Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Kameri Aylarda ki ihtilafta yahudi parmağı var.

S.aleyküm;

Bir çoğumuzun malumu olduğu üzere hilalin gözetlenmesi (Rüyeti hilal) hususunda İslam coğrafyasında bir ikilik yaşanmaktadır son yıllarda. Ama malesef bu mevzuda araştırdığım kadarı ile internet mekanında ciddi bir çalışma malesef yoktur. Bunun eksikliği olduğu için son aylarda bir kaç arkadaş beraber bazı çalışmalar yürütüyoruz. İlk olarak dikkatimizi çeken husus Yahudilerinde kameri takvim kullanmaları ve kendilerince bazı dini kanunlar çerçevesinde takvim üzerinde oynama yapmış olamalarıdır. Ayrıca rüyeti hilalin nasıl yapıldığı hakkında bir çoğu kimsenin ne coğrafi (ve astronomik) ne de fıkıhi bilgisi malesef yok denecek kadar azdır. (şurdan telefon geldi hilali görmüşler bu kadar) Bu mevzu üzerine elimizden geldiği kadarı ile ciddi araştırmalar yapmaktayız ve inşl. yakın zamanda buradan elde ettiğimiz bilgileri sizlerle paylaşacağız. Tabiki sizlerin ve değerli alimlerimizin bilgilerinide görmek isteriz.
Yakında görüşmek üzere selametle kalın.

Rüyet bahsi öncelikle coğrafi bir mevzudur. Hz. Peygamberimizden evvel de insanlar (ve o günki inananlar da) bu hususa ehemmiyet vermişlerdir. Ay takviminin esasını oluşturmaktadır. Bu sebeble hadiseye önce coğrafi veya astronomi açısından ele almamız lazım gelir.
Öncelikle ayın fazlarını (moon phase), evrelerini incelemeliyiz. Batan ay veya son hilal den başlanır ay gözlemi yani rüyeti hilal. Çünki Batan ay sonrası doğan ay çıkmaktadır. Buda en az 3-4 gün akşamını kapsar. Batan ayın yani batan hilalin ağzı sağ tarafa bakar. Daha sonra tamamen kararır. Tıpkı dolunayın tam tersi gibi.Ay ilk yeni ay olduğunda tamamen karanlıktır. Yaklaşık 7 ila 9 saat geçtikten sonra ilk hilal doğar. Doğan hilalin ağzıda sol tarafa bakar. Burada ki linkleri tıklarsanız göreceksiniz. http://www.moonsighting.com/moonphoto.html . Dikkat ederseniz New Crescent Moon ifadesi geçenler doğan hilal dir.Old Crescent Moon ise batan hilaldir.
Hulasa öncelikle batan hilalden gözlenmeye başlanır. Ayrıca gözlem saatide akşam namazı önüdür. Çünki Batan veya Doğan hilal ancak o vakitte görünür. İlerleyen saatlerde gece, gece yarısı sabaha karşı veya gündüz görünmesii imkansızdır. Çünki Ayın, Dünyanın(gözlemcinin) ve Güneşin pozisyonu gereği ay kör noktadadır. Gözlemcinin olduğu tarafın tersindedir. Ancak ve ancak akşam ezanı önü veya civarı görünür. Bu anlattığımız tabiki çıplak gözle yapılan gözlemdir. Elbette uydudan gözlem tekniğide hayatımıza girmiştir. Zaten ihtilaf asıl burda olmaktadır. Mesela bu adrese bir göz atınız http://www.fourmilab.ch/cgi-bin/Earth/action?opt=-m&img=MoonTopo.evif buradan uydu vasıtası ile ayı gözlemleye bilirsiniz. Bu içinde bulunduğumuz zil hicce ayının başlangıç tarihinin üzerinde bir bakalım, en alt satırda UTC yi işaretleyip tarih kısmına 2007-12-09 18:00:00 yi yazdınız ve UPDATE ye tıkladığınızda gelen ay resmine ve altına bakarsanız 1 dakikalık yeni ay olduğunu göreceksiniz. Evet bu yeni aydır ama hilal değildir. Bu yeni ay diye yarın yeni takvim ayınında başladığı manasına gelmez çünki ortada henüz çıplak gözle ve uydudan görülecek bir hilal yoktur. Devam ediyoruz UTC den saati ilerletelim mesela ertesi sabah yapalım 2007-12-10 03:00:00 diyelim yani 8 saat ekledik. Gelen resimde anca ince bir çizgi şeklinde ağzı sağa bakan hilal çıkmaya başladı. AMA BU HİLAL MALESEF GÖZLEMLE GÖRÜNMEZ ÇÜNKİ DÜNYANIN AYDINLIK TARAFINDADIR VE DEDİĞİMİZ GİBİ AKŞAM EZANI CİVARI DEĞİLDİR. HİLAL ÇIPLAK GÖZLE 2007-12-10 18:00:00 UTC YAZDIĞIMIZDA GÖRÜNECEKTİR ÇIPLAK GÖZLE VE AKŞAM VAKTİ. Dikkat ederseniz 21 saatlik bir doğan yeni ay, ancak doğan hilal oldu. Ama malesef 1 gün sonra, önce değil.
Biz burada dilimizin döndüğü kadarı ile astronomi ilmini kullanarak bişeyler anlatmaya çalıştık. Eğer anlaşılmayan hususlar olursa yazışmaya devam ederiz. Fıkhi açıdan zaten kaynaklarda kıymetli bilgiler mevcuttur. Fakat anlattığımız şekilde bilgi malesef internet mekanında yoktur.(veya rastlamadım).Umarım faydalı olmuştur.

