Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


AiLE MUTLULUGU iÇiN EsLER NELERE DiKKAT ETMELi:

S.ihsan Erol ( Sohbeti )

AiLE MUTLULUGU iÇiN EsLER NELERE DiKKAT ETMELi:

Bir kadin veya bir erkek, kendi iradesini kullanarak evini cennete de çevirebilir, cehenneme de.. Yani tek yol belirleyici,eslerin bizzat kendi iradeleridir. Zayiflarin zayifi, acizlerin acizi, zavallilarin zavallisi o iradedir ki, ebedi beraberliGe doGru yol alacaGi esine hayati zindan eder.

Kendini beGenmenin, bencilliGin ve kibrin en yakisiksiz kaldiGi yer, aile hayatidir. Evlilikte müsterek kar, müsterek zarar esastir. Sen ve ben yoktur.

Fedakarlik, sabrin, sevgi ve hürmetin,samimiyetin en yakistiGi kisiler kari ve kocadir. ideal mutluluklari,özlenen beraberlikleri, cennet bahçelerinden bir bahçe olan aile hayatlarini ancak bu güzelliklere sahip esler yasayabilir.

is ve meslek hayatinda muvaffak olmak ayri seydir, ailede huzurlu olmak ayri sey. Nice is ve fikir erbabi kisiler duyuyoruz ki evde mutlu deGiller. Psikologlar böle kisilerin çoGunun daGinik,disiplinsiz ve bencil davrandiklarini söylüyorlar. Yani is hayatini kurtarayim derken, ailesini ihmal eden esler, aslinda biraz toleransli ve genis ruhlu olabilseler, mesele kalmayacak. Bilhassa kadinlara bu konuda fazla is düsmektedir.

Meshur bir feminist derneGin yaptiGi arastirmaya göre, fikri ve zikri ne olursa olsun, erkekler kadinlarin bir iste çalismasini uygun bulmuyorlar. Bosanmalari artiran sebeplerin basinda çalisan kadin geliyor. Zaten günümüzde ev hanimina,sabahleyin kocasini isine yolcu edip aksam eve buyur edene kadar ki süre yetmiyor bile. Böyle olunca birde is mesaisine ve onun kadin üzerindeki stresine tahammül edebilmek gerçekten her kisinin kari deGil. Mutlu ve huzurlu evlilik düsünenler önce bu konuyu bir karara baGlamali, söz konusu ikazlara kulak vermeli, tek koltuGa iki karpuzu zorlamamali.

Televizyonlarda ki pembe diziler, romantik filmler de kari koca beraberliGini içten içe baltalayan unsurlardir. ‘Yalan Rüzgari’nin yalanlarina kendisini isteyerek veya farkinda olmaksizin kaptiran kari-koca her seye mübah ya da ‘olabilir’ gözüyle bakmaya basliyor. Burada saymaktan haya ettiGimiz,seytani bile utandiracak iliskileri normalmis gibi göstererek aileyi dinamitliyor. Maalesef alni secdeli kesimde bundan zarar görüyor. Çare: böyle programlari kesinlikle seyretmemektir. Onun yerine faydali bir kitaptan 10-20 sayfa okumak tercih edilmelidir. Eskiden Müslüman bir ailede ‘ihanet’mi? vardi. Her sey su kapkara pembe diziler gibi programlardan sonra peydahlandi.

Bosanmalarin %90 ni ‘siddetli geçimsizlik’ten. Erkek,kadinin kendi üzerinde ki haklarini; kadin, erkeGin kendi üzerindeki haklarini tam olarak bilse, o aileyi hiçbir sey bölemez ,parçalayamaz. Fenalik fenaliGi,iyilik de iyililGi netice verir. Kari-koca münasebetlerinde huzuru ve saadeti mutlak surette yakalayabilmenin formülü sudur; sevgi+fedakarlik+hosgörü+tevazu= Aile saadeti.

Erkekte akil ve hikmet, kadinda sabir ve yumusak baslilik, ailede huzurun ve saadetin devamini saGlar.

