Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


EZAN NEDiR VE BASKA LiSANLARLA OKUNABiLiR Mi?

Rahman Rahim Allahin adi ile...
Allaha hamd olsun.
Selam olsun onun secmis oldugu kullarina.

EZAN NEDiR VE BASKA LiSANLARLA OKUNABiLiR Mi?

Ezan, lugatta ilam yani bildirmek demektir. seriat lisaninda ise, farz namazlar için muayyen vakitlerde malum lafizlarla okunan mübarek sözlere ezan denir. Ezan okuyan kisiye de müezzin adi verilir.

Ezani Muhammedi hicretin 1. yilinda mesru kilinmistir. Erkekler için vacip kuvvetinde bir sünneti müekkededir. Mesruiyeti kitap ve sünnetle sabittir. Kurani Kerimde, (Ezanla) birbirinizi namaza çaGirdiGiniz zaman... (S. Maide, 5, Ey iman edenler! Cuma günü namaza çaGrildiGi (ezan okunduGu) zaman... (S. Cuma, 9) buyrulmaktadir.

Hicretin birinci yilinda Medinei Münevverede Mescidi Nebevi tamamlaninca cemaatle namaz kilinmaya baslanmistir. Namaz vakitlerinde de Hz. Bilali Habesi (r.a.) Resulüllah (s.a.v.)in emriyle es-Salah (Namaza-namaza) veya Müslümanlarin güzel bir cemaat halinde yasamalarina vesiledir, birtakim güzellikler ve sükür nevilerini ihtiva etmektedir) diye seslenirdi. Ancak bu usul, Müslümanlari, zamaninda cemaate toplanmaya ve onlari cemaatten mahrum etmemeye elverisli olmamaktaydi. Bu sebeple cumayi ve bes vakti zamaninda bildirecek bir alamete ihtiyaç duyulmustu.

Bu is için Res

Me$hur halife Harun Re$id'in hanimi Zübeyde hatun Taif'ten Mekke'ye içme suyu
getirtmi$ti.Vefat ettikten sonra kendisini rüyada gören evliyadan bir zat onu cennet kö$klerinde görmü$ ve.
-Bu makama ,yapmi$ oldugun su hayrati sebebiyle mi oturdun ? diye sormu$.
Zübeyde hanim $öyle cevap vermi$:
-Hayir ! Yapmi$ oldugum su hayrati hiç bir i$e yaramadi.o hayiri yaptikdan sonra
kendimde benlik hasil olmu$tu.Hiçbir erkege nasip olmayan böyle bir hayir bana
nasip oldu diye kendimde varliga kapildim. Bunun üzerine hayir defterime yazilmami$. Ancak, her ezan okundugunda ezan duasina devam ederdim.
Bu bulundugum makam onun için verildi.


Fıkıh & ilmihal

MollaCami.Com