Ayrıca http://ruyet.org/ adresine bakınız.

Son olarak bilgisayarınızdan google "hebrew calender" yazarak yahudi takvimi ile alakalı bir çok dökümana ulaşabilirsiniz. Hatta outlook gibi olup hem hicri hem rumi hemde ibrani takvimi bir arada barındıran programlarda mevcut. Bunları nedenmi anlatıyorum şu sebebten. Yahudilerde kameri takvim kullanmaktadırlar. Ve her ne kadar ayın evrelerini gözlemleselerde kendilerinin sonradan ihdas ettikleri şeriat çercevesinde ay başlangıcını 1 gün öne almaktadırlar. Şöyleki 2 bayram arka arkaya gelmemesi lazımdır. Eğer 2 bayram günü ardışık olrak denk gelirse ayın 1. gününü öne çekip arasına 1 gün atarlar.Misal diyelimki 14 ADAR günü mayasız ekmek bayramı cuma gününe geliyor.Arkası C.tesi günü yani ŞABAT bayramı oluyor ve iki bayram arka arkya geldiği için 1. gün öne alınınca 14 adar cuma değil perşembeye geliyor ve arada cuma günü boş kalıyor. HA BU ARADA İKİ BAYRAM ARASI DÜĞÜN OLMAZDA BURADAN GELMEKTEDİR.ÇÜNKİ DÜĞÜNDE BAYRAM SAYILDIĞI İÇİN 3 BAYRAM ÜST ÜSTE GELDİĞİ İÇİN YAHUDİLERDE YASAKLAMIŞTIR. AMA BU İSRAİLİYATTA DİNİMİZE SOKULMUŞTUR MALSESEF. Ve ilginçtir son 10 sene için yaptığım araştırmada ramazan ayında İslam ülkeleri arasında ihtilaf olduğunda yahudilerde hep günü bir öne almışlardır. Acaba bu kadar tesadüf olabilirmi ?

ŞİMDİLİK BU KADAR SELAMETLE KALINIZ.

" Ya Rabbi! Senin Kahhar ismini seviyorum " Abdulkahir Hackerullah

Ellerinize saglik kemali kardesim. Mevzuyu cok iyi sekilde aydinlatmissiniz

teesekkür ederiz

edindiğimiz malumatlara devam ;