Bazi geçimsiz ailelerde çocuk gelince huzur ve saadet de geliyor. Bunun örneklerine sikça sahit oluyoruz. Çünkü Allah, o masum çocuGun safiyeti ve bereketi hürmetine kadinin ve erkeGin kalplerini birbirine isindiriyor. Feministler bunun tersini müdafaa oluyor? Belli arzularini tatmin edip birbirinden bikan kari-koca, hemen bosanmaya yöneliyor. Böylece, ‘hele birbirinizi iyice taniyin da, sonra çocuk sahibi olursunuz’ diyen zihniyet bosanmaya sinsi bir zemin hazirlayarak genç çiftlerin aile hayatini içten dinamitliyor. Bu tuzaGa karsi uyanik olmak lazim. Çocuklu bir kari-kocanin ayrilmasi, normal bosanmadan daha mesuliyetlidir. Kendilerine emanet edilen çocuGun istikbalini düsünerek kisir çekismelerden vazgeçip huzura dönüs yapmak, geçimsiz kari-kocanin temel zihniyeti olmalidir. Bunu kadin baslatabilir. Nefsini ayaklar altina alip beyine samimiyet ve muhabbetle, ‘artik senin istediGin gibi bir hanim olacaGim, simdiye kadar yaptiklarim için beni baGislarmisin?’ diyebilirse, Allah’a halis hane siGinirsa, ümit edilir ki kocasi ona isinir, aile huzuruna erisirler. isen dönen kocasini güler yüzle ve onun seveceGi bir kiyafetle karsilayan kadin, esinin kalbinde ve zihninde çok güzel izler birakir. Kocasi ne kadar stresli ve hatta kendisine kizgin olsada, bu zarif ve samimi hareket karsisinda yumusar, rahatlar.

Aile huzurunu temin için gerekli bir davranis dakari-kocanin birbirlerini en iyi sekilde tanimaya çalismalidir. Kadin erkeGin, erkek de kadinin huyundan suyundan anlamalidir ki tatsizliklar azalsin. ‘Esim neyi seviyor, neyi seviyor, hangi konuda hassa, hangi istekleri var?’ gibi sorulari esler kendilerine sormalidir. Bazen çok cüz-i bir seye dikkat etmemek küçük bir hatayi tekrarlamak, umulmadik mutsuzluklara yol açabiliyor.

Kari-koca münasebetlerine iyi niyetle bile olsa yön verme meraklisi kimselere asla firsat tanimamak gerekir. Bu, anne ve baba da olabilir. Eslerin kendi düzenleriyle alakali tasarruflarina müdahale etmek zaten akilli ve saGlam karakterli kimsenin yapacaGi is deGildir. Bir aile geçimsizliGi söz konusuysa dahi büyükler kesinlikle bu konuda meraklanmamalidir. Bu gün tartisan çiftler, yarin barisabilir. Kendi meselelerini kendileri çözerler. EGer gerçekten söyle veya böyle bir müdahale varsa, eslerde bundan rahatsizsalar, o müdahaleci kisi nazik hane ikaz edilmelidir. sayet bir sonuç alinamiyorsa, aile huzurunu bozmamak için kisa süreli de olsa uygun bir bahaneyle o çevreden uzaklasmak eslerin hayrinadir. Öyle aileler var ki son derece geçimsiz olduklari akraba muhitinden ayrilip farkli yere yerlesmek suretiyle yeniden doGmus gibi mutlu bir hayata baslamamaktadirlar.

Evlilik, beraber yasamayi seçmektir. Bu yüzden henüz es seçimi döneminde denkliGe(küfüv) çok önem verilmelidir. Kültür seviyelerinden hayat anlayisina, zevk ve renk uyumundan görgüye, estetikten his dünyasina, inançlarini yasayistan zihniyete kadar her konuda hassasiyetle durulmazsa istenen’beraberlik’ saGlanamaz. Erkek ve kadin kendilerini sofra basinda bile yalniz hissederler. Ama genellikle tasarlanan denklik layikiyla saGlanamaz. Böyle durumlarda eslerin hos görülü olmalari çok önemlidir. Mesela erkek, karisinin eksik gördüGü özelliklerini tamamlamak için ona samimiyetle yaklasip nasil davranmasi gerektiGini anlatabilir. Buda bir nevi eGitimdir. On tane özellikten 5-6 sina sahip olduGu halde, 3-5 eksiGi yüzünden huzursuzluk çikarilmamalidir. Mesela esine karsi nazik konusmasini beceremeyen bir kadin, kisa bir eGitimle istenen seviyeye getirilebilir. Her seyi her kes anne karninda öGrenmedi ya. Yeter ki kari-koca anlayisli ve tamir edici olsun, çözülmeyen mesele kalmaz.

