİRVE HÜKÜM KESİNDİR HARAMDIR İŞTE DELİLgörüntüle düzenle
Posted On: Cum, 2006-08-04 14:22 by kumruseyfi

SON ZAMANLARDA bazı finanas kuruluşlarında güya islami finas kesimiyimiş aman dikkatli olalım bu bizimki alışveriştir caizdirdiyorlar bir arkadaşla sohbet arsında bu mevzuyu konuştuk aman kanmayalım faiz hükmü kesin ve açıktır.işte delil ve kanıt

AYETİ İNKAR GÜNAHTIR VE DEĞİŞİK YORUM YAPMAK KÜFRE SEBEP VERİR.
"riba (FAİZ) yiyen kimseler şeytan çarpan kimse nasıl kalakrsa öyle kalkarlarbu işte onların alışverişte tıpkı faiz gibidir demeleri yüzündenedir.halbuki ALLAH alışverişi helal kıldı faziz ise haram kıldı bundan böyle herkim rabbi tarafından kendinbe öğüt gelirde faziden vazgeçerse artık geçmişi ona ve hakkında hüküm ALLAH a aittir. HER kimde döner yeniden faiz alırsa işte onlar cehennemliktir hep orada kalcaklardır."
BAKARA SURESİ275 .AYET.

éEy iman edenler öyle kat kat katlayarak faiz yemeyin Allahtan korkunki felah bulusınız.Ali imran suresi130

"ve men edildikleri halde fazi almaları ve halkın mallarını yemeerş sebebiyledirki önceden onları heal kılnımış bir çok temiz ve hoş nimeti kendilerineharam ettik ve kafir olarak kalanlarına elim bir azap hazırladık...nisa161,ayet.

birde peygamberimizin sözünü dinleyin.

Ashabim!

"Kimin yaninda bir emanet varsa, onu hemen sahibine versin. Biliniz ki, faizin her cesidi kalidirilmistir. Allah

böyle hükmetmistir. Ilk kaldirdigim faiz de Abdulmutallib'in oglu (amcam) Abbas'in faizidir. Lakin

anaparaniz size aittir. Ne zulmediniz, ne de zulme ugrayiniz.

EVET HÜKÜM BUDUR VE ENİ SONU YOK TUR YOK BU ALIŞVERİŞ GİBİDİR YOK YÖNETİM LAİKMİŞ CAİZ OLABİLİR SÖZLERİNE TAMAH EDİP BURALARA PARA YATIRMÖAYALIM ELİM ALLAH YANRSINIZ.O MAHŞERDE HERKES HERKESTAN KAÇACAK İŞTE ŞU HOCA BAN YATIR DEDİ SORUMLUSU O YOK ÖYLE ŞEY HERKES KENDİ MİZANINI KENDİ OLUŞTURACAK BÜYÜK BULUŞMADA ALLAH YAPANLARTIDA BİR AN EVVEL KURTARSIN....

Şimdi aslında can alıcı soru şu Her kıldığımız namaz bize emr olunan namazmı? Namaz ne zaman hakkıyla bizden istenen namaz(slah) oluyor. Namazın şartları vardır. mezheplere göre sünneti vacibi müstehapı vardır. O halde faiz dediğimiz şey her zaman haram kılan RİBAmıdır? RİBA nın şartları nelerdir? Adı faiz olan herşey RİBAMDIR? Bunu düşünmek lazım. Mesela İmamı maliki hz.lerinin şöyle bir sözü var "Bir kimseki ilmi bey (alış veriş) bahsini bilmeden ticaretle uğraşsa ZINDIK olur" Asgari Fıkıh bilgisi (muhatasar ilmihal) herkese şarttır. Özellikle ticaretle iştigal eden kişi için ilmi bey i bilmesi elzemdir. Riba nın hükümleri de ilmi beyde vardır. Haram olan ribanın kısaca ve etraflıca 3 şartı vardır. Bu şartlar aynı anda gerçekleşecek;
1* Alan veren müslüman olacak,
2* Alınan ve verilen meta (eşya, şey) aynı vasfa sahip olacak,
3* Misil artışı ve vade olacak.

2* madde de şudur paraya para , buğdaya buğday, altına altın, X malına X malı, ama para verip X malı alsa bu hüküm bozulur.
3* aynı emtia verilip aynı emtia istenirken fazlalık (100 ytl verip 120 ytl istemek) ve şu tarihte ödeme talebi.
Vadeli satışlar da mal verilip par istendiği için RİBA olmaz. Her fazlalığı veya artışı faiz deyip haram deyip kestirip atmak yanlış oluyor. Çünki haramı helal saymak kadar helali de haram saymak yanlış olur.
Eksiğimiz varsa ehlince düzeltile, "Adım hıdır elimden gelen budur"




" Ya Rabbi! Senin Kahhar ismini seviyorum " Abdulkahir Hackerullah


Soru ve Cevap

MollaCami.Com