Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Dayak etkili bir disiplin metodu olabilir mi?

Bu soruya çok net bir cevap verip,cevabimin izahini yapmak istiyorum.
Dayak kesinlikle bir disiplin metodu deGildir,hele etkili bir disiplin metodu hiç deGildir.Bir çok ebeveynin kullandiGi dayak ile disipline etme metodu ebeveyni amacina ulastiriyor gibi görünür.Çünkü ebeveyn o an için istediGini çocuGa yaptirabilir.ÇocuGun bir birey olduGu ve birey olmanin bütün haklarina sahip olduGu unutulmamalidir.ÇocuGun sinirli gücünün ebeveynin gücüne denk gelmediGi ortadadir.
Çocuk bundan dolayi kendisini savunamaz.Dayak atmanin çocuGun psikolojik yapisi açisindan da çok ciddi zararlari vardir.

Bu zararlari söyle siralayabiliriz:
*En büyük dayanaGi,ebeveyninden gelen sevgi olan çocuk dayak ile birlikte bu sevgiyi yitirdiGini düsünür.Anlik olusan bu düsünce zamanla ebeveyn-çocuk iliskisini ileri boyutta zedeler.

*Çocuk kendisine dayak atildiGi esnada kendisini ebeveynine karsi savunmaz.Bu da çocuGun özgüvenini zedeler.

*Çekinik,ürkek ve pasif bir kisilik yapisi olusabilir.

*Çocuk ebeveynini modeller.Kendisine kizildiGi için dayak yiyen çocuk,en ufak bir tartismada kardesine veya çevresindeki diGer insanlara fiziksel siddet uygulayabilir.

*SaldirganliGin temelindeki sebeplerden biri çocukta yasanan fiziksel siddettir.

Bütün bu zararlari öGrendikten sonra eminim artik dayak olgusunun üzerine bir hat çekersiniz.Unutmayin ki dayak atmadan da basariya ulasilabilir (alinti:psikolog:Yasemin Yalçin Aktosun)

ALLAH RAZi OLSUN sevginin acamayacagi kapi olmadigini insallah butun aile buyukleri ogrenir kisilik bozukluklarinin kucuk yasta cocuga atilan dayak ve sevgisizlikten ileri geldigini ve o insanin mutlaka kendi cocuklarina da ayni sekilde davranacagi bilinen bir gercek. ALLAH(cc) butun anne ve babalara ibret ve ornek alinan gozumuzu acip ilk gordugumuz insanlara akillarini ve sevgilerini kullanmak nasip eder.hakikati hak gozuyle islam terbiyesiyle uygulamayi nasip eder. Selametle


Aile ve Cocuk

MollaCami.Com