Esini kendisine rakip olarak görmede geçimsizlere yol açar. Halbuki rekabetin aile hayatindaki yeri sadece saadeti temin etmelidir. Kari ve koca, en huzurlu bir yuvayi kurmak gayesiyle yarisirlar. Yoksa esini kendisine düsman olarak görmek seklinde ki rekabet seytanidir. Bundan kaçinilmalidir. Hem böyle bir rekabetin, hasimlasmanin mantiGi yok ki? Dikkat etmek gereken bir husus, böyle rekabetin buluttan nem kapmak gibi cahilce saplantilardan kaynaklanabilmesidir. Aman dikkat.

Uzun ömürlü olabilmek için modern dünyanin çalmadiGi kapi kalmadi. Aslinda huzura ve saadete tam erebilmis kari-kocanin, ebedi saadete aday olduklarindan dünya hayatlari hayirli ver uzun olur. Acini,tatlini,tuzlunun,eksinin yemeklerde ayri ayri lezzetleri olmasi gibi, aile hayatinda da her sey her zaman bal lezzetinde olmaz. EvliliGin bitin tatlarina alismak, farkli halleri lezzete çevirmek gerekir. Aile arastirma kurumu nun tespit ettiGi gibi, ilk yillari tartismali geçen evlilikler sonralari huzur ve saadet yuvasi haline gelebilmektedir. Çünkü esler birbirini tanima safhasini geride birakmislardir.

insan ‘kemal’ mertebesine bir anda ulasamaz. Kimse annesinden profösör olarak doGmamistir. Bu yüzden esler arasinda ki geçimsizlik gün geçtikçe her iki ruhu da kemale erdirmelidir. Bazen iyi dostluklar kavgayla baslayandir. Tabii, durduk yere tartisma çikarmayi kastetmiyoruz. Ama evlilik hayatinin bir cilvesi olarak tartismalara iyi niyetle bakip tahammül edilmeye çalismalidir. Böyle bir beraberlik gittikçe olgunluGu yakalar ve aile yuvasi adeta cennete döner.

Bazi eslerle karsilasiyoruz, sanki bosanmak için evlenmisler. BeraberliGi sona erdirmek için var güçleriyle çalisiyorlar. Madem bosanma meraklisiydilar, peki neden evlendiler, bunca zahmete girdiler?

Evlilik baGlarini parçalamak için gösterdikleri gayreti, huzurlu bir aile hayati kurmak için gösterseler mutlu olacaklar! Böyle yapacaklarina genellikle suursuz davranip evliliklerinin basina is açmada yarisiyorlar! Halbuki aile, kutsi bir müessesedir. Kari-koca nin birbirlerine sevgiyle ve saygiyla saadet yuvasi haline gelebilir.



AiLE HUZURUNUN PRATiK YOLLARi NELERDiR?


Her kari-kocanin mutlu ve huzurlu olmasi mümkündür. Yeter ki:
- Geçimsizlik halinde her iki taraf da bunun sebeplerini tespit edip gidermeye çalissin.
- Gerçekler ayniyla kabul edilsin
- Karsilikli münasebetler nezaket,sevgi ve hürmet dairesinde olsun.
- Kadin, ‘ Yuvayi yapan disi kustur’ beynine su sözleri söyleyebilsin: ‘KocaciGim! Kavgayla bir yere varamayiz. isteklerin nelerse, hangi davranislarimdan hoslanmiyorsan söyle, onlari bir daha yapmamaya dikkat edeyim ki mutlu olalim’.
- Kadin kocasini tenkit etmesin, kocada karisini. Tesekkür kelimesini çok sik kullansinlar, karsilikli iltifatta bulunsunlar.
- Esler, birbirine tatli sürprizler yapsinlar. Mesela; bir tabaGin altina, cebine veya ayna gibi yerlere ‘ seni seviyorum, tatlim,bir tanem’ gibi yazili bir kaGit koymak mutluluGu ve sevgiyi artirir.
- Kadin ve erkek birbirleriyle uGrasacaklarina sahsi kusurlari ile eksiklerini gidermekle, dini ve sosyal ilimlerdeki seviyelerini artirmakla ilgilensinler.
- Her iki tarafta hayallerindeki ese göre deGil, mevcut esine göre hayatini düzenlesin.
- Dünyanin imtihan dünyasi olduGu unutulmasin; hakiki cennet burada deGil, ahiret hayatindadir.
- Kocasinin eve gelmek istemediGini, kendisiyle kafi derecede ilgilenmediGini söyleyen kadin, ters konusmalari, dirdiri, tenkitleri, asik surati,gereksiz endiseleri, hüladsa geçimsizliGi yüzünden kocasini evden ve esinden soGutmus olabileceGini unutmasin! Erkek de karisinin melek olmadiGini, idare edilmesi gerektiGini aklina koysun.



