Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Önce es mi; yoksa anne mi olmaliyim

Önce es mi; yoksa anne mi olmaliyim


isterseniz önce söyle bir soru yönelteyim. Siz önceliGi annelik rolünüze mi, yoksa eslik rolünüze mi veriyorsunuz?

Toplumumuzda genellikle anneliGin daha ön planda olduGu ve hanimlarin yasadiklari annelik güdüsünün yogunlugu sebebiyle es olma rollerini geri plana ittikleri görülür. Kimi hanimlar ise acaba öncelik çocuklarimin mi yoksa esimin mi olmali? bocalamasini yasarlar. Aslinda sorunun cevabi oldukça basittir. Kiminle muhatapsaniz o rolde olmalisiniz.Yani esinizle muhatap iken konustuGunuz konu çocuklar bile olsa annelik rolünüzü ön plana çikartip esinize farkli davranmak yerine ona es olma sayginliGi içinde davranmalisiniz. Bazi hanimlarin eslerini çocuklarina karsi ilgisiz olmakla suçladiklari ve bu sebeple eslerine karsi negatif sartlandiklari görülür. Bu negatif sartlanma annelik duygusalliGi ile olusur. Hanimlarin çocuklari ile ilgili olarak eslerinden destek beklemeleri, dahasi bunu farkli platformlarda dile getirmeleri normaldir. Ancak bundan dolayi tavir almak ve bunu es olma rolüne yansitarak tepkisel davranmak evliliGi ve dolayisiyla aileyi yipratacaktir. Hanimlarin unutmamasi gereken noktalarin basinda, çocuklarinin kisisel ve psikolojik saGliklari için ve annelik rolünün daha saGlam bir biçimde açiGa çikartilabilmesi için eslerinin desteGine yani çocuklarinin babalarinin desteGine ihtiyaçlarinin olduGu gelir. Esler arasi baG ne denli kuvvetli olursa kadinin psikolojisi, sorunlarla bas edebilme gücü o denli kuvvetli olur. Ayrica kadinin esinden aldiGi maddi ve manevi destek annelik rolünü de besler.

Bu sebeple hiçbir kadin anne olduktan sonra esini ihmal etmemeli ve esinin desteGini her daim almaya çalismalidir. Ancak bu yaninda hanimin çocuklarinin yaninda da bütünüyle anne olmasi beklenir. Bu sekilde olabilirse kadinlarda daha mutlu ve hayatlarindan tatminkar olabilirler.

Hem çocuklari ve hem de esleri ayni ortamdaysa kadinlarin yapmasi gereken her iki tarafi da rencide etmemektir. Bu durumda da gerek ifade ve gerekse davranista çocuGa hissettirmeden evvela es olmak önemlidir. Böylece erkeGin esiyle birlikte aile huzuruna katki saGlayacaGi görülür.


Aile ve Cocuk

MollaCami.Com