Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Bilinçsiz internet kullaniminin çocuk gelisimine etkisi

BaGimsiz EGitimciler Sendikasi AR-GE kurulu uzmanlarinca hazirlanan "ÖGrencilerde internet Kullanim Profili ve Aliskanliklari" konulu rapor sonuçlarina göre, bilinçsiz internet kullanimi çocuklarin gelisimini ve okul basarisini olumsuz etkiliyor.

Bilinçsiz kullanma ve tüketim kültürü açisindan eGitimsizlikten kaynaklanan nedenlerle Türkiye'de internet gibi bazi teknolojik gelismelerden fayda yerine, daha çok zarar görüldüGüne vurgu yapilan raporda, Türkiye'de internetin çocuk gelisimi ve okul basarisi açisindan olumsuz etkilerine daha çok rastlanildiGi belirtildi. Sürekli çoGalan internet kafelerin gençliGi teknolojiyle tanistirmak ve eGitmekten çok, kötü aliskanliklar kazandirdiGini ve yozlastirdiGini belirten rapora göre, bilgisayar ve internet olan evlerde ailelerin girilen siteleri önceden gözden geçirmemeleri, zararli sitelere girisi engelleyen filtre programlarini kullanmamalari nedeniyle çocuklarin internetten olumsuz yönde etkilendiGi belirtildi.




internetin ve chat gibi iletisim araçlarinin yanlis kullanilmasina baGli olarak, gençliGin ciddi bir ahlaki ve kültürel erozyona uGradiklarinin altini çizen uzmanlar, öGrencilerin "ödev yapmak" bahanesiyle internete siklikla girdiklerini, ancak ödevden çok sohbet ettiGini veya internette çok fazla vakit geçirip derslerini ihmal ettiGini açikladilar.

Hazirlanan raporla ilgili bilgi veren BaGimsiz EGitimciler Sendikasi Genel Baskani Gürkan Avci, çocuklarin internette adeta zehirlendiklerini belirterek, "ÇaGimizin bir gereGi olmasi ve birçok ihtiyacimizi karsilamasi yaninda, ailelerin bu yeni teknolojiyi tam olarak tanimamalari veya gerekli itinayi göstermemeleri yüzünden çocuklarimiz, internetten büyük zararlar görmektedir. Çocuklarimiz bu sanal ortamda adeta zehirlenmektedir. internete ödevlerini yapmak bahanesiyle oturan öGrenci, ödevin yaninda, internette sohbet etmekte veya internette çok fazla vakit geçirerek hem dersini ihmal etmekte, hem de internete baGimli hale gelmektedir. internet kafelere sikça giden veya evde internette çok zaman geçiren öGrencilerin okul basarisinda ve sosyal hayatinda olumsuz etkilenmeler meydana gelmektedir. Hatta bazi öGrenciler psikologdan yardim almasi gerekecek düzeyde baGimli hale gelebilmektedir" dedi.

Anne ve babalarin çocuklarinin internet kullaniminda iyi rol oynamalari gerektiGinin altini çizen Avci sunlari söyledi:



ÇocuGunuza rehberlik yapabilmeniz ve onu saGlikli bir sekilde yönlendirebilmeniz için, interneti ve bilgisayar kullanmayi öGrenin. Bilgisayarda ve internette çocuGunuzla birlikte vakit geçirin ve onunla oyunlar oynayin. Çocuklarinizin ziyaret edebileceGi siteler bulun ve birlikte siteleri ziyaret edin. Kisacasi ona örnek olmaya çalisin. internette basibos gezinerek, çocuklariniza kötü örnek olmayin. Çocuklariniza, internette tanimadiGi insanlara kendi veya yakinlari hakkinda kisisel bilgiler vermemesi gerektiGini tembihleyin. EGitici ve öGretici sohbet odalari disinda ki odalari ziyaret etmesine izin vermeyin. internette çocuGunuzun girdiGi siteleri önceden gözden geçirin. Zararli sitelere girisi engelleyen filtre programlarini kullanin."



kaynak:mynet.haber

"AGaç yasken eGilir" atasözünün ne kadar anlamli olduGu bir kere daha ortaya çikiyor.


Aile ve Cocuk

MollaCami.Com