BiR KOCA HANiMiYLA NASiL GEÇiNMELi?


Kariniz sizden ne ister,ne bekler, biliyormusunuz? Bilsenizde bilmesenizde su sözlere kulak verin:
- Kadinlara iyi muamele edin. Onlarla iyi geçinin.
- Kadinlara karsi öfkelendiGinizde öfkenizi yenin. Cenabi Hak: ‘Mü’minler, mü’minlere karsi merhametlidirler….’ buyurmaktadir. Sevgili Peygamberimizde(s.a.v.): ‘ Hakiki pehlivan, öfkelendiGinde öfkesine sahip olan kimsedir.’ buyurmaktadir.
- Yuvaniza sadik bir koca, sefkatli bir aile reisi olmaya çalisin.
- Esinizin ve çocuklarinizin eGitimiyle yakindan ilgilenin. Onlarin eGitiminden siz sorumlusunuz. Esinize kadinlarla ilgili dini bilgilerini öGrenecekleri ‘ izahli kadin ilmihali ansiklopedisi’ gibi kitaplar hediye edin.
- Çocuklarinizin bakimlarini tamamen hanimlariniza terk etmeyin. Çarsi pazarda çocuklarin tasinmasini esinize birakmayin.
- Ev islerinde esinize yardimci olun.
- Esinizi yalnizca temizlikçi, bulasikçi, çocuk bakicisi ve evinizin bekçisi olarak görmeyin. Sosyal ve kültürel konularda bir arkadas, bir dost, bir danisman gibi birbirinizi iyiliGe, doGruya ve güzele tesvik edin. Birlikte kitap okuyun, sosyal ve kültürel faaliyetlere birlikte katilin.
- Allah’a kullukta, ibadette, hayir ve hasenatta birbirinize engel olmayin, aksine tesvik edin ve yardimlasin.
- Evinize gelince, esinize ve çocuklariniza güler yüzle selam verin. Böylelikle dua ile evinize girmis olursunuz.
- Evinize nese ve sevinç getirin, güler yüzünüzün halledemeyeceGi mesele yoktur.
- Esinizle ve çocuklarinizla sakalasin. Hanimlarla ilgilenmek,sakalasmak, kisiyi Allah’i zikirden ve ibadetten ayirici bir hareket deGildir. Aksinehanimlarla ilgilenmek, sakalasmak Hz. peygamberin(s.a.v.) sünnetidir.
- Evinize girince esinizle musafaha ediniz(yokalasiniz). Halini ve hatirini sorunuz.
- Esinizle ve çocuklarinizla zaman zaman gezmeye,pikniGe,tatile,vs, gidin. Birlikte dinlenin ve mesru zeminlerde eGlenin.
- Esinize karsi cömert davranin, her seyin en iyisini (tabi imkanlariniz nisbetinde) ona alin, eve getirin! Çünkü esinize ve çocuklariniza harcadiGiniz seyler sadakadir.
- Esinize, evinize ve çocuklariniza yapacaGiniz harcamalarda cimrilik yapmayin,israf’ta yapmayin.
- Esinizi hiçbir zaman asaGilamayin! Kadinlar kocalarindan kendilerine kiymet vermelerini beklerler ve bundan çok hoslanirlar.
- Baskalarinin yaninda esinizi asla küçük düsürmeyin. Küfretmeyin,kötü söz söylemeyin.
- Esinize güzel isimlerle hitap ediniz,kötü lakaplar takmayiniz.
- SaGlam karakterli,mert ve güvenilir olunuz.
- Esinizden günahlari ve haramlari yapmasini istemeyin. Helal isteklerde bulunun.
- Haniminiza fevkalade anlayisli bir koca, dertleri ve sevinçleri paylasan samimi bir arkadas olun.
- GiyindiGi yeni seyleri fark edin, ona iltifatta bulunun.
- DaGinik olmayin,temiz ve itinali yasamaya bilhassa dikkat edin.
- Sigara ve pis kokulardan hoslanmayan esinizin yaninda sigara içmeyin. isyerinizdeki kokulardan temizlenmis olarak evinize dönmeye gayret edin.
- AGiz ve dis temizliGine çok dikkat edin. Temiz olun ve güzel koku ile kokulanin. Hanimin senin için süslendiGi gibi sende hanimin için süslen.
- Ara sira esinize süprizler yapin, hususi günlerde hediyeler alin, onu sevindirin.
- Haniminiza herkesten çok yakin olduGunuzu belli edin.
- Anne-baba ve akrabalariyla ilgisini kesmeyin. Esinizin ailesine saygi gösterin.
- Esinize zaman zaman gönül alici, gnül oksayici sözler söyleyin. Çünkü kadinin güzel idarelisi bulunmaz bir nimettir.
- Esinizi kiskanin, ama bunda asiriya kaçarsaniz baska problemlere yol açarsiniz.
- Esinizi cinsel yönden doyurun. Cinsel isteklerini reddetmeyin. Cinsellik konusundaki tüm beklentilerini sizde bulabilsin.
- Esinize 4-5 aydan fazla uzak kalmayin.
- Yolculuktan habersiz eve dönmeyin. Dönüs gününüzü esinize bildirin ki sizin süslensin ve hazirlansin.
- Yolculuktan dönüste hediye almayi unutma!