Yukarıda anlattığım malumatları daha iyi izah edebilmek için düşünürken çokda faideli bir site buldum. (bu arada ingilizcemi körelttiğim için kızıyorum kendime)
http://www.yakinhali.com/ani/
tıklayınca açılan sitede flash da yapılmış güzel bir animasyon var. altta mavi yazılarda fasting (oruç) basınız. daha sonra ayın dünya etrafında 29-30 günlük dönüşünü temsil eden animasyon başlayacaktır. Tabi animasyon biraz hızlı yine mavi yazılardan slow motion (yavaş) basarak yavaş yavaş dönüşünü izleyelim.
Sol üst köşede ayın dünyadan nasıl görüldüğünü gösteren şekil var. dünyanın aydınlık yüzünün sağında ise başlangıç çizgisi (yani yeni ayın doğması ile takvim ayı başlıyor.)
Daha evvel bahsettiğim gibi ayı (yeni doğan hilal veya batan hilali) ancak ve ancak akşam batımında çıplak gözle görülür. Animasyonda ise dünyanın ekranda üstkısımda karanlık ile aydınlığın birleştiği yerdir. Burayı baz alarak animasyonu start stop ettirerek inceleyiniz daha iyi anlaşılacaktır. Anlaşılmayan yeri sorabilirsiniz.
Ayrıca bir çalışma daha peşindeyim. Saudilerin "UmmUlQura Calendar" dedikleri bu işi inceliyorum. Ama dediğim gibi ingilizce olduğu için zorlanıyorum. Ama elde ettiğim bilgi şu onlarda elektronik ortamda kullanılan bir takvim yapmışlar ama malesef diğer takvimlerle ihtilaflı. Bizleri siz takvime göre hareket ediyorsunuz diye eleştirenler kendileri takvim yapmış ve bazı hesaplamalar var. Bu takvimi inceliyorum. İleriki yıllarda bizim kullandığımız takvimle hitilaf olamayan seneler var. bu seneleri tam tesbit edip burdan açıklayacağım. Peki bunun bize ne faydası var diyeceksiniz? Şunun için o yılları tesbit edeince o yıllarda hacca gidilmesini özellikle salık vereceğim...


" Ya Rabbi! Senin Kahhar ismini seviyorum " Abdulkahir Hackerullah

son sözümde ihtilafsız yılları tesbit edip o yıllarda hacca gidilmesini salık vereceğim demiştim. Çünki hacc ibadeti bir çoğu kimsenin zor veya hiç eline geçmeyen bir ibadettir. Belki eskilere göre kolaylaşan yanları olmakla beraber bazı zorluklarıda var. Zaten zorluk olmasa ibadetin adı olmaz diyorum. Eskiler kalabalık değildi ama yaya gidiyorlardı. Kabe tavaf ederken şimdiki gibi mermer değildi. (Medineyi Münevvere de eski fotograflar denk gelmişti. Hacılar toprak zeminde tavaf ediyorlar ve toz kalkıyor mesela, ama insan sayısı bugüne göre çok az.) İşte her devirde kolaylıkla beraber ayrı bir meşakkat geliyor böylece denge sağlanıyor. Şahsımca günümüzde bir meşekkatte bu takvim ihtilafıdır. Bu sebeble mevzu daha da önemlidir.
Şöyleki ; burayı tıklarsanız http://prayer.al-islam.com/convert.asp?l=trk suudi krallığına ait din işleri başkanlığının hicri takvimine ulaşacaksınız. İleriye yönelik tarihleri istediğiniz gibi saptayın ve ilk yazımda uydu ay görüntülerini aldığımız fourmilab sitesinden kıyaslayın hilali. Dikkat ederseniz takvim de bazı kameri aylar uyuşmuyor. Diyanet işlerinin www.diyanet.gov.tr sitesinde ruyet ile alakalı detaylı bilgi var.
Şimdi bu kıyaslar neticesinde iki takvim arasında ihtilaf olmayan hac ayları (zil hicce) tesbit edebilirsiniz. Şahsen 2015e kadar tesbit ettim. 2008(bu yıl) ve 2013 yıllarında ihitlaf var. 2009-2010-2011-2012- -2014-2015 yıllarında ihtilaf yok. Bu sebeble arkadaşlarıma ve beni galee alan kimselere tavsiyem mümkünse 2008 ve 2013te hacc e gitmesinler. Bu bir tavsiyedir. (İnshaAllah Şahsen bende bu şekilde gitmeyi düşünüyorum.) 2014 yılında ki hacılarda,Haccı Ekber yapmış olacaklardır.Arefe günü Cum'a ya denk geldiği için. (inşaAllah)


" Ya Rabbi! Senin Kahhar ismini seviyorum " Abdulkahir Hackerullah


Fıkıh & ilmihal

MollaCami.Com