BiR HANiM KOCASiYLA NASiL GEÇiNMELi?

- Hanimlar! Yuvanizin huzuru sizin elinizde! Bu huzuru korumak ve daha çok mutlu olmak içinb gayret sarfetmelisiniz. Aksi halde ailenizin sarsintilar geçirmesinden siz mesulsünüz. Çünkü, yuvayi disi kus yapar.
- Bir kadinda su güzel özellikler bulunmalidir: Fazilet kalbini doldurmali, gönül rahatliGi alninda parlamali,dostluk ve yumusaklik dudaklarindan dökülmeli, ev isi ellerine süs olmalidir.
- Beyiniz ne kadar problemli, sinirli, stresli,hatali olsada evlilikte huzur operasyonunun cerrahi sizsiniz. EGer bu iste muvaffak olursaniz, beyiniz size daha fazla baGlanir. Allah’in rizasini daha fazla kazanirsiniz.
- Peki, ‘Ne yapmam lazim?’ diye soruyorsaniz, iste cevabimiz:
- Evcilik oynamadiGinizin, evlilik yaptiGinizin kesinlikle suurunda olun.
- iki günlük su fani dünyada mutlu ve huzurlu yasayabilmenin,akli ve idraki yerinde kisiler için öyle zannedildiGi kadar müskil bir mesele olmadiGi düsüncesini kafaniza yerlestirin.
- Kocanizi ise giderken güzelce uGurlayin! Kapiyi açin,ayakkabisini çevirin, ‘Allah isini rast getirisin!’ deyin. Arkasindan dua edin.
- Kocanizdan izinsiz bir yere gitmeyin. GideceGiniz yeri bildirmeniz süphe ve güvensizliGi giderir. Olabilecek münakasa ve kavgalari önler.
- Anne-baba ve akrabalariyla ilgisini kesmeyin. Esinizin ailesine saygi gösterin, ikramda bulunun.
- Baskalarinin yaninda esinizi asla küçük düsürmeyin. Küfretmeyin,kötü söz söylemeyin.
- Esinizden günahlari ve haramlari yapmasini istemeyin. Helal isteklerde bulunun. Helal rizik için çalismasini ve haramlardan kaçinmasini isteyin.
- Sikintili anlarda sabirli olun.
- Allah’a kullukta, ibadette, hayir ve hasenatta birbirinize engel olmayin, aksine tesvik edin ve yardimlasin.
- Yabancilara karsi kendinizi koruyun,iffetinize asla toz kondurmayin.
- Bes vakit namazda kocaniza dua edin! Allah yardimcisi olsun,helalinden bol rizik versin, cennet cemaliyle sereflendirsin, huzur ve mutluluGumuzu artirsin! Gibi niyazlarda bulunun.
- Her gün kocaniz eve gelmeden önce hiç olmazsa on dakikayi kendinize çeki düzen vermeye ayirin! Temiz ve bakimli olun. Süslenin ve kokulanin.
- Eve gelince onu sevgi,saygi ve güleryüzle karsilayin! O günkü sikintilarinizi bir anda aktarmaya kalkmayin. Biraz sakinlesmesini bekleyin.
- Esinizi cinsel yönden doyurun. Cinsel isteklerini reddetmeyin. Cinsellik konusundaki tüm beklentilerini sizde bulabilsin.
- Kocanizin aksam eve yorgun argin gelmesinin son derece tabii son derece tabii olduGunu unutmayin! Sizin neseli olmaniz onuda neselendirecektir. Elbisesini çikarin, ceketini asin, kocaniz sizden hosnutolmadiGi sürece cennete giremeyeceGinizi unutmayin! Kocanizin ‘pat’ diye bir koltuGa çöküp kalmasi veya çekyatin üzerine söyle uzanivermesi sizi kizdiriyorsa aman dikkat edin, mutluluGunuz için tehlike çanlari çaliyor demektir.
- Kocaniz evde dinlenirken o günkü basarisindan veya basarisizliGindan size bahsetmek isteyebilir. Çünkü Allah’tan sonra onun en yakini sizsiniz! Sevincini ve üzüntüsünü paylasiniz.
- Kaldi ki psikologlar aile reisinin is dönüsü tenha ve kimsenin etkilenmeyeceGi bir yerde açik alana doGru 3-5 defa baGirmasini, desarj olup beyin ve ruh dengesini korumasi açisindan gerekli görüyorlar.
- Kocanizla konusmalariniz samimiyet ve güleçyüzle olsun! Ona çalismalarinda cesaret ve güven verecek sözler söyleyin! Onunla beraber sevinip üzülmeyi prensip haline getirin! Akliniza gelen her seyi, ilgili ilgisiz konulari anlatmak suretiyle kocanizin zaten fazlasiyla sismis olan kafasini sisirmeyin! Yani amiyane tabirle ‘dirdir’dan uzak durun.
- Bir kocayi en sinirlendiren ve huzursuz eden sey, esinin avukat gibi dakikalarca kafa sisirmesidir.
- Elbette beyinizle dertleseceksiniz. Fakat bu , lüzumlu veya lüzumsuz bir yiGin laf kalabaliGiyla kafasini patlatircasina ona iztirap çektirmeniz manasina gelmez.
- Bütün kocalarin en çok beklediGi, adeta hasretinde kaldiGi sey, karisinin gereGi kadar, yerli yerinde , samimi , az ve öz konusmasidir.
- BaGirarak hiç konusmayin! Mümkünse ‘ Evet (kocaciGim)( bir lakap söyleyin), hata etmisim, bir daha olmaz.’ Gibi cümlelerle gönlünü alin.
- Aile içinde sizden veya beyinizden kaynaklanan bir tatsizlik çiktiGinda, atese körükle gitmeyin sakin! Hakli bile olsaniz, o meselenin fazla büyümeden halledilmesine ve tamirine çalisin! Düsene bir tekmede siz vurmayin! Bosanmalarin çoGu buna riayet etmemekten kaynaklanir.

Unutmayin ki yuvayi yapan disi kustur.


BEYLERiN HANiMLARDAN iSTEDiKLERi NELERDiR?


su iki günlük dünyada belki en güzel sey, aile huzurudur. Mutlu bir ailenin deGeri neyle ölçülebilir ki?
Evlilik hayatinda beyin hanimindan, haniminda beyinden bekledikleri asaGi yukari bellidir. Yeter ki taraflar bunlari fark etsinler ve hayat geçirsinler.

isTE BiR AiLE REiSiNiN HANiMiNDAN BEKLENTiLERi:

- Macera yasamak veya evcilik oyunu oynamak deGil, ahirete uzanacak bir evlilik yapmak idealindeyim!
- Her insan apayri bir fitrat üzere yaratildiGindan, en küçük teferruatina kadar mizacima ait bütün özelliklerimi tanisin ve ona göre muamele edilsin.
- Kafami iyice sisirmek yerine, bedeni ve zihni ferahliGim saGlansin.
- Didismek için deGil, huzur bulmak için evlendiGim unutulmasin.
- Esim bana cariye olmali ki bende ona köle olayim. O bana yer olmali ki bende ona gök olayim.
- Her söz ve davranista mutlaka iyi niyet beklerim.
- is stresi gereGi eve asik suratla dönmüs olabilirim, ama ben esimde somurtkan bir çehre görmek istemem.
- Kusursuz insan olmaz,benim de kusursuz olamayacaGim pesinen bilinmeli.
- Mutluluk için büyük bir sabir gerektiGi unutulmamali. Esim, erkeklerin sert ve kaba kabuklarinin altinda daima aldanmaya hazir saf bir çocuGun varliGini bilmeli.
- Dünyada yasiyoruz, sosyal hayat çok bozuk, problemler elbette olacaktir. Yeter ki büyütülmesin.
- Esim bana her aklina geleni veya her istediGini söylerse, yani sesli düsünmeyi adet edinirse, benden de istemediGi seyleri isitir.
- Esim benimle anlasabilmeye gayret göstermelidir, tartisma çikarip kavga etmeye deGil.
- Beni tenkit edip suçlamadan önce samimi olarak kendisini o konuda sorguya çekmesini beklerim.
- Saygi, sevgiyi besler ve genisletir. Saygidan mahrum bir sevginin ölü olduGu unutulmamalidir.
- Esim bana kendisini sevdirmek istiyorsa tatli dilli, güler yüzlü ve güzel davranisli olmalidir.
- Aile reisi özelliGimle ben mutlu ve huzurlu olamazsam, bundan en çok zarari çocuklarimiz görecektir.
- Bazen esimi üzdüGüm olabilir, ama buna benimde çok üzüldüGüm unutulmamali.
- Esimin asla yapmamasi gereken sey, benimle sinir harbi baslatip galip gelmeye çalismasidir.
- Sadece kendini düsünen bir es istemem. Kiskançlik sevgi ifadesidir ve güzel seydir, ama asirisi mutluluGumuzu engeller.
- HoslanmadiGim bir konuda iknaya zorlanmak istemem.
- Benim anlattiklarimi dinler gibi görünüp kafasinda kendi söyleyeceGi cümleleri kuran bir es, fevkalede sinir bozucudur.
- Bir meseleyi tartisirken , ‘ Sen hatalisin!’ pesin hükmü yerine, ‘acaba benim hatam nedir?’ diye düsünebilmek, çözümü kolaylastirir.
- Az, öz ve yerinde konusabilen kadin, Allah’in en büyük nimetlerinden biridir.
- FedakarliGin ve hosgörünün mümkün olduGu yerde problemin üstüne gitmek çok can sikicidir.
- Gelip geçici duygular ve imkanlar üzerine kurulu bir evlilik kalici olmaz.
- Esimin bildiGi veya yeni öGrendiGi ilmi,bana baski unsuru olarak kullanipbilgelik taslamasi ve bu sekilde üstün çikmaya çalismasi hiç hazmedilir sey deGil.
- Öfke gelince akil bastan gider, insan deli gibi olur. Bu yüzden sinirim geçene kadar esim susup sabredebilirse kavga çikmaz. Yani ben deliysem, o veli olmali.
- Esimin beni, bir çok kusurunu görmediGi baska aile reisiyle kiyaslayip dört dörtlük bir koca hayal etmesi fevkalade huzursuzluk sebebidir.
- inatçilikta israr eden ve bunu aliskanlik haline getiren,dediGinin olmasindan baska bütün yollari kapayan bir kadina tahammül etmek zordur.
- Kendi durumundan iyi olanlari sik sik gündeme getirip içinde bulunduGu nimetlere sükürsüzlük eden kadin , kocasini çilden çikartir.
- su söz hiç unutulmamali: ‘GÜZELE KiRK GÜNDE DOYULUR, GÜZEL HUYLUYA KiRK YiLDA DOYULMAZ’.
- YaptiGim güzel seylerin takdiri ve iltifat, beni mutlu eder.
HANiMLARiN BEYLERDEN iSTEDiKLERi NELERDiR?

Yalniz kocanin hanimindan deGil, hanimin da kocasindan bekledikleri vardir. Çünkü evlilikte paylasma söz konusudur. Görevler karsilikli olarak yerine getirilirse, huzur ve mutluluk daha kolay elde edilir.

isTE HANiMiN KOCASiNDAN BEKLEDiKLERi:
- Esine karsi mükellefiyet, mesuliyet ve vecibelerini bilip ona göre yasayan bir koca, hanimini da böyle davranmaya mecbur eder.
- Anlayis, fedakarlik ve hosgörü karsilikli olmalidir.
- Kocam, kadinlarin erkeklere göre daha hissi bir yapiya sahip olduklarini unutmamali.
- Kocamdan, onun hayatindaki yerimin önemini bana sik sik hissettirmesini beklerim.
- Yabanci kadinlara olan tavri konusunda kocamin benden deGil,Allah’tan korkup titremesi gerekir.
- Ev içinde kendisi için giyinip süslendiGimde bunu hemen fark edip bana iltifatta bulunmasini isterim.
- YaptiGim güzel seylere iltifat ve tesekkür beklerim.
- Benden beklediklerini baGirip çaGirarak veya emrederek deGil, tesvik edici güzel sözlerle söylesin.
- Bana itimat etsin, ruhen beni desteklesin. Yakin akrabalar arasinda da riyaya kaçmadan takdirkar sözler sarfetsin, fakat bunu yabanci erkeklere asla yapmasin.
- Arasira da olsa ev islerinde bana yardimci olsun. Peygamberimiz’in (s.a.v.) Hz. Aise’ye (r.a.) ev islerinde yardimda bulunduGunu, yirtik elbiseleri dikip ayakkabilari tamir ettiGi unutulmasin.
- iyilikle halledebileceGimiz bir meselede zora basvurmasin.
- sahsiyetime saygisizlik etmesin.
- Bir babanin çocuklarina yapabileceGi en büyük iyilik, onlarin annesini sevmektir.
- Benden beklediGi tatli dil, güler yüz ve davranislari o da bana göstersin.
- Bencil olmasin, haniminin ve çocuklarinin da teneffüse ve gezip eGlenmeye ihtiyaç duyduklarini unutmasin.
- Asiri kiskançliGin ve diktatörlüGün aileyi mutsuzluGa ittiGini aklindan çikarmasin.
- Esinin ve çocuklarinin sevgisini kaybetmek istemiyorsa asla onlara kötü söz söylemesin, sövüp saymasin.
- iyilik etmek istiyorsa, önce ailesini düsünsün. Böylece dünyada ve ahrette karli çikar.
- Meraklarini, zevklerini ve fikirlerini benimle paylassin.
- Hergün esiyle sohbete zaman ayirsin, çünkü bütün gün onu bekliyorum.
- Hatalarim ve kusurlarimla beni sevsin. Böyle yaparsa eksiklerimi azaltmaya daha çok gayret ederim.
- Kocamla özel anlarimiz olsun. Mesela haftada bir defa gezilip görülmeye deGer yerlere gidelim.
- Eve patlayacak bomba gibi deGil, mütebessim bir çehreyle gelsin.
- Özel günlerde ve arada bir küçük hediyelerle gönlümü hos etsin.
- Annesine, babasina ve yakinlarina göstermemi beklediGi saygiyi, kendiside benim yakinlarima göstersin.
- Çalismalari ve mesguliyetleri fazla diye beni ihmal etmesin.
- Geç vakitlere kadar disarida kalmayi aliskanlik haline getirmesin.
- Uzak yolculuGa çikarken gidip geleceGi zamani bildirsin ve zaman zaman arasin.
- Benden gizli isler yapmasin,son sözü yine kendisi söylesin ama benimle istisare etsin.
- Kazancina süpheli veya haram karistirmasin, evine helal kazanç getirsin.
- Beni baskalarinin içinde azarlamasin,ailemizle ilgili bir problemi ima yollu da olsa üçüncü sahislara açmasin.
- Bana dünyalik bir hayat arkadasi gibi bakmasin, onu cennetteki hurilerden bile kiskanacak kadar çok sevdiGimi bilsin.
Kasaca: Esimden sevgi, saygi,ilgi, paylasim ve güven istiyorum.

Kadinlarin bir bölümü kocalarinin bu tür davranislarina ev sinirlari içinde kaldiGi sürece bir ölçüde hosgörü gösterip, tahammül edebiliyorlar.ancak baskalarinin yaninda kocasinin karisini hiçlemesi, asaGilamasi, çoGu evli kadin için dayanilmaz boyutlara varan bir olay niteliGi kazaniyor. Ve yeri geldikçe kadini kocaya karsi saldirgan davranmasina, sirasi geldikçe de pisikoseksüel davranisinin ketlenmesine yol açiyor. Hatta kari koca arasinda bosanmaya kadar giden bir çatismanin kaynaGini olusturabiliyor.

Bu genellemeyi tedavi için doktora basvuran bir kadinin su yakinmasiyla örnekleyelim: ‘ Bizim ailede herkes fikrini söyler, ben söyleyince esim beni tersler, beGenmez, baskalarinin yaninda beni mahcup eder. Bu da gücüme gidiyor. Cinsel iliskide elimde olmadan esime soGuk davraniyorum.’

Örnekte görüldüGü gibi; kari koca iliskileri birkaç boyutta ruhsal ve cinsel davranisi etkileyici nitelik gösteriyor:
1- Kadinin varliGinin hiçlenmesi,
2- insan insana iliskilerde kisiliGin zedelenmesi,
3- Özellikle topluluk içinde birlikte olduklari zaman erkeGin,baskalarinin yaninda karisini küçültücü davranislari, cinsel beraberliklerinde hatirlandikça, kadin için etkileyici (cinsellikten soGutucu) rol oynamaktadir.


Aile ve Cocuk

MollaCami.Com